Ερώτηση για την τροποποίηση των διατάξεων σχετικά με τα όρια ηλικίας αποστρατείας λόγω βαθμού κατέθεσε ο Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Πνευματικός προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Πνευματικός αναφέρεται στη διάταξη του ν. 2439/1996 (αρ. 21, παρ. 8) που ορίζει τα όρια για την αποστρατεία λόγω ηλικίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ανά βαθμό, τα οποία κυμαίνονται από τα 53 ως τα 65 έτη, τον νεότερο νόμο 3883/2010 που δεν ορίζει όριο ηλικίας για την αποστρατεία, καθώς και τον ν. 3865/2010 (αρ. 20 παρ. 4) που ορίζει ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
«Ο συνδυασμός των ανωτέρω διατάξεων έχει ως αποτέλεσμα να αποστρατεύονται αξιωματικοί, λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας του κατεχόμενου βαθμού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν για να συμπληρώσουν τον μέγιστο αριθμό ετών συντάξιμης υπηρεσίας, δημιουργώντας αίσθημα αδικίας στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει ο βουλευτής.
Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να εξετάσει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και την κατάργηση των ορίων ηλικίας λόγω βαθμού ώστε να μπορούν οι αξιωματικοί να εξαντλήσουν το μέγιστο χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η αδικία που υπάρχει για μεγάλο αριθμό αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ:Τροποποίηση διατάξεων ηλικιακών ορίων αποστρατείας αξιωματικών
Ο ν. 2439/1996 (αρ. 21, παρ. 8) ορίζει τα όρια για την αποστρατεία λόγω ηλικίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ανά βαθμό.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι: «8. Οι αξιωματικοί που συμπληρώνουν τα παρακάτω όρια ηλικίας του βαθμού τους αποστρατεύονται μέσα σ` ένα (1) μήνα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
α. Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί:53
β. Υπολοχαγοί, Ανθυποπλοίαρχοι, Υποσμηναγοί:53
γ. Λοχαγοί, Υποπλοίαρχοι, Σμηναγοί:54
δ.Ταγματάρχες, Πλωτάρχες, Επισμηναγοί:55
ε. Αντισυνταγματάρχες, Αντιπλοίαρχοι, Αντισμήναρχοι:56
στ. Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι, Σμήναρχοι:58
ζ. Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι, Ταξίαρχοι Αεροπορίας:59
η. Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι:60
θ. Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι, Αντιπτέραρχοι: 62
ι. Στρατηγοί, Ναύαρχοι, Πτέραρχοι:65
ια. Για τους αξιωματικούς Υγειονομικού Ιατρούς, Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές στους βαθμούς του Υποστρατήγου, Ταξιάρχου, Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων τα παραπάνω όρια αυξάνονται κατά πέντε έτη. Επίσης για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος τα παραπάνω όρια ηλικίας αυξάνονται κατά πέντε (5) έτη».
Ο νεότερος νόμος 3883/2010 δεν ορίζει όρια ηλικίας για την αποστρατεία.
Τέλος, ο ν. 3865/2010 (αρ. 20 παρ. 4) ορίζει ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Ο συνδυασμός των ανωτέρω διατάξεων έχει ως αποτέλεσμα να αποστρατεύονταιαξιωματικοί, λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας του κατεχόμενου βαθμού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν για να συμπληρώσουν τον μέγιστο αριθμό ετώνσυντάξιμης υπηρεσίας, δημιουργώντας αίσθημα αδικίας στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε κ. Υπουργέ:
Προτίθεστε να εξετάσετε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και την κατάργηση των ορίων ηλικίας λόγω βαθμού ώστε να μπορούν οι αξιωματικοί να εξαντλήσουν το μέγιστο χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η αδικία που υπάρχει για μεγάλο αριθμό αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων;