13.3 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤι ζητά από το ΥΠΕΘΑ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

Τι ζητά από το ΥΠΕΘΑ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

Επιστολή με θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με την υπ’ Αριθμ. Φ.411/12/362832/Σ.8977/26.11.2021 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5700 Β’/08.12.2021)» απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στο άρθρο 2, παρ. 4 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, αναφέρονται τα παρακάτω:

«4. Στον τόπο προτίμησής τους υπηρετούν υποχρεωτικά πολύτεκνοι, γονείς τριών τέκνων, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία, στελέχη με ανήλικο τέκνο που τελούν σε χηρεία, καθώς και στελέχη που με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου με αναπηρία είτε με δικαστική απόφαση έχουν οριστεί ως ανάδοχοιγονείς ανηλίκου με αναπηρία για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, εκτός αν το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων αποφασίσει διαφορετικά, επειδή συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι ειδικώς αιτιολογημένοι. Στελέχη με τέκνα που θα φοιτήσουν στη Γ΄ Λυκείου μετατίθενται μόνον κατόπιν επιθυμίας τους. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι τουλάχιστον 67%.».

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 3, του νόμου 4609/2019 (ΦΕΚ 67 Α’/03.05.2019), με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του νόμου 3883/2010, αναφέρονται τα εξής:

«2. Στον τόπο της προτίμησής τους υπηρετούν, υποχρεωτικά, ύστερα από αναφορά τους, στελέχη που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή τελούν σε χηρεία και έχουν ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο, καθώς και στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο ή έχουν οριστεί με δικαστική απόφαση ως ανάδοχοι γονείς ανηλίκου, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, ή με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου, είτε με αναπηρία είτε με σακχαρώδη διαβήτη. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι εξήντα επτά τοις εκατό (67%) τουλάχιστον, ενώ για το σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται να είναι πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον.».

«Διατάξεις του νόμου 4609/2019 δεν έχουν καταργηθεί, ούτε και με την παρούσα Υπουργική Απόφαση και αναρωτιόμαστε τελικά για ποιο λόγο στη νεότερη Υπουργική Απόφαση δεν ελήφθησαν υπόψη οι διευκρινίσεις που τίθενται στην παρ. 3 του άρθρου 10 του νόμου 4609/2019, στην οποία σωστά ο νομοθέτης ενέταξε τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε αφορά τα ίδια τα Στελέχη είτε συζύγους ή τέκνα αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνονταις ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επίσης και στους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία δύσκολη καθημερινότητα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν αυτήν τη σοβαρή χρόνια πάθηση, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και καλούνται καθημερινά να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις, ενώ η τακτική παρακολούθησή τους από τον θεράποντα ιατρό τους είναι υψίστης σημασίας. Με τη διάταξη του άρθρου 10, παρ. 3, του νόμου 4609/2019, ο νομοθέτης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους, ενέταξε στις περιπτώσεις υπηρέτησης στον τόπο προτίμησης και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Και καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Θέλουμε καλόπιστα να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης αποτυπώθηκε λανθασμένα και θα προβείτε το συντομότερο δυνατόν στην τροποποίησή του βάσει των διατάξεων του νόμου 4609/2019».