13.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑΤρομάζει η ταχύτητα της μετάλλαξης Δ - «Απειλή» για τη νέα σχολική...

Τρομάζει η ταχύτητα της μετάλλαξης Δ – «Απειλή» για τη νέα σχολική χρονιά

Γιώργος Μιχαηλίδης

Μόνο όπλο απέναντι στη μετάλλαξη που θα κυριαρχήσει έως το τέλος Αυγούστου σε όλη την Ευρώπη ο εμβολιασμός – Αγώνας δρόμου για να υψωθεί τείχος ανοσίας – Επιπτώσεις και σε σχολεία και ΑΕΙ, εάν δεν ξεπεράσουμε το 65% μέχρι το φθινόπωρο

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η εμβολιαστική διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή ο ιός αντεπιτίθεται με νέο «όπλο» την μετάλλαξη «Δέλτα» ή αλλιώς ινδική, η οποία θεωρείται πως είναι πιο μεταδοτική, «χτυπά» κυρίως τους νεώτερους, ενώ υπολογίζεται πως έως το τέλος Αυγούστου σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος.

Χαρακτηριστικό της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα» είναι πως στην χώρα μας οι περιπτώσεις της συγκεκριμένης μετάλλαξης υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες για το μέγεθος της πραγματικής διάδοσης. Έτσι, μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστροφή του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη ο οποίος την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, εκτός από την Κρήτη όπου εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα περισσότερα, χωρίς αυτό ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

Οι επιστήμονες λοιπόν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως είναι επιτακτική, όσο ποτέ, η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού από την στιγμή που υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων.

Έτσι, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία και από τη μετάλλαξη Δ (ινδική), οι ειδικοί εκφράζουν την αγωνία ότι κινδυνεύουν άμεσα οι πληθυσμοί που δεν έχουν εμβολιασθεί– και τα παιδιά, αφού ο εμβολιασμός έχει «ανοίξει» για τους άνω των 18 ετών στη χώρα μας. Όπως μάλιστα λένε οι επιστήμονες, «πέρσι προσευχόμασταν για τους γονείς και τους παππούδες μας, τώρα για τα παιδιά μας».

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες: «Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 34%, ενώ απαιτείται τουλάχιστον 65% για να υπάρχει ένα πλαίσιο σχετικής ασφάλειας στην κοινότητα. Με αυτό το δεδομένο, παρά την εκπεφρασμένη αισιοδοξία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για το «τείχος ανοσίας» και, όσο οι νεαρότερες ηλικίες είναι στο «στόχαστρο» της νέας μετάλλαξης, ο κίνδυνος για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά είναι άμεσος.

Εμβολιασμός για να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown

Έτσι η συζήτηση κατευθύνεται και στον πήχη που έχουν θέσει οι επιστήμονες αναφορικά με το πότε θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. «Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας σε δηλώσεις του την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ.

Αλλά και ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στο θέμα συνδέοντάς το και με την σχετική συζήτηση που έγινε μεταξύ των ηγετών. «Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τούτων δοθέντων και μετά τις δραματικές εκκλήσεις, είναι επιτακτική όσο ποτέ η συμμετοχή των πολιτών στην εμβολιαστική διαδικασία και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Έτσι, στο… συρτάρι του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται διάφορα σενάρια προς εφαρμογή τα οποία είτε θα λειτουργήσουν «προωθητικά» προς τον εμβολιασμό ή αποτρεπτικά στο… να συνεχίσουν να μένουν ανεμβολίαστοι ορισμένοι πολίτες.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, παρέδωσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις της αναφορικά με το κατά πόσο η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει σε βήματα που να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Η επιτροπή πρότεινε μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» σε τρία στάδια για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν καθιστώντας την υποχρεωτικότητα ως «έσχατη λύση» υπό προϋποθέσεις και μόνο για το προσωπικό των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και για το προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Έτσι για τα καλά πλέον, μέρος της συζήτησης είναι τα σενάρια για το πώς και ποιες επαγγελματικές ομάδες θα μπουν στην λίστα η οποία θα καθορίσει την υποχρεωτικότητα. «Οδηγός» για αυτές τις κινήσεις αποτελεί το… δεδικασμένο της ΕΜΑΚ καθώς βασική αρχή θα αποτελέσει ο κανόνας πως στις συγκεκριμένες αυτές επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες να είναι εμβολιασμένοι ενώ όσοι αρνούνται να απασχολούνται σε θέσεις μη επιχειρησιακές.

Πάντως, η επιβολή υποχρέωσης εμβολιασμού έχει κοινωνική αποδοχή που φτάνει το 65% όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει αύριο το Πρώτο ΘΕΜΑ.

Μέτρα ενθάρρυνσης και διευκολύνσεις

Προτού, όμως φτάσουμε σε αυτό το βήμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε να γίνουν προσαρμοσμένες ανά επαγγελματική ομάδα εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης υπέρ του εμβολιασμού, ενώ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μέτρων ενθάρρυνσης/ αποθάρρυνσης.

Τέτοια μέτρα, ενθάρρυνσης, προανήγγειλε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε, και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

Έτσι, βαδίζουμε αισίως στην πρώτη διευκόλυνση προς τους πλήρως εμβολιασμένους αφού γι’ αυτούς καταργείται από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου η υποχρέωση διενέργειας και δήλωσης self test προκειμένου να εισέλθουν σε χώρους εργασίας αλλά και τα γυμναστήρια και μόνο εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα 15ήμερο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα μάλιστα και με τις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφού ψηφιστεί και ο κανονισμός του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα μπορεί να το εντάξει σε μια σειρά από δραστηριότητες, πέραν της διευκόλυνσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Έτσι, ανάμεσα στα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα είναι και τα λεγόμενα κίνητρα/διευκολύνσεις των εμβολιασμένων και θα αφορούν κατ’ αρχάς την ψυχαγωγία (εστίαση, θεάματα και αθλητισμός). Σύμφωνα με τις πληροφορίες συζητείται έντονα το ενδεχόμενο, το ψηφιακό πιστοποιητικό να μπορεί να επιδεικνύεται σε εστιατόρια, μπαρ, γήπεδα και θέατρα/κινηματογράφους αφού, εάν υπερισχύσει αυτό το σενάριο, οι εν λόγω επιχειρήσεις, εάν επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα μπορούν να λειτουργήσουν υπό το καθεστώς που ήταν πριν την πανδημία.

Την ίδια ώρα, υπό καθεστώς περιορισμών φαίνεται να παραμένουν όσες επιχειρήσεις επιλέξουν το «μεικτό» μοντέλο, υποδεχόμενες δηλαδή όλους τους πελάτες ανεξαρτήτως από το εάν έχουν εμβολιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο και να επιλέξει, αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα εντός του καλοκαιριού και όχι από το φθινόπωρο όπως είχε αρχικά ειπωθεί μιας και η ινδική μετάλλαξη έχει πυκνώσει τον χρόνο.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr