13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤο επεισόδιο με τους Τούρκους ψαράδες στο Φαρμακονήσι και πώς το διαβάζει...

Το επεισόδιο με τους Τούρκους ψαράδες στο Φαρμακονήσι και πώς το διαβάζει η Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Ποιά είναι η γραμμή στην οποία τελειώνει η επικοινωνιακή διαχείριση της (ελεγχόμενης) ανθελληνικής ρητορείας και ανοίγει -από εκεί και μετά- η πόρτα του φρενοκομείου; Μετά το απίστευτο περιστατικό με τους πυροβολισμούς από την τουρκική ακτοφυλακή στο Φαρμακονήσι, αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να δώσουν απαντήσεις πολλοί, και στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν μπει στην τελική ευθεία κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων κι ενώ –με δεδομένες τις αλυσιδωτές διεθνείς κρίσεις- η ατζέντα θα έπρεπε και στις δύο πρωτεύουσες να επικεντρώνεται στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής ασφάλειας, ωστόσο, η προεκλογική εργαλειοποίηση των Ελληνοτουρκικών, μεταμορφώνει το προ-εκλογικό κλίμα, σε προ-πολεμικό.

Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει φέρει -για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη- τον Ερντογάν αντιμέτωπο με ισχυρή πιθανότητα εκλογικής ήττας, η τουρκική ηγεσία -συλλογικά και με συνέπεια- ξιφουλκεί εναντίον της Ελλάδας όχι για ζητήματα που χωρίζουν δεκαετίες τις δύο πλευρές, αλλά και για πολλά ακόμα, τα οποία εντάσσει -ανά μήνα σχεδόν- η τουρκική πλευρά, στη βεντάλια των διεκδικήσεών της.

Τον αγώνα των εκλογών, τον δίνεις με δύο χέρια. Στο ένα, βρίσκονται οι πολιτικές στήριξης των αδυνάτων και τα φιλολαϊκά μέτρα απέναντι σε ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια. Και στο άλλο, το χαρτί του εθνικισμού.

Πού είναι το πρόβλημα; Ότι το πρώτο δεν αποδίδει και μόνο το δεύτερο, μοιάζει να βελτιώνει τα ποσοστά, που ψαλιδίζει η οικονομική κρίση. Αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο όγκο της δεξαμενής των εθνικιστών ψηφοφόρων στη γειτονική χώρα, αποτελούν το μείγμα της πολιτικής Ερντογάν που (κατά την ανάγνωση πολλών στην Αθήνα) αναμένεται να συνεχιστεί έως τις τουρκικές εκλογές. “Ετσι θα προχωρήσουμε” εξηγούν διεθνολόγοι στο TheToc, χωρίς να βλέπουν αποκλιμάκωση στην επιθετική ρητορική των τελευταίων 2 ετών.

Αυτό σημαίνει για την Αθήνα:

-Η μισή πολεμική αεροπορία, κάθε ημέρα “στο πόδι” για αναχαιτίσεις

-Το δίκτυο των ραντάρ σε συνεχή εγρήγορση γαι τον εντοπισμό των Drones

-To Π.Ν σε συνεχή ετοιμότητα άμεσης ανάπτυξης

-Το Λ.Σ κάθε ημέρα σε 24ωρη επιφυλακή σε όλη την οριογραμμή του Αιγαίου για αποτροπή καθοδηγούμενης παράνομης μετανάστευσης

-Η Εθνοφυλακή και ο Στρατός το ίδιο στον Έβρο

-Οι φρουρές στα νησιά, με το μάτι στο κυάλι και το δάχτυλο στη σκανδάλη

-Μια διπλωματία σε συνεχή κινητικότητα

Με λίγα λόγια, μια χώρα “στην πρίζα” και τα πάντα έτοιμα να πάρουν φωτιά από ένα μόνο τυχαίο λάθος…

Απέναντι σε αυτή την πρακτική, η Αθήνα αποφεύγει να μπει στην παγίδα της έντασης, καθώς γνωρίζει ότι μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στην Τουρκία, καμία προσέγγιση και κανένας διάλογος δε μπορεί να προχωρήσει καθώς ο Ερντογάν μόνο περισσότερο “γκάζι” μπορεί να παταει στο δρόμο των προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή όμως σπεύδει να τοποθετείται επίσημα και ηχηρά, στις τουρκικές απειλές που έχουν αποκτήσει νεοθωμανικό χαρακτήρα, φτάνοντας έως τη Λιβύη τα τελευταία δυο χρόνια. Κάθε ελληνική κίνηση, όχι μόνο απαντά επί της ουσίας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά μοιάζει και να “ξύνει” το Νεο-οθωμανικό όραμα που ξεδιπλώνει προεκλογικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Εδώ από τη Γαύδο, θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης αλλά και δύναμη αυτοπεποίθησης” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, καλώντας στη συνέχεια τη Λιβύη να έρθει σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τη χάραξη ΑΟΖ, όπως έγινε και με την Αίγυπτο.

Η απάντηση Μητσοτάκη ήρθε την ώρα που η Τουρκία αξιώνει να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων, ούτε στην Κρήτη.

Στο Αιγαίο, σε κάθε απειλή για απόβαση και κατάληψη νησιού, μια επίσκεψη Έλληνα ανώτατου στρατιωτικού, δίνει την απάντηση. Κάθε τουρκική αναφορά σε παράνομη οχύρωση των νησιών, ακολουθείται από μια άσκηση των ελληνικών δυνάμεων του νησιωτικού χώρου. “Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα. Οταν λέει ότι: “θα έρθουμε ξαφνικά”, θα το κάνει. Ειδικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μιλάει στον βρόντο”, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος τη Τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, όταν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στα ακριτικά νησιά. Όχι τυχαία πάντως, τα πλάνα που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ από την επίσκεψη Φλώρου στο Καστελλόριζο, ήταν βράδυ…

Φλώρος

Αναμφίβολα λοιπόν, έως τις εκλογές οι κραδασμοί θα είναι δυνατοί, και οι προκλήσεις πολλές.

Τα δημοσιευματα και η συζήτηση για επέκταση χωρικών υδάτων –νότια της Κρήτης- εχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.

Αν το πολεμικό επεισόδιο αποτελεί εκλογικό σωσίβιο για τον Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να του το δώσει. Εκτός και αν καταστεί ανάγκη να αποτραπούν τετελεσμένα από την Τουρκολιβυκή σύμπραξη.

Σε αυτή την περίπτωση όλα είναι ανοιχτά. Και οι εκλογές, επίσης.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr