ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΠΟ ΤΙΣ 6» ΤΗΣ ΕΡΤ1
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να ξεκινήσουμε με τα ευχάριστα, τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε εμείς, και την είδηση για την παρέλαση της 25ης Μαρτίουη οποία πληροφορηθήκαμε θα γίνει κανονικά και μάλλον με πολύ υψηλούς προσκεκλημένους, τουλάχιστον προσκλήσεις έφυγαν αρκεί να τις αποδεχτούν;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά φέτος, καθότι ως γνωστόν γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 κι είναι μία ειδική χρονιά που προσφέρεται για ένα πολύ λαμπρό εορτασμό κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Λογικό κι επόμενο είναι το κορυφαίο γεγονός αυτής της χρονιάς να είναι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Η Κυβέρνηση θέλει να οργανώσει μια λαμπρή παρέλαση, όπως αρμόζει στην περίσταση, με τους προσκεκλημένους ξένους Ηγέτες, τουλάχιστον αυτούς που εκπροσωπούν τις χώρες που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδος, την ευτυχή κατάληξη του Αγώνα του 1821, όπως τη Ρωσία, την Αγγλία, τη Γαλλία. Όχι μόνο έχουν προσκληθεί λοιπόν αυτοί οι ηγέτες, αναμένουμε τις απαντήσεις τους.
Στη διοργάνωση αυτού του γεγονότος αναπόφευκτα εμπλέκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις αφού η παρέλαση είναι στρατιωτική. Υπήρχαν διάφορες ιδέες στο τραπέζι, όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι σχετικά ρευστή λόγω “Covid-19”. Προκρίθηκε τελικά αυτή η παρέλαση να γίνει στο Σύνταγμα. Νομίζω είναι το σωστό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα δούμε τέτοια πλάνα δηλαδή με αγήματα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και θα δούμε, τουλάχιστον στο πρόγραμμα είναι να γίνουν. Δεν μπορώ να πω τώρα οριστικά πώς ακριβώς θα διεξαχθεί η παρέλαση αλλά, φυσικά, ο στόχος είναι να έχουμε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση όπως αρμόζει στην περίσταση, με όλους τους προσκεκλημένους κλπ.
Υποθέτω ότι το σκεπτικό είναι να προσέλθει κόσμος, ωστόσο δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα είναι η κατάσταση λόγω “Covid-19”, πάντα υπάρχει μία σχετικότητα σε όλες αυτές τις, σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, ελπίζω να το επιτρέψουν οι συνθήκες, ασφαλώς εμείς θα το θέλαμε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Πάμε λίγο στα Εξοπλιστικά και στο θέμα που μάς απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα. Συμφωνήσαμε για τα “Rafale”, τα οποία αναμένουμε. Έχει γίνει συζήτηση για φρεγάτες, την έθεσε και η Γαλλίδα ομόλογός σας που είχε έρθει, έχουμε τα «Μιράζ» τα οποία από ό,τι καταλαβαίνω θα γίνουν προσπάθειες να εκσυγχρονιστούν;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά γίνονται βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου, με ιεράρχηση αναγκών, με προτεραιότητες, με προσαρμογή στην οικονομική δυνατότητα της χώρας έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μία προμήθεια. δεν πρόκειται για μία προμήθεια ή για δύο. Πρέπει παράλληλα να φροντίζουμε για την αναβάθμιση, την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων συστημάτων, όχι μόνο καινούργιες αγορές.
Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου. Έγινε πάρα πολλή δουλειά. Δούλεψαν πάρα πολύ τα τρία επιτελεία του Στρατού Ξηράς, τουΠολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας υπό το συντονισμό του Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος συζήτησε μαζί μας και αποφασίσαμε αυτό το σχέδιο, το οποίο παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό.
