13.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΦιάσκο και Μεθοδεύσεις: Η Αλήθεια πίσω από τα Παρασκήνια

Φιάσκο και Μεθοδεύσεις: Η Αλήθεια πίσω από τα Παρασκήνια

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                                              Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2024

      Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 στην ιστοσελίδα της ΠΟΑΣΥ δημοσιεύθηκε ανακοίνωση που απηύθυνε δημόσια πρόσκληση σε όλους τους Προέδρους Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αφηνόταν να εννοηθεί ότι κατόπιν πιέσεων είχε κανονιστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου («ορίστηκε άμεση επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει απ’ ευθείας ενημέρωση»). Επειδή από χθες το μεσημέρι γίνεται ένα «πάρτι ενημέρωσης» από τη συνηθισμένη πλευρά της «μόνο όλη η αλήθεια εδώ» κλπ, προς πλήρη αποκατάσταση των πραγματικών περιστατικών γνωστοποιούμε τι συνέβη και δεσμευόμαστε προς περαιτέρω δημοσιοποίηση στοιχείων εφόσον προκληθούμε.

      Τη 18/9/24 ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΣ ενημέρωσε την ΠΟΑΣΥ με γραπτό mail για την πρόθεση συμμετοχής του στην εν λόγω συνάντηση. Η λήψη του mail επιβεβαιώθηκε τηλεφωνικά από τη Γραμματεία της ΠΟΑΣΥ χθες το πρωί, ώρα 11.23΄. Στο υπόψιν mail μεταξύ άλλων αναφερόταν και ότι «συγκεκριμένοι συνδικαλιστές αφήνουν διάφορα “ενδιαφέροντα” υπονοούμενα σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης ως προς τις συμμετοχές στην εν λόγω σύσκεψη. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται απλώς για μια αθώα αφέλεια της στιγμής.», διότι ήδη από την προηγούμενη μέρα (Τετάρτη) κάποιοι άφηναν να εννοηθεί με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι υπήρχε μεθόδευση ώστε η ΠΟΕΣ να αποκλειστεί από τη συνάντηση (οι αναρτήσεις έχουν κρατηθεί).

      Πράγματι, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣ, αν και γνώριζε την όλη μεθόδευση, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη και ώρα 14.30΄, όπου και ενημερώθηκε από την Πύλη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ότι «ο κ. Βορίδης μας ενημέρωσε ότι στο Μαξίμου δεν υπάρχει τέτοια σύσκεψη». Και όντως δεν υπήρχε τέτοια σύσκεψη, διότι λίγη ώρα πριν (περί τη 13.30΄) είχε υπάρξει αποκλειστική είδηση μόνο σε μία ιστοσελίδα, ότι τελικά θα γίνει «με το Βορίδη και όχι στο Μαξίμου η συνάντηση των ενστόλων». Μέσα στο άρθρο αναφερόταν η αλλαγή του μέρους «σε κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα». Επίσης, εκτός από τη μία ιστοσελίδα όπου διοχετεύθηκε η είδηση, αντίστοιχα υπήρξε και αναφορά μόνο σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, πιθανότατα διότι όσο πιο «αποκλειστική» είναι μια είδηση, τόσο λιγότερο διερευνάται.

      Χθες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε επί τόπου μέσω facebook από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΟΕΣ η «ακύρωση» της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, όπως δηλαδή και συνέβη στην πραγματικότητα. Αυτό που κάποιοι παρέλειψαν να σχολιάσουν είναι ότι η συνάντηση δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να πραγματοποιηθεί, αφενός διότι ήταν ήδη τουλάχιστον δύο μέρες πριν γνωστό ότι το ίδιο μεσημέρι που είχε κανονιστεί η σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφετέρου επειδή εξ’ όσων γνωρίζουμε ουδέποτε έχει συναντηθεί κατά το παρελθόν Πρωθυπουργός με συνδικαλιστικά σωματεία ενστόλων και δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο και στο μέλλον. Εντούτοις, λίγη ώρα μετά ξεκίνησε ο βομβαρδισμός (παρα)πληροφόρησης στο facebook σε πλήθος ομάδων από τους «γνωστούς» πληροφοριοδότες που θριαμβολογούσαν δίχως κανένα μέτρο για την «τεράστια επιτυχία». Όμως όποιος βιάζεται, σκοντάφτει, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

      Ας δούμε τι πραγματικά συνέβη στη συνάντηση που όντως έλαβε χώρα και πόσο «μεγάλη επιτυχία» ήταν: Πρόεδροι ΚΑΠΟΙΩΝ Ομοσπονδιών και ΟΧΙ ΤΩΝ Ομοσπονδιών των ΕΔ και τω ΣΑ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Βορίδη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό παρά των Πρωθυπουργό, κ. Μυλωνάκη. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν κατ’ αρχάς από άρθρα ΜΜΕ που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα, η συνάντηση ήταν απολύτως αποτυχημένη, κάτι που επιβεβαίωσε και η κοινή ανακοίνωση, την οποίαν επίσης υπογράφει η έτερη Ομοσπονδία, ΠΟΜΕΝΣ, τα μέλη της οποίας όλο το απόγευμα μόνο λεφτά που δεν μοίραζαν περιχαρείς, κατά το κοινώς λεγόμενο. Η αποτυχία της συνάντησης επιβεβαιώνεται πλήρως και από το γεγονός ότι συμφωνήθηκε νέα συνάντηση σε 15 μέρες «για να διερευνηθούν οι δυνατότητες του Γενικού Λογιστηρίου», με τη συμπλήρωση ότι οι προτάσεις «θα τύχουν επεξεργασίας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και θα υπάρξει νέα συνάντηση, όπου θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης». Εν ολίγοις, υπάρχει η παραδοχή ότι η συνάντηση είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με την αποστολή ενημερωτικών mail, τα οποία η Πολιτεία ούτως ή άλλως λαμβάνει.

      Ομολογουμένως θα προκαλούσε μεγάλες απορίες εάν προέκυπτε κάτι από τη συγκεκριμένη συνάντηση, μιας και εκτός από τον κ. Χρυσοχοΐδη που είχε κάθε αρμοδιότητα να ασχοληθεί με τα θέματα των ΣΑ, ουδείς άλλος εκ των παρισταμένων αξιωματούχων δεν είχε την παραμικρή αρμοδιότητα να υποσχεθεί το οτιδήποτε. Ακόμα και «οι δυνατότητες του Γενικού Λογιστηρίου» μπορούν  να διερευνηθούν μόνο μέσα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εκπρόσωπος του οποίου δεν παρίστατο στη σύσκεψη, όπως δεν παρίστατο εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ για τα θέματα των στρατιωτικών. Κοινώς, η «θριαμβευτική» σύσκεψη για τις ΕΔ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας κοινός απογευματινό καφές, που απλώς συνοδεύτηκε και από μια φωτογραφία.

      Δυνατότητα για παροχές έχει μόνο ο κ. Πρωθυπουργός και εκεί ακριβώς αποσκοπούσε η συνάντηση. Αν και όπως σχολιάσαμε ήταν αδύνατον να γίνει με τον ίδιο, άρα προφανώς πάλι κάποιος εκπρόσωπος θα παρίστατο, θεωρούμε βέβαιο ότι χθες αντί της απαισιόδοξης κοινής ανακοίνωσης θα είχαμε έναν τεράστιο θρίαμβο, όπου οι συγκεκριμένες Ομοσπονδίες πέτυχαν το ακατόρθωτο, δηλαδή ανέτρεψαν τον εμπαιγμό της ΔΕΘ. Βεβαίως, ουδείς θα μπορούσε να διαψεύσει «το θρίαμβο» διότι ουδείς ανεπιθύμητος θα παρίστατο στη συνάντηση για να ξέρει τι ειπώθηκε. Όλο αυτό το απρόσεκτα δομημένο αφήγημα το χάλασε η παρουσία του Προέδρου του ΔΣ της ΠΟΕΣ.

      Όλη η μεθόδευση της αλλαγής τόπου συνάντησης την τελευταία στιγμή για την οποίαν ουδείς επικοινώνησε, καθώς και η γενικότητα «σε κτίριο στην οδό…», εξυπηρετούσε ακριβώς αυτό το σκοπό, να καλυφθεί το επικείμενο μέγα φιάσκο. Όσον αφορά τους περιχαρείς συνδικαλιστές της ΠΟΜΕΝΣ, καλό θα είναι να αντιληφθούν ότι περιορίστηκαν για μια ακόμα φορά στο ρόλο της γλάστρας στη φωτογραφία των άλλων. Ως προς το φιάσκο, θεωρούμε ότι μάλλον εξακολουθούν να μην έχουν αντιληφθεί την έκτασή του.

      Θα χαρακτηρίζαμε την όλη μεθόδευση κωμική, αν δεν αφορούσε τόσες χιλιάδες συναδέλφους που αγωνιούν καθημερινά για το πως θα βγει ο μήνας και υπηρετούν σε κανονικές μονάδες ανά την Επικράτεια. Ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η συστηματική χρήση τόσων ψεμάτων (και δεν αναφερόμαστε στην χθεσινή ανακοίνωση, η οποία περιγράφει έστω μετριοπαθώς την αποτυχία), όσο στα όσα γράφουν κάποιοι ελαφρά τη καρδία προκειμένου να παραπλανήσουν, επικαλούμενοι ο ένας τη μαρτυρία του άλλου και επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του. Όλα αυτά από μια κλειστή ομάδα ελαχίστων ατόμων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ψέμα είθισται να χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις: όταν η Αλήθεια πρέπει να κρυφτεί πάση θυσία και όταν ο κόσμος πρέπει οπωσδήποτε να φάει σανό. Εδώ έχουμε μάλλον και τις δύο, ταυτόχρονα.

      Για το τέλος οφείλουμε ένα κερασάκι στην τούρτα, επειδή κάποιοι έχουν μια ναρκισσιστική τάση να αυτοεκθειάζονται. Ας αναλογιστούν σε δημόσια αυτοκριτική τους αν επί τόσα χρόνια που πηγαίνουν δήθεν για να διαμαρτυρηθούν στη ΔΕΘ, έχουν πετύχει τίποτα. Η απάντηση είναι ακριβώς αυτή: δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και πως να έχουν πετύχει, όταν έχοντας σχεδόν όλα τα χρόνια πάνω από δέκα άτομα στο ΣΓ ΥΕΘΑ δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν έστω ένα από τα προβλήματα των στρατιωτικών, ενώ διαδίδουν ότι βρίσκονται δίπλα στην Υπουργό (κάτι που επίσης δεν ισχύει, διότι τα γραφεία τους εξ όσων γνωρίζουμε βρίσκονται στον πρώτο όροφο του ΓΕΣ);

      Και ούτε πρόκειται να επιλύσουν ποτέ κανένα από τα θέματα: πόσα χρόνια μας ταλαιπωρεί το ασφαλιστικό των ΕΠΟΠ; Το Μισθολόγιο των Αξιωματικών ΕΜΘ; Η σταδιοδρομία των ΑΣΣΥ; Η Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Τα Οικονομικά κλπ; Ποτέ δεν επέλυσαν κανένα πρόβλημα δεν θεωρούμε πιθανό να επιλύσουν ποτέ, διότι η δουλειά του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν είναι να επιλύει τα προβλήματα, αλλά να βάζει πλάτη στα χειρότερα που έρχονται.

      Απλά για την Ιστορία, θα υπενθυμίσουμε ότι δεν η είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύουμε ανακοίνωση αναφορικά με τα ψέματα και τις μεθοδεύσεις της έτερης Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζουμε εντελώς ενδεικτικά και μόνο κατά το τελευταίο ένα έτος:

  • Ανακοίνωση της 5/10/23 (για τη δυσμενή μεθόδευση λύσης για τα ηλικιακά όρια των ΕΠΟΠ)
  • Ανακοίνωση της 25/1/24 (για τη διάψευση των παραιτήσεων η οποία «αδειάστηκε» από τον ΥΕΘΑ εντός μιας ώρας, αυθημερόν)
  • Ανακοίνωση της 5/2/24 (για την Ημερίδα του ΥΕΚΑ κλπ)
  • Ανακοίνωση της 9/2/24 (για τη διάψευση ως προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία όπου έχει διαρρεύσει και σχέδιο νόμου)
  • Ανακοίνωση της 26/2/24 (για τις αγωγές διεκδίκησης της νυκτερινής αποζημίωσης, όπου έφτασε να αμφισβητεί ακόμα και τις καταβολές αποζημιώσεων σε δικαιούχους)
  • Ανακοίνωση της 26/4/24 (για την υποστήριξη θέσεων της Ηγεσίας, όπου εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος).
  • Ανακοίνωση της 26/7/24 (για το επίδομα Στόλου και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης).

      Άραγε, πόσα ακόμα ψέματα θα χρειαστεί να αποκαλύψουμε; Εμείς δεν κουραστήκαμε να το πράττουμε, αυτοί δεν κουράστηκαν να εκτίθενται; Η ΠΟΕΣ θα συνεχίσει να είναι η μόνη υγιής φωνή των στρατιωτικών που θα συνεχίσει να μάχεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και για ένα καλύτερο αύριο, με τον τρόπο που επιβάλλουν οι συνθήκες, όπως έπραττε όλα τα χρόνια, διεκδικώντας δυναμικά και συζητώντας θεσμικά, μακριά από επικοινωνιακά τεχνάσματα και λοιπές μεθοδεύσεις, υπερασπιζόμενη τη διαφάνεια και την Αλήθεια.

      Ωστόσο, αν κάποιοι επιθυμούν να εμμένουν στα συνεχή ψέματα, το σανό και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τότε για πρώτη φορά θα μας βρουν σύμφωνους σε κάτι: Μόνο ΠΟΜΕΝΣ.