Του Χρήστου Μαζανίτη
Πρόκειται για μία ιστορία, λεπτομέρειες της οποίας βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, κι ενδεχομένως έχει να κάνει με τη νέα τακτική που επιχειρούν να εφαρμόσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, την Παρασκευή αναχώρησε από λιμάνι στα βόρεια μικρασιατικά παράλια τουρκικό πλοίο. Πρόκειται για ένα τάνκερ μήκους 80 μέτρων. Αμέσως τέθηκε σε στενή και εμφανή παρακολούθηση από δύο ακταιωρούς του Λιμενικού. Στις συνεχείς κλήσεις δια ασυρμάτου των Ελλήνων λιμενικών για τις προθέσεις του καπετάνιου δεν έλαβαν καμία απάντηση. Αμέσως θεωρήθηκε ότι έπρεπε να τεθεί υπό στενό μαρκάρισμα. Μάλιστα έφτασε και τρίτο σκάφος του Λιμενικού με άνδρες των ειδικών δυνάμεων, έτοιμες να επέμβουν εάν χρειαζόταν.
Όμως, η ελληνική αντίδραση δεν έμεινε εκεί. Μέσα σε λίγη ώρα απ’ όταν σήμανε συναγερμός έσπευσε και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρέμενε σε αρκετή απόσταση και πάντως εντός εμβέλειάς της από την πορεία του τουρκικού πετρελαιοφόρου.
Ο Τούρκος κυβερνήτης είχε ανοιχτό το Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεων (Automatic Identification System-AIS) καθ’ όλη την διάρκεια του πλου, που τελούσε υπό την στενή συνοδεία των ελληνικών δυνάμεων, κάνοντας γνωστή την τοποθεσία του και την πορεία του. Ακολούθησε νότια πορεία κοντά στα μικρασιατικά παράλια, πέρασε κοντά από Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και με σταθερή πορεία έφτασε νότια του Καστελλόριζου απ’ όπου συνέχισε προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Τι μπορεί να μετέφερε αυτό το τάνκερ; Είχε αλλοδαπούς που ήθελε να αφήσει σε κάποιο ελληνικό νησί και να εισέλθουν παράνομα στη χώρα; Είχε παράνομο φορτίο; Αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου πρόκλησης έντασης στο Αιγαίο;
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr ο λόγος της άμεσης κινητοποίησης του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο υπάρχει αγαστή συνεργασία είναι διότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι «σταμπαρισμένο», όπως και πάνω από δέκα άλλα τουρκικά πλοία, διαφόρων τύπων, από Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό. Πλοία τα οποία χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες – βιτρίνα της Τουρκίας για διάφορες δουλειές και για έκνομες δραστηριότητες. Το μόνο βέβαιο, όπως μας εξηγούσε πηγή, είναι ότι η Τουρκία «ψάχνεται» στο Αιγαίο.