Ο Πρωθυπουργός κατάλαβε αμέσως την ανάγκη να εξοπλιστούν καλύτερα οι Ένοπλες Δυνάμεις, να καλυφθεί χαμένο έδαφος. Επέτρεψε, έδωσε το «πράσινο φως» να αυξηθούν τα κονδύλια για την Άμυνα, για τις αμυντικές δαπάνες. Είναι πολύ βασικό αυτό. Το ψηφίσαμε στον Προϋπολογισμό που συζητήσαμε το Δεκέμβριο και τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου και μάλιστα μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Σας θυμίζω ότι μέσα στο 2020 αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις, όχι μόνο αυτή της πανδημίας αλλά και της έντασης με τη γείτονα. Από το Μάρτιο στην ουσία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σε παρατεταμένη επιφυλακή με αποκορύφωμα την καθολική κινητοποίηση του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, οπότε το σύνολο του Στόλου αναπτύχθηκε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ήταν εύκολο, αλλά παράλληλα έπρεπε να το κάνουμε κι αυτό. Ήδη η προσπάθεια αποδίδει καρπούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να σταθούμε λίγο στις συζητήσεις που είχατε με τους Γάλλους και τη Γαλλίδα συνάδελφό σας για τα “Rafale”. Τώρα φαντάζομαι θα είναι στο στάδιο υλοποίησης, δηλαδή κάποια στιγμή θα έρθει η πρώτη παρτίδα εδώ και θα αρχίσει η συνεκπαίδευση;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ξεκινήσαμε τις συνομιλίες τον Σεπτέμβριο. Πήγαμε πάρα πολύ γρήγορα διότι έτσι έπρεπε να γίνει. Δεν υπήρχε περιθώριο. Δουλέψαμε πολύ, βοήθησε και η Γαλλική πλευρά έτσι για να καταλάβουν ορισμένοι ότι υπάρχει ζωντανή στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Δεν θα γινόταν να πάμε τόσο γρήγορα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, την ψήφιση των συμβάσεων από τη Βουλή, την υπογραφή και τώρα στο τελικό στάδιο, την υλοποίησή τους.
Οι Γάλλοι βοήθησαν. Έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα, έλυσαν τα επιμέρους ζητήματα, ειδικά όσον αφορά στην απόκτηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Η διαπραγμάτευση για την καλή κατάσταση των αεροσκαφών αυτών δεν ήταν απλή, αλλά βοήθησαν πάρα πολύ οι Γάλλοι. Δουλέψαμε και φτάσαμε σε αίσιο τέλος.
Τώρα πάμε στο επόμενο στάδιο: Ξεκινά η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών, εκείνων που θα πετάξουν και θα υποστηρίξουν τα “Rafale”. Στόχος είναι από τον Ιούλιο, να παραληφθούν ένα-ένα τα αεροσκάφη έτσι ώστε ως το τέλος του έτους να παραλάβουμε την πρώτη εξάδα. Από κει και πέρα αλλά έξι το επόμενο έτος και τα τελευταία έξι (για να φτάσουμε στο σύνολο των δεκαοκτώ) το μεθεπόμενο έτος. Παράλληλα θα εκπαιδεύονται, αρχικά στη Γαλλία και εν συνεχεία την Ελλάδα, οι επόμενοι πιλότοι και τεχνικοί. Είναι αρκετός κόσμος και χρονοβόρος η διαδικασία, όμως ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησής της.
Τα “Rafale” ασφαλώς και θα ενισχύσουν απότομα, πάρα πολύ δραματικά και καταλυτικά, θα έλεγα, τη συνολική αεροπορική ισχύ μας. Είναι αεροσκάφη πολύ προηγμένης τεχνολογίας με ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα τα οποία κάνουν τη διαφορά στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το ξέρουν όλοι αυτό.
Η συμφωνία που κλείσαμε είναι πλήρης αφού περιλαμβάνει την αγορά των αεροσκαφών και τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξής τους τόσο από τεχνικής απόψεως, όσο και στα όπλα τους. Επομένως, πρόκειται για ό,τι ακριβώς που χρειάζονται τώρα η Πολεμική Αεροπορία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, τα «Μιράζ 2000-5» έχουν πλέον απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών και προστίθενται -διότι πολλά ήταν καθηλωμένα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών- στη διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Για πόσα μιλάμε; Πόσα είναι αυτά τα «Μιράζ»;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στόχος μας είναι να πάμε σε μια πλήρη μοίρα από 24 αεροσκάφη πλήρως επιχειρησιακά, λειτουργικά και διαθέσιμα. Είχαμε πολύ λιγότερα επειδή δεν υπήρχε σύμβαση υποστήριξης στα ανταλλακτικά από το 2012. Την απέκτησαν πέρυσι και τώρα πλέον υλοποιείται, Έτσι, προστίθενται επιπλέον αεροσκάφη στις διαθεσιμότητες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παράλληλα υλοποιείται και το πρόγραμμα αναβάθμισης ογδόντα τεσσάρων μαχητικών F-16σε “Viper”, την πιο προηγμένη εκδοχή. Αυτό το πρόγραμμα μπαίνει στην κρίσιμη φάση του φέτος, κατά την εκτίμησή μου. Σε λίγες μέρες το πρωτότυπο, το πρώτο “Viper” θα πετάξει για την Αμερική ώστε να υποστεί κάποιες τελικές τεχνικές παρεμβάσεις και θα ακολουθήσει η φάση παραγωγής πλέον οκτώ έως δώδεκα αεροσκαφών κατ’ έτος. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το κρίσιμο στάδιο, οπότε μπαίνουμε στο κυρίως θέμα αναβάθμισης των “Viper”.
Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής και της Ισραηλινής πλευράς για τη μετατροπή της Βάσης Εκπαίδευσης των Ικάρων στην Καλαμάτα σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο θα είναι σύγχρονο ώστε και οι ανάγκες των Ικάρων για Εκπαίδευση στο πτητικό αντικείμενο να ικανοποιηθούν στο απόλυτο, αλλά και να υπάρξει επιπλέον δυνατότητα προσέλκυσης πιλότων από άλλες χώρες. Θα εκπαιδεύονται στη βάση της Καλαμάτας, μετατρέποντας τη επί της ουσίας σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο γεγονός το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διαδραματίσει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία (όχι μόνο στην τοπική). Επομένως γίνονται πολλά πράγματα στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Φροντίζουμε όμως και για τους άλλους Κλάδους. Η επόμενη μεγάλη απόφαση, αυτή που θα μας απασχολήσει τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, είναι αυτή για την απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO. Πρόκειται για μεγάλο πρόγραμμα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Από πού θα είναι αυτές οι φρεγάτες;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού θα είναι; Αυτή την στιγμή αξιολογούνται προτάσεις δεν μπορώ να σας πω τώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η Γαλλίδα δήλωσε πρόθυμη να συμμετάσχει…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ένα ευχάριστο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα διαφορετικό από αυτά που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε για να το πω έτσι πολύ σχηματικά.
Έχουμε αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις στο τραπέζι, κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά τις περιμένουμε σύντομα από χώρες που θέλουν να αναλάβουν για λογαριασμό της Ελλάδας αυτό το πρόγραμμα. Όμως ζητούμε συγκεκριμένα πράγματα, όχι μόνο να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες αλλά να εξασφαλίσουμε ότι κάποιες από αυτές θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό θεωρώ. Θα δουλέψουν τα ελληνικά ναυπηγεία, δηλαδή η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διά των ναυπηγείων. Έως ότου ναυπηγηθούν -διότι δεν έρχονται όπως τα “Rafale” σε ένα χρόνο και λιγότερο, αλλά σε βάθος χρόνου- ζητούμε και κάποια έτοιμα, κατά το δυνατόν, πολεμικά πλοία προκειμένου να αποτελέσουν την λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» για το διάστημα που θα ναυπηγούνται οι νέες φρεγάτες.
Όλο αυτό το «πακέτο» θα τύχει μιας πολύ προσεκτικής αξιολόγησης από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικούοι οποίοι θα υποδείξουν την καλύτερη πρόταση για να προχωρήσουμε. Πρέπει να πάμε γρήγορα. Έχει χαθεί χρόνος. Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί με νέες κυρίες μονάδες κρούσης. Έδειξε την αξία του και τη μαχητική ικανότητά του το καλοκαίρι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ενισχυθεί με νέα πλοία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, προφανώς, έχετε τώρα αναλάβει να θωρακίσετε τη χώρα σε περίπτωση προβλήματος, τώρα για το Αιγαίο μιλούμε κυρίως. Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει σε διπλωματικό επίπεδο, να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης και της έντασης.
Επειδή εσείς ήσαστε παρών και στην τελευταία συνάντηση που είχε γίνει μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ (πάνω από ένα χρόνο αυτή η ιστορία κι ήταν η τελευταία συνάντηση των δύο). Θεωρείτε πως υπάρχει χώρος να βρεθεί λύση στα Ελληνοτουρκικά ή μάλλον να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση η οποία θα μείνει για καιρό, να έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο που θα κρατήσει αρκετό καιρό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να προσερχόμαστε στις συνομιλίες με καλή διάθεση. Επειδή προσερχόμαστε σ’ αυτές δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Ασφαλώς και όχι! Εξάλλου αυτές οι πρώτες διερευνητικές ή «διαβουλεύσεις» όπως τις αποκάλεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών χθες, έχουν χαρακτήρα εντελώς διερευνητικό.
Κάθε πλευρά προσπαθεί να καταλάβει τι συζητεί η άλλη. Έχουμε πει ότι συζητούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Η Τουρκία μπορεί να έχει άλλη άποψη γι’ αυτό. Πολύ ωραία, θα τα βάλουμε στο τραπέζι θα τα δούμε. Δεν σημαίνει ότι προσερχόμαστε για να καταλήξουμε το ίδιο απόγευμα. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, προσερχόμαστε με καλή διάθεση, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Δεν είμαστε αφελείς. Ισχυρίζομαι ότι κι η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει την καλή διάθεσή της και δεν τη δείχνει όταν τη στιγμή που προσέρχονται οι πλευρές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κάποιος Τούρκος αξιωματούχος ξανακάνει λόγο περί “casus belli” (αίτιας πολέμου). Αυτά πρέπει να τα αποδείξουμε στην πράξη. Από κει και πέρα όμως, ερχόμαστε να συζητήσουμε.
Δεν είναι κακό να συζητάμε, να υπάρχει ανοικτό κανάλι επαφής σε διάφορα επίπεδα και θα δείξει. Βέβαια η διπλωματική προσπάθεια συμβαδίζει κι από την προσπάθεια να ενισχύσουμε το στοιχείο της αποτροπής. Τα δύο πάνε μαζί.
Τον τελευταίο χρόνο η διπλωματική προσπάθεια έχει ενταθεί πολύ, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο τώρα που ξεκινούν αυτές οι συζητήσεις. Νομίζω ότι η Ελληνική πλευρά έκανε πάρα πολλά για να επικοινωνήσει τις εθνικές μας θέσεις στους Συμμάχους και στους εταίρους, σε Ευρώπη, σε ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή και με μεγάλη επιτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ότι οι Ευρωπαίοι ήταν στο πλευρό μας, δεν ήταν αυτονόητο. Χρειάστηκε να τους πείσουμε σε πολλές περιπτώσεις!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:Μόνο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι -και όχι μόνο εκείνοι- μάλλον έχουν πειστεί πως δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά ένα ευρύτερο ζήτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία πολλές φορές με προκλητικές συμπεριφορές, επιθετική ρητορική και πράξεις απειλεί ευθέως πλέον η Τουρκία. Αυτό έχει γίνει κατανοητό και επαναλαμβάνω, όχι μόνο σε Ευρωπαίους και στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Κι άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς. Είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, αραβικά κράτη.
Επομένως η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της σε διπλωματικό επίπεδο, ακόμα και στο επίπεδο της Αμυντικής Διπλωματίας. Την τελευταία εβδομάδα είχα τηλεδιασκέψεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ακολουθώντας -αν θέλετε- τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών στη διπλωματική προσπάθεια. Κάνουμε κι εμείς τις επαφές μας στο επίπεδό μας.
Υπάρχει όμως και το στοιχείο της αποτροπής και αυτό και το διάστημα γίνεται μία μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια να ενισχυθεί το αποτρεπτικό αποτύπωμα διά της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων κι αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δεν μπορεί παρά να ενισχύεται η αποτροπή με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Με τον Ακάρ θα έχετε κάποιο τηλεφώνημα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ πιθανόν! Σύντομα θα έχουμε την διυπουργική του ΝΑΤΟ, πιθανότατα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Έχω διαμηνύσει σε κάθε κατεύθυνση -και σε ευρωπαίους εταίρους που αναλαμβάνουν διαμεσολαβητικούς ρόλους- ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να συναντηθώ με τον ομόλογο μου.
Το θέμα δεν είναι να συναντηθούμε. Το θέμα είναι να φτάσουμε καλή τη πίστει και με καλή διάθεση σε ένα κοινό τόπο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές. Κι όπως σας είπα, επειδή ενδεχομένως αύριο να συναντηθούμε με τον Τούρκο ομόλογό μου, δεν σημαίνει ότι θα κάτσουμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να του δώσουμε, τι του παραχωρούμε. Κάθε άλλο!
Είναι πολύ συγκεκριμένες οι θέσεις μας και πολύ συγκεκριμένη η διάθεση με την οποία προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Μα το ακούω «κάθεσαι στο τραπέζι σημαίνει ότι ετοιμάζεσαι να παραχωρήσεις». Κάθε άλλο:! Αυτό νομίζω πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές κι έχει ανανεωθεί το ραντεβού για τον επόμενο μήνα. Στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου θα ξαναβρεθούν οι δύο πλευρές στην Αθήνα αυτή την φορά.
Είναι πολύ διαφορετικό και το περιβάλλον στο οποίο γίνεται αυτές οι συναντήσεις, αν υπάρχει εντός πολλών εισαγωγικών «μορατόριουμ στο Αιγαίο» και δεν βγαίνουν οι Τούρκοι κάθε τρείς και λίγο δεσμεύοντας περιοχές λέγοντας ότι θα κάνουν ασκήσεις, αλλού έρευνες και αλλού θα στήσουν γεωτρύπανα. Είναι πολύ διαφορετικό το περιβάλλον. Έχει σημασία αν υπάρχει αυτό το μορατόριουμ σε αυτό το διάστημα…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε τις ενέργειες. Άλλο είναι να εκδώσει η Τουρκία «NAVTEX» για ασκήσεις -αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική την οποία κάνουμε κι εμείς- κι άλλο να εκδοθεί «NAVTEX» για να κάνει έρευνα το «Ορούτς Ρέις» ή ο,τιδήποτε τέτοιο. Είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο.
Είναι φυσιολογικό κι οι δύο χώρες να δεσμεύουν θαλάσσιες περιοχές με «NAVTEX» προκειμένου να κάνουν τις ασκήσεις τους. Η συχνότητα ενδεχομένως θα σήμαινε ή το εύρος των περιοχών που δεσμεύονται, αλλά το ότι υπάρχουν «NAVTEX» εκατέρωθεν δεν είναι «επιθετική συμπεριφορά» εκ μέρους του ενός ή του άλλου μέρους. Έτσι γινόταν πάντα έτσι θα γίνεται.
Επομένως έχουμε καλή διάθεση, έχουμε αισιοδοξία, δεν διακατεχόμαστε από αφελώς καλή προδιάθεση και πηγαίνουμε να δούμε ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα εκχώρησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Στο πλαίσιο θωράκισης του Στρατού, ανακοινώσατε αύξηση της θητείας αλλά κι ένα πλάνο για περισσότερους μόνιμους, αν δεν κάνω λάθος…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια ενίσχυσης τωνΕνόπλων Δυνάμεων εκτείνεται και στους τρεις Κλάδους, Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό. Απλά τα πιο εντυπωσιακά αν θέλετε εξοπλιστικά έχουν να κάνουν με την πρόσκτηση καινούργιων αεροπλάνων ή πλοίων, αλλά γίνονται κι άλλες παρεμβάσεις που αφορούν στο προσωπικό.
Ανακοινώσαμε την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες, με προσαυξήσεις αν πρόκειται για παραμεθόριο ή Μονάδες που είναι πιο πίσω προκειμένου να επιτύχουμε υψηλότερο ποσοστό επάνδρωσης σε Μονάδες κυρίως της παραμεθορίου.
Η κύρια παρέμβαση που αφορά στο προσωπικό, που θα έχει και προστιθέμενη αξία στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού, είναι οι προσλήψεις μονίμων στελεχών. Η παρέμβαση ξεκίνησε με την πρόβλεψη για αύξηση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών. Πρόκειται για τα στελέχη που θα επανδρώσουν τα καινούργια συστήματα, δηλαδή οι πιλότοι των νέων αεροσκαφών, οι κυβερνήτες και οι τεχνικοί των νέων πλοίων. Ασφαλώς αυτοί προέρχονται από τις Στρατιωτικές Σχολές.
Επιπλέον, είναι και κάποιες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών με σκοπό κυρίως να ενισχυθούν οι Ειδικές Δυνάμεις, δηλαδή το κατεξοχήν επαγγελματικό κομμάτι του Ελληνικού Στρατού και φυσικά να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας σ’ αυτές. Είναι απαραίτητο προκειμένου να έχουν την καλύτερη μαχητική ικανότητα.
Σε βάθος πενταετίας λοιπόν, θα υπάρξει ενίσχυση με περίπου δεκαπέντε χιλιάδες στελέχη. Πρόκειται για μελλοντικούς εισακτέους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς από τις Στρατιωτικές Σχολές και βέβαια οι Επαγγελματίες Οπλίτες και οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως. Οι προκηρύξεις αναμένεται να εκδοθούν τον επόμενο μήνα για να τρέξει η διαδικασία, διότι ακόμα κι αν έχουμε τα καλύτερα αεροπλάνα ή τα καλύτερα καράβια πρέπει να τα στελεχώσουμε με άξιο, εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό να τα χειριστεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εμβολιασμοί γίνονται τώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και γίνονται. Τα Γενικά Επιτελεία με το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ έχουν αναλάβει το σχεδιασμό. Η προτεραιοποίηση γίνεται από εκεί και σταδιακά προχωρούμε σε εμβολιασμούς, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Το καλό είναι ότι η κατάσταση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά στον κορωνοϊό έχει ελεγχθεί. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ πλέον τα κρούσματα στις τάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και πάμε σταδιακά με τους ρυθμούς που αναπόφευκτα ισχύουν και γενικότερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κι εγώ για την φιλοξενία.