Άρθρο του ειδικού συνεργάτη
Η συνεχιζόμενη άδικη μεταχείριση των Αξιωματικών αποφοίτων των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) που ανήκουν στις Ειδικές Καταστάσεις, όπως η Υπηρεσία Γραφείου και η Ελαφρά Υπηρεσία, είναι ένα πρόβλημα που παραμένει ανεπίλυτο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός του στρατιωτικού προσωπικού.
1. Βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση
Οι αξιωματικοί που ανήκουν στις Ειδικές Καταστάσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στις βαθμολογικές και μισθολογικές τους εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών υπάγονται στις Ειδικές Καταστάσεις λόγω τραυματισμών ή παθήσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, το υπάρχον νομικό πλαίσιο τους καθηλώνει σε χαμηλότερους βαθμούς. Συγκεκριμένα, αποστρατεύονται ως Ταγματάρχες ή Λοχαγοί, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι αξιωματικοί ειδικών καταστάσεων άλλων κατηγοριών που δεν έχουν αποφοιτήσει από παραγωγική σχολή προάγονται σε Συνταγματάρχες.
2. Διακρίσεις σε σχέση με άλλες κατηγορίες
Η άνιση μεταχείριση των αποφοίτων ΑΣΣΥ γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν συγκρίνονται με άλλες κατηγορίες αξιωματικών. Άτομα που δεν έχουν φοιτήσει σε στρατιωτικές σχολές και έχουν καταταγεί μέσω άλλων διαδικασιών, προάγονται σε ανώτερους βαθμούς, δημιουργώντας μια σημαντική ανισότητα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η διάκριση έχει τις ρίζες της στους περιορισμούς που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανατραπεί.
3. Καθυστέρηση στις δικαστικές αποφάσεις
Παρά τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, οι οποίες δικαιώνουν τους απόφοιτους ΑΣΣΥ και αναγνωρίζουν την άνιση μεταχείρισή τους, η πολιτεία εξακολουθεί να καθυστερεί στην εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντί να προβεί σε άμεσες ενέργειες, έχει ασκήσει έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθυστερώντας περαιτέρω την επίλυση του προβλήματος. Γιατί;
4. Η αναγνώριση της Βουλής και η απουσία δράσης
Η ανάγκη για αποκατάσταση του σταδιοδρομικού καθεστώτος των αποφοίτων ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων,αναγνωρίστηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τον νόμο 5018/2023. Παρά τη ρητή αναφορά για αποκατάσταση, καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει προχωρήσει από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας τους αποφοίτους σε κατάσταση αναμονής.
5. Ηθική και επαγγελματική αποκατάσταση
Η άδικη μεταχείριση αυτών των αξιωματικών δεν επηρεάζει μόνο το οικονομικό και σταδιοδρομικό τους μέλλον( ΕΦΑΠΑΞ, ΥΨΟΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ , ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ κτλ) , αλλά και το ηθικό τους.
Η αίσθηση της αδικίας και της άνισης μεταχείρισης επηρεάζει αρνητικά το αξιόμαχο και την εν γένει αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς οι αξιωματικοί αυτοί νιώθουν παραμελημένοι από το ίδιο το κράτος που τους κάλεσε να υπηρετήσουν.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι συνάδερφοι ακόμη και συμμαθητές στις στρατιωτικές σχολές ΑΣΣΥ έχουν διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη.
Όσους η μοίρα τους χτύπησε με κάποια ασθένεια ή ατύχημα με αποτέλεσμα να κριθούν Ελαφράς Υπηρεσίας ή Υπηρεσίας Γραφείου πριν το έτος 2010 λαμβάνουν κανονικά τους βαθμούς σύμφωνα με εξελικτικό νόμο όπου ανήκουν.
Όσοι όμως έχουν κριθεί Ελαφράς Υπηρεσίας ή Υπηρεσίας Γραφείου μετά το 2010 δεν εξελίσσονται κανονικά αλλά μειονεκτούν σε σχέση με τους συμμαθητές τους που έχουν στην ίδια πάθηση.
η πολιτεία με την άσκηση έφεσης επί της δικαστικής απόφασης επιμένει επί της ουσίας στο λάθος .
Έως πότε;
Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει δράση άμεσα, εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις και αποκαθιστώντας τα δικαιώματα των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων. Η αναγνώριση και η ισότητα είναι βασικά στοιχεία για τη διατήρηση του ηθικού και της αποδοτικότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της άμυνας της χώρας.