Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνης Οικονόμου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή στην Κεφαλονιά για τα 80 χρόνια από τη Σφαγή της Μεραρχίας Άκουι, χθες Σάββατο 14 Οκτωβρίου, τόνισε τα ακόλουθα:
«Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω στην σημερινή τελετή μνήμης μιας τόσο σημαντικής και συνάμα τραγικής Επετείου.
H 80η Επέτειος της Σφαγής των Ιταλών αξιωματικών και οπλιτών από τους Ναζί, έλαβε χώρα προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εδώ στην Κεφαλονιά. Δυστυχώς, η Επέτειος αυτή, είναι σήμερα, περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Διότι στην ευρύτερη περιοχή μας λαμβάνουν χώρα δύο συγκρούσεις με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ένστολους, αλλά και αθώους άμαχους.
Η πρώτη αφορά τη ρωσική απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία και η δεύτερη την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, πριν λίγες μέρες. Και οι δύο έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούμε πολλά αθώα θύματα και να είμαστε μάρτυρες αποτρόπαιων πράξεων μίσους. Η σφαγή της Κεφαλονιάς, η σφαγή της ιταλικής μεραρχίας Aqui (Άκουι), η οποία έδρευε στα Επτάνησα, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στη νότια Ευρώπη, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Η βία όπου και όποτε εκδηλώνεται φέρνει μονάχα όλεθρο και καταστροφή. Η ακραία βία, η αδιάκριτη και τυφλή βία, κλείνει τον δρόμο σε κάθε προοπτική ειρήνης. Αυτό συμβαίνει στην Ουκρανία, εδώ και 20 μήνες. Αυτό διαπιστώνουμε στην περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ με πρωτοφανείς σε αγριότητα επιθέσεις εναντίον αμάχων, που καταδικάζουμε απερίφραστα. Ζούμε σε μια εποχή γεωπολιτικών αλλαγών και εντάσεων που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα και αδυναμία προβλεψιμότητας.
Και σε αυτό το τοπίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε και συνεχίζει να είναι ο, μοναδικός ίσως, Φάρος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Δεν είναι καθόλου περίεργο που στην ΕΕ δεν υπήρξε καμία σύγκρουση, καμία ένοπλη ρήξη, καμία στρατιωτική αντιπαράθεση τα τελευταία 60 χρόνια. Η θέση μας, η θέση όχι μονάχα της Ελλάδος, αλλά της Ιταλίας, της Γερμανίας και όλων των Κ-Μ, της ΕΕ συνεπώς, είναι κατηγορηματική: Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος και αντίθετος με τις αξίες της ΕΕ, η τρομοκρατική δράση είναι καταδικαστέα.Ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε εστίες βίας, ούτε βίαιες αλλαγές συνόρων. Η ένοπλη βία δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ η λύση. Η λύση πρέπει πάντα να είναι πολιτική και διπλωματική. Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή στοχεύει στη προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και των αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης. Αυτό άλλωστε αποτελεί το μέγιστο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, μέσα στους κόλπους της ΕΕ θέλει να είναι εταίρος που λειτουργεί σαν πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η χώρα μας, με σταθερό πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, συμμετέχει στις πρωτοβουλίες της ΕΕ και συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Ιδιαίτερα σε περιοχές του γεωγραφικού της περίγυρου εργάζεται με στόχο την αντιμετώπιση των εστιών συγκρούσεων, την εμπέδωση της ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε ένα σταθερό περιφερειακό περιβάλλον.
Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν διαχρονικά εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Μεσογείου και διατηρούν από την αρχαιότητα ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς με τους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Ως ευρωπαϊκά παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβανόμενα τη Μεσόγειο ως θάλασσα επικοινωνίας, εμπορίου, συνεργασίας και πολιτισμού, διαδραματίζουμε ενεργό, ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.
Με την πεποίθηση ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί φυσικό φράγμα που διαχωρίζει, αλλά ουσιαστικά γέφυρα που ενώνει τους λαούς που την περιβάλλουν, Ελλάδα και Ιταλία, προωθούν ενεργά και συστηματικά τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού βορρά με τους Μεσογειακούς μας Εταίρους.
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα στην Κεφαλονιά, στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Μεραρχίας των «Αετών», αναλογιζόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και τη μεγάλη οδύνη που προκάλεσε η απώλεια και ο φρικτός θάνατος των ανδρών της Μεραρχίας Αqui, στις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα,τιμούμε τη μνήμη τους, με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό. Είναι υποχρέωση όλων μας, πρωτίστως όλων των Κρατών και της Διεθνούς Κοινότητας, να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε παρόμοιες εγκληματικές πράξεις να μην επαναληφθούν ποτέ και πουθενά.
Σας ευχαριστώ θερμά».