13.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ SACEUR

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Στρατηγικών και Διεθνών Υποθέσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) κ. Stephen R. Convington.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η οποία υπήρξε εγκάρδια και εποικοδομητική, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις και αντηλλάγησαν απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση ασφαλείας, τις τρέχουσες διασυμμαχικές δράσεις και επιχειρήσεις, για τους παράγοντες αστάθειας και τους δυνητικούς τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και για την αξία των συνεργασιών και των εταιρικών σχέσεων ως προς την ανάσχεσή τους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στο περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφαλείας, σταθερότητας και ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Χώρα μας με κράτη της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) μέσω ενός ευρέος πλέγματος διμερών και πολυμερών συνεργασιών, συνεκπαιδεύσεων και επαφών που υλοποιεί με αυτές.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς την Συμμαχία τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων όσο και στις αμυντικές δαπάνες που παραδοσιακά υπερκαλύπτουν το 2% του κρατικού προϋπολογισμού.

            Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια του κ. R. Convington να ηγηθεί των δράσεων που αφορούν την εν εξέλιξη ανάπτυξη της Στρατιωτικής Στρατηγικής του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ΄s Military Strategy) καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο για την Αποτροπή και την Άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού χώρου (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area – DDA) με τον οποίο η Συμμαχία δύναται να αναπτύξει ευέλικτους τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων.