13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυναντήσεις ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με ΥΠΑΜ Ισραήλ Μπένζαμιν Γκαντζ και τον Α.Π.Θ....

Συναντήσεις ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με ΥΠΑΜ Ισραήλ Μπένζαμιν Γκαντζ και τον Α.Π.Θ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Μπένζαμιν Γκαντζ (Benijamin Gantz) σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της επισκέψεως που πραγματοποιεί στο Τελ Αβίβ.

Πριν από τη συνάντηση των δύο Υπουργών έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Αγαπητέ συνάδελφε, Υπουργέ κ. Γκαντζ, καλέ μου φίλε Μπέννυ,

Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ, στο Ισραήλ και συναντώμαι σήμερα μαζί σας σήμερα. Είστε ο Υπουργός Άμυνας κατά τη δεύτερη επίσκεψή μου σε αυτό το κτίριο και θυμηθείτε κατά την πρώτη μου επίσκεψη και μετά την πρώτη συζήτηση ο προκάτοχός σας είναι τώρα Πρωθυπουργός, γι’ αυτό εκφράζω τις ευχές μου προσωπικά.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ διαμόρφωσαν μια στρατηγική σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κοινός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, επιτρέψτε μου να πω, πρωτοφανούς εξέλιξης που μπορεί να αξιολογηθεί με χειροπιαστούς όρους. Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων ασκήσεων και εκπαίδευσης. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική εμπλουτίζοντας επίσης μια ήδη σημαντική αμυντικο-τεχνική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων.

Με τον Υπουργό κ. Γκαντζ θα συζητήσουμε την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας με αυξανόμενες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, αλλά και με ορατές προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους.

Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των απειλών θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες στη συνολική σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Η σημερινή μας συνάντηση παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αποτελεσματικό τρόπο.

Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και αξίες, με βάση πάντα τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Είμαι βέβαιος ότι η αμυντική μας συνεργασία με το Ισραήλ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή αφού βασίζεται στην πολύπλευρη στρατηγική σχέση. Είναι μια στρατηγική συμμαχία βασισμένη σε αξίες μεταξύ δύο Εθνών που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για σταθερότητα, καινοτομία, δημοκρατία και ευημερία.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω, κλείνοντας, ότι ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας, γιατί είναι φίλοι, εκτιμούμε τη φιλία μας, βασιζόμαστε σε αυτή τη φιλία και εργαζόμαστε πάντα για να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση προς αμοιβαίο όφελος. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ που με φιλοξενήσατε εδώ».

ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΓΚΑΝΤΖ: «Υπουργέ Νίκο, φίλε μου,

Χαίρομαι που σε καλωσορίζω ξανά στο Ισραήλ. Ο δεσμός μεταξύ των χωρών μας είναι στρατηγικής φύσης με κοινό συμφέρον και ευρεία αμυντική συνεργασία. Οι δεσμοί μας είναι κάτι επιπλέον από τη δημοκρατία του Ισραήλ, η οποία μοιράζεται κοινές αξίες με την αρχαία Δημοκρατία της Ελλάδος. Τέλος, ο δεσμός αυτός έχει φιλικό χαρακτήρα. Όταν το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ή όταν τραγωδία έπληξε την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, εσείς κι εγώ κύριε Υπουργέ ήμασταν οι πρώτοι που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς.

Το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως έναν ισχυρό περιφερειακό εταίρο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Υπολογίζουμε αμοιβαίως τόσο τις διμερείς αμυντικές σχέσεις μας, όσο και το έργο σε τριμερές επίπεδο, μαζί με τους φίλους μας στην Κύπρο. Η συνεργασία μας στους τομείς της βιομηχανίας, της ενεργειακής διαχείρισης, της καινοτομίας μέσω της Έρευνας & Ανάπτυξης συμβάλλουν στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα και την ασφάλεια των χωρών μας. Θα συμμετάσχω στη στρατιωτική εκπαίδευση και το στρατηγικό διάλογο εμβαθύνοντας τόσο τους επαγγελματικούς όσο και τους προσωπικούς δεσμούς μας.

Αυτή η σχέση είναι ένα πλεονέκτημα. Δεσμεύομαι να εμβαθύνω και να επεκτείνω περαιτέρω τη συνεργασία μας σε οποιοδήποτε σενάριο και οποιαδήποτε περιφερειακή εξέλιξη. Αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων. Βλέπω μεγάλες δυνατότητες για την επέκταση της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή. Όλοι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα στην Ενέργεια, την Καινοτομία και Ασφάλεια. Βλέπω επίσης και μια απειλή που επιδιώκει να καταστρέψει όλες τις γέφυρες που χτίζονται, μια αρνητική δύναμη που τρέφεται από το χάος.

Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων εβδομάδων, το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα κι ενώ οι αξιωματούχοι του Ιράν διατυπώνουν περισπούδαστες παρατηρήσεις στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, οι ομοεθνείς τους συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, είδαμε μια μαζική επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διπλή συμφωνία του Ιράν πρέπει να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Κάθε διεθνής πρωτοβουλία πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το πυρηνικό ζήτημα, όσο και την επιθετικότητα του Ιράν.

Το Ισραήλ και οι εταίροι του με την ηγεσία των ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αμύνονται και να υποστηρίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απέναντι σ’ αυτό το σκηνικό, θα ανταλλάξουμε σήμερα απόψεις για στρατηγικά ζητήματα.

Κύριε Υπουργέ, για άλλη μια φορά, χαίρομαι που φιλοξενώ έναν στενό φίλο του Ισραήλ και στενό προσωπικό φίλο. Ανυπομονώ για μια υπέροχη συζήτηση.

Σας ευχαριστώ».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου και είχε συνάντηση με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’. Στη συνέχεια μετέβη στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων όπου προσκύνησε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, στον οποίο βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος.


Συναντήσεις ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με ΥΠΑΜ Ισραήλ Μπένζαμιν Γκαντζ και τον Α.Π.Θ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.