Άρθρο ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο περιοδικό “ENERGIZING GREECE”
Η περίοδος 2019-2022 ήταν χωρίς αμφιβολία μια από τις πλέον θυελλώδεις της μεταψυχροπολεμικής εποχής, ιδιαίτερα για την άκρως ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Γίναμε και συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου του επικίνδυνου και ανιστόρητου αναθεωρητισμού, της ενίσχυσης αυταρχικών καθεστώτων, βίαιων προσπαθειών μεταβολής των συνόρων, υβριδικών επιθέσεων, καθώς και μαζικών –συχνά χειραγωγούμενων- μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Αφρική και την Ασία. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με τη θανατηφόρα πανδημία του COVID-19, ένα εξαιρετικά αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τη μηδέποτε εξαλειφθείσα μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας, και βεβαίως με τη διαρκώς επιδεινούμενη κλιματική κρίση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας.
Απέναντι σε αυτή τη σύνθετη και από κάθε άποψη επικίνδυνη κατάσταση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα φιλόδοξο στόχο: την οικοδόμηση των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Να αναβαθμιστεί δηλαδή ριζικά μια ήδη ισχυρή δύναμη αποτροπής, η οποία όχι μόνο θα εξασφαλίσει απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, αλλά παράλληλα θα στηρίξει έμπρακτα τη νέα εξωτερική πολιτική που εγκαινίασε αυτή η κυβέρνηση, μέσω της ενεργής άσκησης των δικαιωμάτων μας βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.
Στην τετραετία που προηγήθηκε, πετύχαμε πολλά. Εγκαινιάστηκαν και υλοποιούνται εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η προμήθεια είκοσι τεσσάρων υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών Belharra, καθώς και η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Έμφαση δόθηκε επίσης στην ανανέωση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που θεωρούμε βασικό καταλύτη ισχύος. Μετά από χρόνια, προσλήφθηκαν Επαγγελματίες Οπλίτες (θα φτάσουν τις 15.000 σε βάθος πενταετίας), ενώ αυξήθηκαν οι εισαχθέντες στις στρατιωτικές σχολές στα προ κρίσης επίπεδα. Η συνολική επένδυση στην Άμυνα για την περίοδο 2019-2023 θα ξεπεράσει τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις βελτίωσαν θεαματικά την εξωστρέφειά τους, με τη σύναψη πολλών και σημαντικών συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας. Σταχυολογώντας, αξίζει να αναφερθούν η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, μέσω της αναθεώρησης της σχετικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της ενίσχυσης του κοινού μας στρατιωτικού αποτυπώματος στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και αλλού, η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, με την καθοριστική ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνει, η Συμφωνία Συνεργασίας στους Τομείς Αεροναυτικής Έρευνας και Διάσωσης με την Αίγυπτο, η Συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων με το Ισραήλ, καθώς και η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήθος διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με ισχυρά κράτη με τα οποία μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η επένδυσή μας στην καινοτομία. Μετά από χρόνια απαξίωσης, η αμυντική μας βιομηχανία γνωρίζει μια πραγματική αναγέννηση, με τη συμμετοχή της στις κορυφαίες εκθέσεις αμυντικού υλικού στον κόσμο και σε πληθώρα φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η ακτινοβολία αυτής της «νέας» αμυντικής βιομηχανίας καθίσταται εμφανής χάρη στον στιβαρό της ρόλο σε πρωτοβουλίες Έρευνας και Ανάπτυξης τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελληνικές εταιρίες συμμετείχαν σε 72 προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2019-2022, έναντι κανενός κατά την περίοδο 2015-2019.
Η προσπάθεια υλοποίησης του οράματός μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα εντατικοποιηθεί κατά τα επόμενα χρόνια. Η ολοκλήρωση των εκκρεμών εξοπλιστικών προγραμμάτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με την επικείμενη απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών 5ης Γενιάς F-35, θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον διαχρονικό ιστορικό ρόλο του Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εισέλθουν δυναμικά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση, με στόχο να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050, αλλά και να συνδράμουν στις αυξημένες απαιτήσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών που προκαλεί η αλλαγή του κλίματος. H πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, που προκύπτουν από την ιδιαίτερα ευαίσθητη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία. Προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίζει να βαδίζει χωρίς πισωγυρίσματα στο μονοπάτι της ανάπτυξης και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού, απαιτείται κλίμα εθνικής ενότητας, καθώς και αξιοποίηση του συνόλου του εθνικού μας δυναμικού. Σε αυτή την εποχή της αβεβαιότητας, αλλά και των μεγάλων προοπτικών, η εθνική άμυνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Αποκλειστικός μας στόχος είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση μιας γεμάτης αυτοπεποίθηση πατρίδας, όπου αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς!