Θρίλερ εξελίσσεται από το μεσημέρι της Δευτέρας σε Ελλάδα και Τουρκία αναφορικά με τη σύλληψη του Έλληνα αστυνομικού και της συντρόφου του από Τούρκους αστυνομικούς στον Έβρο. Τελικά, το βράδυ και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ φαίνεται πως το επεισόδιο θεωρείται λήξαν. Οι δύο συλληφθέντες που αντιμετώπιζαν κατηγορίες κατασκοπείας, κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο με περιοριστικούς όρους, ενώ αναμένεται να τους επιτραπεί η επιστροφή στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες αφότου πρώτα ελεγχθούν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο αστυνομικός ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι πήγε για ψώνια στην Αδριανούπολη μαζί με την κοπέλα του, ενώ είχε ειδοποιήσει και τον πατέρα του ότι μπορεί να μπουν και για λίγο στην Τουρκία. Τελικά, οι δυο τους πήγαν στην Αδριανούπολη και, όπως ισχυρίστηκε αποφάσισαν κατά την επιστροφή να μπουν στην Ελλάδα από τη συνοριακή πύλη των Υψάλων/Κήπων.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, χρησιμοποίησαν GPS για να ακολουθήσουν τη διαδρομή προς τους Κήπους και εκείνο τους έβγαλε σε ένα χωριό της Τουρκίας, την Δοϊράνη. Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο OPEN, και η ίδια έχει χρειαστεί να κάνει τη διαδρομή προς τους Κήπους και το GPS έβγαζε στο συγκεκριμένο χωριό και μάλιστα σε απαγορευμένη ζώνη.
Οι Τούρκοι Αστυνομικοί τους είδαν να εισέρχονται με το αυτοκίνητο που είχε ελληνικές πινακίδες στην απαγορευμένη ζώνη και τους σταμάτησαν για έλεγχο. Οι Τούρκοι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως ο αστυνομικός με την κοπέλα του έβγαζαν και φωτογραφίες, κάτι που απαγορεύεται μέσα στην απαγορευμένη ζώνη. Όταν μάλιστα είδαν την αστυνομική ταυτότητα του άνδρα τους συνέλαβαν. Ο άνδρας όμως δεν είχε μαζί του το διαβατήριό του.
Η Μαρία Ζαχαράκη εξήγησε ότι εάν κάποιος ένστολος είναι εκτός μυπηρεσίας και έχει επισκεφτεί την Τουρκία για τουριστικούς λόγους δεν χρειάζεται να έχει μαζί του κάποια ειδική άδεια αλλά μόνο το διαβατήριό του. Δεν μπορεί να το κάνει όμως με την αστυνομική του ταυτότητα.
Δεν κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο
Οι τουρκικές αρχές οδήγησαν το ζευγάρι στη χωροφυλακή της Αδριανούπολης και από εκεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου στο δικαστήριο, όπου δεν κρίθηκαν ένοχοι για κάποια κατηγορία.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη, τους κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή είχαν μαζί τους, ενώ έλεγξαν εξονυχιστικά και το αυτοκίνητό τους καθώς το ζεύγος ήταν αντιμέτωπο με κατηγορίες για κατασκοπεία.
Ελεύθεροι αλλά με περιοριστικούς όρους
Οι δύο Έλληνες πολίτες φαίνεται πως έχουν αφεθεί πλέον ελεύθεροι αλλά με περιοριστικούς όρους. Δηλαδή δεν μπορούν να βγουν από την Τουρκία μέχρι να εξεταστούν τα κινητά τους τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές τους συσκευές. Έπειτα από αυτή τη διαδικασία, αναμένεται τους επιτραπεί η επιστροφή στην Ελλάδα.
Η μεγάλη κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά
Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, από την ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκαν οι πάντες για να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες. Από τα ελληνικά προξενεία της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης, μέχρι την ελληνική αστυνομία, ενώ σύμφωνα με το OPEN ενήμερος ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Μάλιστα η επικοινωνία με τις οικογένειες των δύο συλληφθέντων ήταν συνεχής, ενώ έγινε η επιλογή το θέμα να κρατηθεί χαμηλά και να μη γίνει ευρέως γνωστό.
Πραγματοποιήθηκε μία έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη υπό τον Γενικό Διευθυντή Ασφάλειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην οποία συμμετείχαν και οι αστυνομικοί διευθυντές της Αλεξανδρούπολης.
Η ΕΛΑΣ αξιοποίησε την πληροφορία που έδωσε ο πατέρας του αστυνομικού, ότι δηλαδή μπορεί να είχε περάσει με την κοπέλα του στην τουρκική πλευρά για τουριστικούς λόγους και έτσι οι ελληνικές αρχές έμαθαν από τις συνοριακές πύλες ότι το ζευγάρι είχε βγει από την Ελλάδα στις 12:30 το πρωί της Κυριακή και δεν είχε επιστρέψει. Μάλιστα ο αστυνομικός είχε υπηρεσία το πρωί της Δευτέρας στο ΑΤ Φερρών, όπου και εργάζεται.
Σε κάθε περίπτωση παρά τις πρώτες πληροφορίες που έκαναν λόγο για βαρύτατες κατηγορίες κατασκοπείας, το επεισόδιο δεν φαίνεται πως θα έχει παρόμοια εξέλιξη με την περίπτωση των δύο στρατιωτικών όπου είχαν συλληφθεί στον Έβρο το 2018 και κρατήθηκαν για 6 μήνες με παρόμοιες κατηγορίες.