(Φωτό αρχείου)
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ HELLAS JOURNAL
Περίπου 100 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να συστήσουν έναν λόχο ο οποίος θα εγκατασταθεί στη Βοσνία. Το συγκεκριμένο σχέδιο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται σχεδόν στην τελική του μορφή. Και σε μικρό χρονικό διάστημα το μόνο που θα μείνει είναι η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, ώστε το ένοπλο αυτό τμήμα, να μετακινηθεί στο εξωτερικό και να συνυπάρξει με δυνάμεις από άλλες χώρες. Η Ελλάδα, εφόσον οι καταστάσεις το απαιτήσουν, διαθέτει σε ετοιμότητα ήδη έναν λόχο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, για άμεση μετάβαση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που είχε αποφασιστεί δεκαετίες πριν όταν τα γεγονότα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων «έκαιγαν».
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό που εξελίσσεται, ο λόχος αυτός θα έχει στην διάθεσή του, κυρίως οχήματα Μ-1117 κι όχι μόνο, προσωπικό εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών κι άλλες ειδικότητες που αποστολής τους θα είναι η ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων. Οι ίδιες πηγές λένε ότι το παραπάνω σχέδιο αποτελεί τη συνέχεια πολλών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που είχαν γίνει σε διαφορετικά επίπεδα. Ένα εξ αυτών των επιπέδων ήταν η σχετικά πρόσφατη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε στη Σεβίλλη στα μέσα Οκτωβρίου, στην οποία έλαβε μέρος ο Α/ΓΕΕΘΑ. Στην πολιτιστική, οικονομική πρωτεύουσα της νότιας Ισπανίας, τα επιτελεία των Αρχηγών συζήτησαν για την κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο, εξετάζοντας τις προοπτικές υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της αποστολής συνδρομής από την Ευρώπη.
Το άνοιγμα της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια
Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο στη Σεβίλλη ήταν η ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με τους παριστάμενους να εστιάζουν στην ανάπτυξη της ικανότητας ταχείας αντίδρασης. Εκεί σημείο «επαφής» ήταν η αντιμετώπιση κρίσεων εκτός των συνόρων της Ευρώπης, σ’ ένα πλαίσιο επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Στόχος της Ευρώπης είναι η διεύρυνσή της στα Δυτικά Βαλκάνια, η αύξηση της επιρροής της με ταυτόχρονη μείωση της επίδρασης της Ρωσίας αλλά και της Κίνας, που τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι «εισβάλλει» ολοένα και περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή.
Έχει σημασία να εστιάσουμε στο γεγονός ότι σχεδόν πριν από έναν χρόνο οι ηγέτες της ΕΕ είχαν επικυρώσει την απόδοση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ως «υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ», αφού πρώτα είχαν εργαστεί γι’ αυτό οι υπουργοί εξωτερικών των 27 της Ευρώπης. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «η χώρα να λάβει τα συνιστώμενα μέτρα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την διαχείριση της μετανάστευσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.» Άρα η ενταξιακή πορεία εκτός από χρονοβόρα (σ.σ. το 2016 η Βοσνία- Ερζεγοβίνη είχε υποβάλλει αίτημα προσχώρησης στην ΕΕ) , εξαρτάται από προϋποθέσεις που οι περισσότερες στηρίζονται στις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή πλεύσης σ’ ένα κράτος δικαίου, απολύτως Δημοκρατικού.
Το διαρκές επιχειρησιακό άνοιγμα της Αθήνας στα Βαλκάνια
Η πολυετής παρουσία δυνάμεων από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και της Τουρκία, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, έχει δείξει την απουσία της Ελλάδας η οποία επιχειρεί ν’ απλώσει το πλέγμα επιρροής της και στα Δυτικά Βαλκάνια. Μπορεί τα «ταραγμένα» νερά της Μεσογείου και η πολεμική σύρραξη στη Μ. Ανατολή να έχουν στρέψει τα βλέμματα της Δύσης στο Ισραήλ και τον Παλαιστινιακό θύλακα στη Λωρίδα της Γάζας, τ’ αντανακλαστικά όμως της Αθήνας δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Οι κοινές ασκήσεις με συμμάχους από το ΝΑΤΟ αλλά και το άνοιγμα της επιχειρησιακής βεντάλιας στις Βαλκανικές χώρες δείχνουν τον ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα μας στο κρίσιμο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.
Μια εξ αυτών ήταν και η άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα 24ωρα στη Β. Ελλάδα, στο πεδίο βολής Ασκός Προφήτης στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η άσκηση αυτή θέτει ως πρώτο στόχο την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως αυτό παρουσιάστηκε από το σενάριο της άσκησης. Το διασυμμαχικό πλαίσιο των συμμετεχόντων έχει τη δική του σημασία και αφορά τις σχέσεις Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες. Δίπλα στα ελληνικά ασκούμενα τμήματα βρέθηκαν στελέχη της ορεινής διμοιρίας πεζικού της Ρουμανίας, της Αλβανίας, τμήμα πεζικού από την Β. Μακεδονία, ενώ από τους παρατηρητές μπορούμε να εστιάσουμε στο γεγονός ότι η πλειονότητα ανήκει σε χώρες της Μ. Ανατολής και του Κόλπου.
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL