Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος;
Αυτή την επιλογή θα κληθούν να κάνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς αλλάζουν όλα στον τρόπο χρέωσης. Στο τέλος του 2023, ολοκληρώνεται η εφαρμογή του “μηχανισμού στήριξης” ο οποίος κράτησε σταθερές τις χρεώσεις του ρεύματος από τον Αύγουστο του 2022 και μετά.
Ακόμη και για τον Νοέμβριο που καταγράφηκε αύξηση στις χρεώσεις ρεύματος, ο μηχανισμός δούλεψε και πάλι σταθεροποιητικά καθώς με την αύξηση της επιδότησης στα 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (ή στα 6 λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου), η τελική τιμή χρέωσης δεν μεταβάλλεται και παραμένει στα επίπεδα των 14-15 λεπτών (ανάλογα και με τον πάροχο).
Τι θα γίνεται χωρίς τον μηχανισμό;
Η τιμή της κιλοβατώρας θα εξαρτάται από την πορεία της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Και ο καταναλωτής θα καλείται να κάνει μια επιλογή: ή θα επιλέξει να κλειδώσει την τιμή του ρεύματος με ένα σταθερό τιμολόγιο ώστε να μην αγωνιά κάθε μήνα για τις χρηματιστηριακές και γεωπολιτικές εξελίξεις ή θα στρέφεται στο κυμαινόμενο τιμολόγιο “ποντάροντας” στην αποκλιμάκωση άρα και στη χαμηλότερη χρέωση.
Όλα θα εξαρτηθούν από το ποιες θα είναι οι χρεώσεις στη μια και στην άλλη περίπτωση. Τα σταθερά τιμολόγια εκτιμάται ότι θα κοστίζουν τουλάχιστον 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα με τα σημερινά δεδομένα, ενδεχομένως και αρκετά περισσότερο. Έτσι, ο καταναλωτής θα πρέπει να συμβιβαστεί με μια τιμή ρεύματος η οποία θα είναι τουλάχιστον 60-70% υψηλότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα αλλά και 10-15% υψηλότερη σε σχέση με τις τιμές που έβγαζε ο μηχανισμός. Από την άλλη, το κυμαινόμενο τιμολόγιο θα έχει ενσωματωμένο το ρίσκο των μεγάλων μεταβολών.
Μάλιστα, στην αγορά αναμένεται να διατεθούν δύο είδη κυμαινόμενων τιμολογίων:
1. Το πρώτο τιμολόγιο καθορίζει την χρέωση στο τέλος του μήνα. Δηλαδή, θα έχει κλειδώσει η χρηματιστηριακή αξία του ρεύματος και ο καταναλωτής θα χρεώνεται με μια προσαύξηση επί της συγκεκριμένης τιμής.
2. Το δεύτερο τιμολόγιο πρώτα καθορίζει τη χρέωση και μετά αρχίζει να διαμορφώνεται η χρηματιστηριακή τιμή καθώς η τιμή οριστικοποιείται στην αρχή εκάστου μήνα. Είναι το τιμολόγιο με το οποίο ο καταναλωτής θα πηγαίνει εντελώς στα “τυφλά”. Αυτό γίνεται βέβαια και τώρα καθώς οι εταιρείες προαναγγέλλουν τις χρεώσεις του επόμενου μήνα. Τώρα όμως υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης.
Η μεγάλη διαφορά από την κατάργηση του μηχανισμού στήριξης είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντιες χρεώσεις για όλους. Την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις στήριξης αλλά θα είναι στοχευμένες. Για παράδειγμα, με την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και για όσους καταναλώνουν ρεύμα, θα υπάρξει μια στήριξη της τάξεως των 100-800 ευρώ για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Βέβαια, όποιος πάρει επίδομα για το ρεύμα, δεν θα μπορεί ταυτόχρονα να επιδοτηθεί και για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Πέρυσι, μπορούσε καθώς επιδοτούνταν για το πετρέλαιο μέσω του επιδόματος θέρμανσης και λάμβανε και την οριζόντια επιδότηση του ρεύματος μέσω του μηχανισμού.
Η δεύτερη παρέμβαση, έχει να κάνει με τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε περισσότεροι ευάλωτοι να μπορούν να πληρώνουν το ρεύμα σε τιμή της τάξεως των 10-11 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr