13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ«Σχέδιο Έβρος Νο2»: Ο απόρρητος φάκελος του Πενταγώνου για τη φύλαξη των...

«Σχέδιο Έβρος Νο2»: Ο απόρρητος φάκελος του Πενταγώνου για τη φύλαξη των συνόρων

Χαραλαμπάκης Μάνος

Όλο το σχέδιο προετοιμασίας του υπουργείου Αμυνας για να αποτραπεί ένας δεύτερος γύρος «υβριδικής απειλής» από την Τουρκία, δηλαδή ένα καινούργιο κύμα μεταναστών στον Εβρο και στα νησιά, παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως η Αγκυρα θα επιχειρήσει μετά το τέλος της πανδημίας να εργαλειοποιήσει εκ νέου το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό ωθώντας εκ νέου χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας. Η τουρκική πρόθεση έχει διατυπωθεί εξάλλου δημοσίως και επισήμως από την κυβέρνηση Ερντογάν και γι’ αυτό έχει κριθεί σκόπιμο να καταρτιστεί ένα καινούργιο σχέδιο αποτροπής.

«Το τι έγινε στον Εβρο αλλά και στα νησιά τελείωσε. Αντιδράσαμε αποτελεσματικά. Αλλά τώρα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Για το σοβαρό ενδεχόμενο η Αγκυρα να επιχειρήσει ξανά να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα και στα νησιά» τονίζεται με νόημα από το υπουργείο Αμυνας.Στο στόχαστρο Αλβανών το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Το καινούργιο σχέδιο οχύρωσης του Εβρου και των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο καταρτίζεται με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, όπως δηλαδή προετοιμάζονται σταθερά οι Ενοπλες Δυνάμεις. Και βέβαια στις εντατικές προετοιμασίες έχουν ληφθεί υπ’ όψιν των επιτελών του «Πενταγώνου» όλα τα κενά ή οι παραλείψεις που υπήρξαν κατά την απόκρουση του μεταναστευτικού κύματος τον Μάρτιο, ώστε τώρα να διορθωθούν. Το νέο σχέδιο αποτροπής μιας νέας τουρκικής πρόκλησης έχει ξεκινήσει εγκαίρως προκειμένου να «είμαστε πανέτοιμοι όταν χρειαστεί. Πώς αποτρέψαμε τον Φεβρουάριο την είσοδο 9.450 μεταναστών στον Εβρο; Δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη. Είχαμε προετοιμαστεί από τον Σεπτέμβριο για να το πετύχουμε» επισημαίνεται.

Ο σχεδιασμός της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει προετοιμασία και κινήσεις σε τέσσερα μέτωπα: 1) παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο, 2) οργανωτικές παρεμβάσεις, 3) κινήσεις για την αύξηση του προσωπικού στα σύνορα, 4) ενίσχυση του εξοπλισμού των δυνάμεων σε Εβρο και νησιά.

Μετακίνηση οπλιτών

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη θωράκιση των συνόρων με επιπλέον προσωπικό. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι μεταθέσεις στελεχών αλλά και οπλιτών πραγματοποιούνται με αυτή τη νέα στόχευση. Βασική επιδίωξη είναι οι φαντάροι που παρουσιάζονται στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) να είναι περισσότεροι κατά 40% στον Εβρο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ΕΣΣΟ. Ανάλογη ενίσχυση προβλέπεται και για τα νησιά. Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν 24 ΣΥΠΟ, αλλά κάποια απ’ αυτά βρίσκονται σε αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα κατευθυνθούν δηλαδή περισσότεροι οπλίτες στα σύνορα. Αυτό έχει γίνει ήδη από την προηγούμενη ΕΣΣΟ. Μέριμνα όμως υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σύνορα να ενισχυθούν και με μόνιμα στελέχη του Στρατού και αυτό έχει συνυπολογιστεί στις μεταθέσεις τους που γίνονται αυτό το διάστημα.

Ενίσχυση εξοπλισμού

Για την έξτρα θωράκιση του Εβρου και των θαλάσσιων συνόρων έχουν ήδη προχωρήσει:

1. Προμήθειες drones και νέα ηλεκτροοπτικά συστήματα για την καλύτερη επιτήρηση.

2. Απόκτηση τριών νέων σκαφών για τις Ειδικές Δυνάμεις.

3. Αναβάθμιση των ταχύπλοων σκαφών Magna του Στρατού Ξηράς.

4. Τοποθέτηση νέων εμποδίων και φραγμάτων στα σύνορα του Εβρου.

5. Επέκταση του φράχτη στον Εβρο.

Οι συσκέψεις του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είναι συνεχείς. Και βέβαια, όπως συνέβη και στον προηγούμενο σχεδιασμό, ο Αλκιβιάδης Στεφανής λόγω και της εμπειρίας του στο τιμόνι του ΓΕΣ έχει αναλάβει να «τρέξει» μεγάλο κομμάτι αυτής της προετοιμασίας, ενώ συχνές είναι και οι επισκέψεις του στα σύνορα για την επιθεώρηση και τον έλεγχο των μέτρων.

Παράλληλα, αυτό το διάστημα γίνεται ο απαραίτητος συντονισμός και η συνεννόηση των Ενόπλων Δυνάμεων με το Λιμενικό και την Αστυνομία ώστε ο σχεδιασμός να είναι ολοκληρωμένος.

Επιπλέον, θα αξιοποιηθεί η εμπειρία που απέκτησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση τέτοιων «υβριδικών – ασύμμετρων απειλών», όπως αυτή στον Εβρο. Για έναν μήνα ο Ελληνικός Στρατός επιχειρούσε – χωρίς βέβαια να χρειαστεί να ρίξει ούτε σφαίρα – δοκιμάζοντας τρόπους αποτροπής, σύγχρονα όπλα όπως τα UAVs και τεστάροντας πατέντες.

Νέο δόγμα αποτροπής

Σημαντικό ρόλο πάντως στην επιτυχημένη απόκρουση του μεταναστευτικού κύματος τον περασμένο Μάρτιο έπαιξε το νέο δόγμα που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Αμυνας. Πλέον δεν γίνεται απλώς διαχείριση. Εχουμε περάσει, εξηγούν, στην επιθετική επιτήρηση, στην αποτροπή και στην απαγόρευση παράνομης εισόδου στη χώρα, αλλά πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

ΠΗΓΗ: tanea.gr