13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤΩΡΑ - Αλεξανδρούπολη: Θερμή υποδοχή στον ΑΓΕΣ Αντγο Άγγελο Χουδελούδη - Οι...

ΤΩΡΑ – Αλεξανδρούπολη: Θερμή υποδοχή στον ΑΓΕΣ Αντγο Άγγελο Χουδελούδη – Οι πρώτες φωτό

Του Ηλία Προύφα

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Έβρο, βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη περιοδεία του Αντιστράτηγου Χουδελούδη, στην περιοχή του ακριτικού Έβρου, όπου έλκει την καταγωγή του και όπου υπηρέτησε ως Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Πεζικού Αλεξανδρούπολης, αλλά και ως Σωματάρχης του Δ’ΣΣ.

Σκοπός της επίσκεψης η συμμετοχή στις πετειακές εκδηλώσεις για το “Μαύρο Πάσχα” των Θρακών.

Στις 6 Απριλίου 1914, το Μαύρο Πάσχα για τους Θρακιώτες, οι Νεότουρκοι εκδίωξαν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Αρκαδιούπολης, Βιζύης και άλλων περιοχών της Θράκης. Το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκαν διωγμοί, δολοφονίες, απελάσεις, διαρπαγές, εμπρησμοί και λεηλασίες κατά των Ελλήνων των περιοχών Ηράκλειας, Μαλγάρων και Κεσσάνης.
Από τον Απρίλιο του 1915 150.000 Θρακιώτες από τη Μακρά Γέφυρα, τη Μάδυτο, την Καλλίπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Ραιδεστό, το Σκοπό και άλλες περιοχές της Ανατολικής Θράκης εκτοπίστηκαν από τους Νεότουρκους στη Μικρά Ασία και ελάχιστοι από αυτούς επέζησαν από τις πορείες στα τάγματα εργασίας, όπως και χιλιάδες άλλοι Μικρασιάτες και Πόντιοι αδελφοί μας.
Ο συνολικός πληθυσμός των εξόριστων Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης που εκτοπίστηκαν μέχρι και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε τελικά τις 220.000 ψυχές, σύμφωνα με στοιχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Παρά τους διωγμούς αυτούς η Ανατολική Θράκη γνώρισε την απελευθέρωση από τον Ελληνικό Στρατό τον Αύγουστο του 1920 και παρέμεινε ελεύθερη μέχρι τον Οκτώβριο του 1922, οπότε αποχώρησαν οι Έλληνες στρατιώτες και μαζί με αυτούς και πολλοί Θρακιώτες για να αποφύγουν τα αντίποινα των Τούρκων. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης ολοκληρώθηκε το 1923 με την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Δείτε φωτογραφίες του συνεργάτη του kranosgr.com, Τάσου Παλαιστίδη: