13.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣαρωτικές αλλαγές στις ΕΔ: Ερχονται 2.000 προσλήψεις οπλιτών

Σαρωτικές αλλαγές στις ΕΔ: Ερχονται 2.000 προσλήψεις οπλιτών

 Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις ΕΔ εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης.
Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, η Αθήνα παίρνει αποφάσεις, φέρνοντας αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.         
             
Εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η διαδικασία για την πρόσληψη 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), αφού την Παρασκευή δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί μια σημαντική τονωτική ένεση για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία για τα εθνικά θέματα. 

 Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν η προκήρυξη καθώς και οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την πρόσληψη των 2.000 ΟΒΑ. Οι μεγαλύτερες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε μόνιμο προσωπικό καταγράφονται στον Στρατό Ξηράς, όπως έχουν επισημάνει στα «ΝΕΑ» στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Αμυνας, από τις 2.000 προσλήψεις ΟΒΑ που προγραμματίζονται οι 1.200 θα αφορούν ανάγκες του Στρατού Ξηράς, 400 ΟΒΑ θα στελεχώσουν θέσεις του Πολεμικού Ναυτικού και άλλοι 400 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιδίωξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου αλλά και του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή – που έχοντας θητεύσει στο τιμόνι του ΓΕΣ γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα υποστελέχωσης στον Στρατό – είναι μετά τις 2.000 προσλήψεις ΟΒΑ να ακολουθήσουν και προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) σε πιο εξειδικευμένες ειδικότητες. 

Πώς θα γίνει η κατανομή 

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα μείωσης αλλά και γήρανσης του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι γνωστά εδώ και χρόνια και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι επιτελείς του «Πενταγώνου» είχαν ζητήσει επιτακτικά τις προσλήψεις εδώ και τουλάχιστον μία τριετία. Αλλωστε οι τελευταίες προσλήψεις ΟΒΑ είχαν γίνει το 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι 1.200 ΟΒΑ που θα προσληφθούν θα κατανεμηθούν στον Στρατό Ξηράς ως εξής: 500 θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 370 το Πεζικό, 110 τα Τεθωρακισμένα και 220 το Πυροβολικό.
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όμως παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά εργοστάσια. Υπό αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Αμυνας εξετάζουν το ενδεχόμενο οι παραπάνω αριθμοί να περιοριστούν λίγο, προκειμένου να εξασφαλιστεί, στην ίδια προκήρυξη, ένας αριθμός προσλήψεων νοσηλευτών για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και προσωπικού για τα εργοστάσια.


Οι ΟΒΑ  

 

Οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες του επαγγελματικού προσωπικού που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Η θητεία των ΟΒΑ διαρκεί τρία χρόνια και έχουν δικαίωμα επανακατάταξης για άλλα τρία, ενώ αμείβονται με περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο Αμυνας προώθησε ρύθμιση προκειμένου οι ΟΒΑ που κατατάσσονται εκ νέου να έχουν και οικονομικό κίνητρο, αφού θα ανέβουν μισθολογική κλίμακα.
Οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης συνήθως προσλαμβάνονται με την ίδια ειδικότητα που είχαν και όταν έκαναν τη θητεία τους στον Στρατό.


Οι ΕΠΟΠ 

Το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να ανανεωθεί σύντομα και με προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), όπως έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Η διαφορά των ΕΠΟΠ από τους ΟΒΑ είναι ότι αυτοί υπηρετούν για επτά χρόνια και έπειτα έχουν δικαίωμα να μονιμοποιηθούν. Από τη στιγμή που υπηρετούν και προσφέρουν στην άμυνα της χώρας για τόσα χρόνια, οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να εκπαιδεύονται κι άλλο ώστε να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Ετσι, μετά την επταετή θητεία τους γράφουν εξετάσεις για να μονιμοποιηθούν. Επαγγελματίες Οπλίτες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε πεδία που απαιτούν πιο εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως για παράδειγμα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Στο παρελθόν οι επιτελείς και των τριών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν ζητήσει 1.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ κάθε χρόνο αλλά και ΟΒΑ σε βάθος 10ετίας, με στόχο να ανακοπεί η γήρανση του προσωπικού και ο Στρατός μας να γίνει πιο επαγγελματικός. Ακολούθησε όμως η οικονομική κρίση και όλα αυτά τα σχέδια ανατράπηκαν ή αναθεωρήθηκαν. Με την έξοδο της χώρας από την κρίση και με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται, οι προσλήψεις για την άμυνα είναι και πάλι στο προσκήνιο.