13.3 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧαρδαλιάς: ''Η Πατρίδα μας σήμερα είναι πιο θωρακισμένη παρά ποτέ''

Χαρδαλιάς: ”Η Πατρίδα μας σήμερα είναι πιο θωρακισμένη παρά ποτέ”

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Γιατί δίνει τόση βαρύτητα στο ζήτημα η κυβέρνηση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η αντίληψη περί προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχει μεταβληθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια, γιατί έχει αλλάξει ο χαρακτήρας τους. Δεν μιλάμε πλέον για ένα ζήτημα με προεκτάσεις μόνο κοινωνικές, οικονομικές ή ακόμα και πολιτικές, αλλά για ένα φαινόμενο με σημαντικότατο αντίκτυπο στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στη χειραγώγηση από αδίστακτα καθεστώτα.

Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί απόλυτο αυτοσκοπό την προστασία της εθνικής άμυνας, όπως και την ασφάλεια όλων των Ελλήνων. Ο φράχτης εντάσσεται στο πλαίσιο της αυστηρής, αλλά δίκαιης και πλήρως εναρμονισμένης με τη διεθνή νομιμότητα μεταναστευτικής πολιτικής της Πατρίδας μας. Δεν πρόκειται να προσφέρουμε την παραμικρή διευκόλυνση στις συμμορίες των διακινητών και στους συνεργάτες τους. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους όποτε προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων για να διεξάγουν εναντίον μας υβριδικές επιχειρήσεις, με στόχο τον εκβιασμό ή την αποσταθεροποίηση της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε πως η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος για την «βιωσιμότητα» της επόμενης Βουλής ή μπορεί να αντέξει και μια κυβέρνηση συνεργασίας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, σε μια χώρα με απρόβλεπτες εξωτερικές προκλήσεις, απαιτούνται ισχυρές Κυβερνήσεις, που μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις σε καθορισμένο στρατηγικό πλαίσιο, γνωστό εκ των προτέρων στους πολίτες. Τέτοιες κυβερνήσεις είναι μόνο οι αυτοδύναμες. Και το βλέπουμε ξεκάθαρα σε αυτά που γίνονται σε άλλες χώρες, ακόμα και σε χώρες με μεγάλη παράδοση κυβερνητικών συνασπισμών, όπου η απλή αναλογική οδηγεί σε μη βιώσιμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε κυβερνήσεις με δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Αντιλαμβανόμαστε ταυτόχρονα, πόσο πιο δύσκολα μπορεί να είναι τα πράγματα σε μια χώρα χωρίς πολιτική παράδοση και κουλτούρα συνεργασιών, χωρίς συγκλίσεις στα μείζονα. Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν περιορίζεται στη βιωσιμότητα της Βουλής.

Σε κρίσιμες ώρες, μπροστά στην ανάγκη διαχείρισης μιας έκτακτης κατάστασης και ενώ τα γεγονότα «τρέχουν», σχήματα συνεργασίας μπορεί να αιχμαλωτίζονται στην αναζήτηση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή, να παραδίδονται σε ατέρμονα κομματικά παζάρια, να καταρρέουν. Κι αυτό δεν εγείρει απλά και μόνο πολιτικό, αλλά και μείζον εθνικό πρόβλημα.

Το ξεκαθάρισε εμφατικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως όσοι μιλούν για συνεργασία, μάλλον εννοούν ακυβερνησία ή και παραλυσία. Γι’ αυτό η αυτοδυναμία δεν είναι στόχος κομματικής σκοπιμότητας, αλλά εθνικής αναγκαιότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να βγει αυτοδύναμη στις δεύτερες εκλογές, κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, εφόσον η Νέα Δημοκρατία καταγράψει – όπως όλα δείχνουν – ένα σημαντικό προβάδισμα με υψηλό ποσοστό στην κάλπη του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Άλλωστε, δεν είμαστε εμείς που βάλαμε τη νάρκη της απλής αναλογικής. Δεν θέλουμε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν θέλουμε να βυθίζεται ο τόπος σε καταστάσεις ακυβερνησίας. Και πιστεύουμε ότι την ανάγκη αυτή την συμμερίζεται και δεν θα την αγνοήσει η ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να εξετάσουμε και το άλλο σενάριο. Θεωρείτε ρεαλιστική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Όπως ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο, προφανώς δεν θα διστάσει να συνεργαστεί με οποιονδήποτε. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρητικά είναι ανοιχτό και εναπόκειται σε όλους όσοι βλέπουμε τι μπορεί να σημαίνει μια κυβέρνηση καρικατούρα – όσο κι αν φαίνεται απίθανο – να το αποτρέψουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε με τη συμμετοχή μας στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή είναι η κρίσιμη κάλπη και σε αυτήν θα κριθούν οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Στόχος μας λοιπόν είναι να πείσουμε όσους σκέφτονται να απέχουν ή να ψηφίσουν κάτι άλλο στις 21 Μαΐου με τη σκέψη ότι μπορούν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, ότι κάτι τέτοιο θα είναι λάθος. Το κακό θα έχει γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα σήμαινε για τα εθνικά ζητήματα μια νέα κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο ή μια κυβέρνηση συνεργασίας; Κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας ή θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες ως προς τη διενέργεια διαλόγου με την Άγκυρα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Οι δύο κύριοι αντίπαλοι στις επερχόμενες εκλογές προέρχονται από διαδοχικές κυβερνητικές θητείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με την περίοδο που ήταν ένα κόμμα του 3% και καθόλου συγκριτικά με την περίοδο που βρέθηκε στην εξουσία. Αυτό προκύπτει και από τον τρόπο που πολιτεύτηκε κατά την προηγούμενη τετραετία, και από τα πρόσωπα που τον απαρτίζουν, και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του, επί ζητημάτων που άπτονται της εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Κορυφαίο πρόσφατο παράδειγμα, η προσπάθεια ματαίωσης της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Επομένως, γιατί να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από τις παλινωδίες, τους καχεκτικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς και την πολιτική «ανοικτών συνόρων» του 2015-1019, σε περίπτωση που σχηματιστεί μια κυβέρνηση σαν αυτή που περιγράφετε;

Για τον λόγο αυτό, ζητάμε από τον ελληνικό λαό να δώσει στις εκλογές εκ νέου αυτοδύναμη εντολή στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να συνεχίσουμε απερίσπαστοι την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, περιλαμβανομένων των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική εχθρικότητα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Χάρη στη συστηματική εργασία και τη φιλόδοξη επένδυση στην Άμυνα κατά την τελευταία τετραετία, η Ελλάδα είναι απόλυτα απρόσβλητη απέναντι σε οποιοδήποτε εξωτερική απειλή. Πέρα από τα γνωστά σε όλους εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα και την επένδυση στο προσωπικό μας, τα οποία υλοποιούνται ή έπονται, θα υπογραμμίσω την ανάταση της αμυντικής μας διπλωματίας κατά την προηγούμενη τετραετία. Η Πατρίδα μας είναι σήμερα πιο θωρακισμένη παρά ποτέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες φωνές από την αντιπολίτευση, που επικρίνουν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Τι απαντάτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Είναι λυπηρό να εισέρχεται η πολιτική αντιπαράθεση, και μάλιστα με όρους τοξικότητας, σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η εθνική άμυνα. Αν μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια – ακόμα και πριν το καλοκαίρι του 2019, που αναλάβαμε εμείς – υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται τη γενικότερη, ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας, τότε μιλάμε για μια μάχη για τα αυτονόητα.

Η αμυντική προπαρασκευή είναι το απολύτως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την πραγμάτωση όλων των υπολοίπων εθνικών στόχων. Αυτά οι περισσότεροι τα κατανοούν, κάποιοι ελάχιστοι δυστυχώς όχι, και ορισμένοι -ακόμα χειρότερα- προσποιούνται πως δεν τα καταλαβαίνουν. Αναπόφευκτα, η στάση του καθενός θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιγραμματικά, πώς προχωρά ο σχεδιασμός για τα F-35 και πώς εξελίσσεται η επέκταση του φράχτη στον Έβρο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου αναμένουμε την απάντηση της αμερικανικής πλευράς στην πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει δοθεί έμφαση στη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο σχετικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης, ώστε να καταστεί εφικτή η παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών μέσα στο 2028 ή το αργότερο το 2029.

Σε ό,τι αφορά τον φράχτη, η κατασκευή του προχωράει κανονικά και θα ολοκληρωθεί κατά μήκος των 140 χλμ. των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων. Υπογράφτηκε μάλιστα πριν μερικές ημέρες η σχετική σύμβαση. Όπως προανέφερα, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για εμάς, αλλά επί της ουσίας και για ολόκληρη την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2019 υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο δικό σας χαρτοφυλάκιο τι μεταρρυθμίσεις συντελέστηκαν;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Νομίζω ότι έγινε αρκετή «αθόρυβη» δουλειά, η οποία, ίσως φυσιολογικά, επισκιάστηκε από την έμφαση που δόθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα-σταθμούς. Σταχυολογώντας, θα επισημάνω τη διαμόρφωση νέας Δομής Δυνάμεων, την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της Διεύθυνσης Διαστήματος στο ΓΕΕΘΑ, καθώς και την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου της Εθνοφυλακής μας με τον πρόσφατο νόμο 5018/2023.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε πρόοδος ως προς την επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των φορέων της αμυντικής βιομηχανίας και του ΥΠΕΘΑ.

Επιπλέον, με Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022, καθορίστηκαν οι διαδικασίες κατάρτισης και υλοποίησης των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης στο πεδίο της άμυνας. Πρόκειται για ένα σημαντικό οργανωτικό βήμα, το οποίο είχε καθυστερήσει κατά έντεκα ολόκληρα χρόνια.