13.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤι δήλωσε για τη νέα Διοίκηση Φυσικών Καταστροφών ο ΥΦΕΘΑ Γ. Κεφαλογιάννης

Τι δήλωσε για τη νέα Διοίκηση Φυσικών Καταστροφών ο ΥΦΕΘΑ Γ. Κεφαλογιάννης

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρωινή Ενημέρωση» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ανδρίτσο και Αθηνά Παπακώστα

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρωινή Ενημέρωση» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ανδρίτσο και Αθηνά Παπακώστα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τη σύσταση της ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία

Έχουμε δημιουργήσει μια κάθετη δομή, την Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ), η οποία επιλαμβάνεται των φυσικών καταστροφών προληπτικά και κατασταλτικά. Στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής συνεργασίας, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργού κ. Κικίλια και του Υφυπουργού κ. Τουρνά, και παρά το γεγονός ότι φέτος η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ύστερα από έναν άνυδρο χειμώνα και ακραία καιρικά φαινόμενα συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να πούμε πως τα έως τώρα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Δεν εφησυχάζουμε, διότι βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα μέρος της-μέχρι σήμερα-επιτυχίας ανήκει στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, που δίνουν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό. Αν δει κανείς τις εργατοώρες και τα δεκάδες μηχανήματα έργου που έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε πολύ βελτιωμένη πρόληψη και καταστολή των φαινομένων, νομίζω ότι αντιλαμβάνεται έμπρακτα το κοινωνικό πρόσημο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο παρελθόν, η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων γινόταν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο των φαινομένων, δηλαδή όταν η κατάσταση είχε ουσιαστικά εκτροχιαστεί. Σήμερα βλέπουμε ότι με την εκδήλωση του εκάστοτε περιστατικού, ορίζεται ένας έμπειρος Αξιωματικός επί του πεδίου που μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση και, εφόσον ζητηθεί η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, να προτείνει το καταλληλότερο είδος μηχανήματος, μέσων ή εξειδικευμένου προσωπικού για την εκτέλεση της αποστολής, με αποτέλεσμα να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Για την τουρκική προκλητικότητα και το περιστατικό στην Κάσο

Προφανώς η επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχει κοπάσει και ούτε και πρόκειται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια ύφεση επί του πεδίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια διαφορά με την Τουρκία και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όσον αφορά το περιστατικό στην Κάσο, η στάση μας βεβαίως δεν ήταν υποχωρητική, αλλά ασκήσαμε σε απόλυτο βαθμό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε την δραστηριότητά του όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και σε διεθνή ύδατα εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Τα ελληνικά συμφέροντα ξεπερνούν τα τυπικά εθνικά σύνορα. Διαθέτουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και προφανώς έχουμε συμφέροντα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες, δηλαδή οι δρόμοι του εμπορίου, θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτές για την ελευθερία του εμπορίου στην Ευρώπη, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και σε επίπεδο οικονομίας, ώστε ο μέσος καταναλωτής να μην δει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Εξάλλου, είμαστε η πύλη εισόδου για το εμπόριο που έρχεται μέσω Σουέζ από την Ασία και άλλες περιοχές του κόσμου. Προφανώς, λοιπόν, ως Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε παρουσία και είναι εξαιρετικά θετικό ότι και με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Δένδια δημιουργήθηκε η επειχείρηση «Ασπίδες» με Στρατηγείο στη Λάρισα. Συμμετέχουμε με μια φρεγάτα, η οποία εναλλάσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην περιοχή, μαζί με τους Συμμάχους μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό να προασπίζουμε την ασφάλεια του ελληνόκτητου στόλου παγκοσμίως σε περιοχές όπου έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε. Μην ξεχνάμε ότι πολεμικά πλοία μας βρίσκονται σε διάφορες επιχειρήσεις σε όλη τη Μεσόγειο, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το Κυπριακό

Πάγια ελληνική θέση για τη μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν σε αυτή τη βάση μπορεί να καθίσει εντίμως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά τότε ενδεχομένως να έχουμε μια λύση.

Για την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35 την οποία ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Πρόκειται για τεράστιο βήμα το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει πλέον στο κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν λάβει ή θα λάβουν τα F-35, τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, τα πιο ισχυρά που έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως. Είναι επίσης μια προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει ο Υπουργός κ. Δένδιας, προκειμένου να σταματήσει και η πολυτυπία στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όραμά μας το 2030 είναι να υπάρχουν τρεις τύποι αεροσκαφών, το F-16 Viper σε μια αναβαθμισμένη μορφή, το F-35 και το Rafale, ώστε αφενός να εξοικονομηθούν πόροι και αφετέρου να διευρυνθούν οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Για την εθελοντική στράτευση γυναικών και τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο ένα σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, με ορίζοντα το τέλος του έτους, για εθελοντική συνεισφορά των γυναικών στο κομμάτι της στράτευσης, με την οποία θα αξιοποιούνται κυρίως οι επιστημονικές δεξιότητές τους. Σε ευρύτερο πλαίσιο, στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής θητείας με νομοθετική πρωτοβουλία και η μετατροπή της από θητεία-αγγαρεία, όπως θεωρείται σήμερα από αρκετούς νέους, σε θητεία-ευκαιρία. Βασική επιδίωξη είναι, αφενός μετά το πέρας της, οι νέοι να αποκτούν κάποια πιστοποιημένη δεξιότητα που θα τους είναι χρήσιμη, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο βίο και αφετέρου, σε στρατιωτικό επίπεδο, ο χρόνος να είναι πιο παραγωγικός.