13.3 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟμιλία ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του...

Ομιλία ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2019, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Κύριε Πρόεδρε, 
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, 
Με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2019 γυρίζουμε σελίδα στη χώρα μας. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό, όσο κι αν κάποιοι για μικροκομματικούς λόγους προσπαθούν να το απαξιώσουν. Δεν πειράζει όμως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει και αναγνωρίζει την προσπάθεια την οποία κάνουμε.
Μετά από 8 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών και πολιτικής λιτότητας βγήκαμε στο ξέφωτο. Μπήκαμε στην κανονικότητα καταθέτοντας πια έναν Προϋπολογισμό κατά τα πρότυπα και των χωρών της ευρωζώνης.
Ενώπιον μας πλέον, έχουμε τη μεγάλη πρόκληση της ανάπτυξης, με την κοινωνία και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να είναι κοινωνοί και συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία της δίκαιης ανάπτυξης.
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019 είναι μια πρόκληση για μια αναδρομή αλλά και για ενατένιση του μέλλοντος χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, με τα δικά μας μάτια, με τα μάτια των αναγκών του λαού και της χώρας.
Οργή και αγανάκτηση, προκαλεί το περισσό θράσος αυτών που οδήγησαν την κοινωνία σε απόγνωση και τη χώρα στην καταστροφή, να εμφανίζονται τώρα τιμητές και να διεκδικούν την επάνοδό τους στη διακυβέρνηση με άλλοθι και συγχωροχάρτι τη λαϊκή εντολή που ελπίζουν – αλλά ματαιοπονούν – να λάβουν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του επιβεβαίωσε αυτή τη διαπίστωση. Κάνει πως ξεχνάει γιατί δεν τολμάει να θυμίσει στο λαό το βίο και την πολιτεία των κυβερνήσεων στις οποίες και αυτός συμμετείχε. Λέει, για παράδειγμα, ότι θα καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, όμως δεν μας λέει ποιός τον καθιέρωσε. Και κυρίως βέβαια ξεχνάει να πει ότι το Γενάρη 2019 τον καταργούμε εμείς και η κυβέρνησή μας. 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Δεν θα επεκταθώ στα όσα συνέβησαν την περίοδο 2010-2014 αλλά και στα όσα προηγήθηκαν της κρίσης. Τους κρίνει η ιστορία, τους κρίνει ο λαός, αλλά για ορισμένες πλευρές της πολιτικής τους, τους  κρίνει και η Δικαιοσύνη. 
Σας καλώ να θυμηθείτε μόνο που βρισκόταν η χώρα, όταν εμείς αναλάβαμε τη διακυβέρνηση: 
απώλεια κατά την 5ετία 2010-2014 του 25% του ΑΕΠ και εκτίναξη της ανεργίας κοντά στο 30%, δηλαδή ακρωτηρίασαν το ¼ του κορμού της ελληνικής οικονομίας, με τρομακτικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Αντιστρέψαμε αυτή την κατάσταση. Το μαρτυρεί η συνεχής αύξηση της απασχόλησης, το αυξανόμενο θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη. 
Από το 2015 και μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, το διάστημα δηλαδή που αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο που είχαν προκαθορίσει οι μνημονιακοί προσανατολισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ελαχιστοποιήθηκαν έως μηδενισμού οι περικοπές και ταυτόχρονα εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για τη στήριξη των πιο ευάλωτων  λαϊκών στρωμάτων. 
Να αναφέρω ενδεικτικά – τα είπαν και ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης – την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την παροχή πλέον σε ετήσια βάση Κοινωνικού Μερίσματος στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.   
Όλα αυτά τα χρόνια η αντιπολίτευση με προεξάρχουσα τη ΝΔ, εφάρμοζε το δόγμα της καταστροφολογίας και του διχασμού του λαού, ψαρεύοντας στα θολά νερά της απαξίωσης των θεσμών αλλά και του εθνικισμού. 
Εμείς, μείναμε σταθεροί στις βασικές μας στοχεύσεις, παρά τις κάποιες συγχύσεις που μπορεί να δημιούργησε πρόσκαιρα η ανάγκη, για να μην πω ο καταναγκασμός, εφαρμογής μιας πολιτικής που ούτε την είχαμε επιλέξει ούτε μας εξέφραζε. Το μνημόνιο δεν ήταν το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμα μας είναι η πολιτική που ξεδιπλώνουμε μετά τον Αύγουστο του 2018.
Τώρα φαίνεται ποιοι δικαιώνονται. 
Ίσως κάποιος να αναρωτιέται αν κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει περιθώριο για μια αριστερή πολιτική. Πιστεύω ακράδαντα απ’ τα βάθη της καρδιάς μου ότι υπάρχει. 
Για μας ο στόχος της ανάπτυξης συνοδεύεται από το επίθετο «δίκαιη». Πρέπει δηλαδή να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι απλά την αναπαραγωγή του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. 
Κύριοι βουλευτές, 
Είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του, ότι πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα μόνο. 
Πλούτος, κ. Μητσοτάκη παράγεται από τον μισθωτό, τον εργάτη. Απαξιώνετε κ. Μητσοτάκη τον άνθρωπο που είναι η παραγωγική δύναμη της χώρας. Θεοποιείτε τον ιδιωτικό τομέα γιατί θέλετε συρρικνωμένο τον δημόσιο τομέα, ώστε ο ιδιωτικός να δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς κανόνες και ελέγχους. Πλήρης θεοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό έχει τις συνέπειές του και στα εθνικά ζητήματα.
Η δίκαιη ανάπτυξη συνυπάρχει αλλητροφοδοτείται και συναναπτύσσεται με τη δημοκρατία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. 
Βρισκόμαστε στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού που υποτάσσει τον άνθρωπο στην οικονομία, ενώ πρέπει η ίδια η οικονομία να υποτάσσεται στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.   
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και γενικότερα της πολιτικής μας στο χώρο αυτό.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, να διαχειριστούν μια ραγδαία μείωση του προϋπολογισμού τους, σχεδόν στο 50%, συγκριτικά με την προ κρίσης περίοδο. 
Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε έχοντας πλήρη αίσθηση της ευθύνης της την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν σε ένα άκρως περιοριστικό περιβάλλον. Αυτό οδήγησε στην πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και μέσων και την περεταίρω ανάδειξη των δυνατοτήτων τους. 
Βασική μας προτεραιότητα η διατήρηση και επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, με στοχευμένες κινήσεις αναφορικά με τα προγράμματα εξοπλισμών. 
Δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, με παράλληλες στοχευμένες κινήσεις αναβάθμισης των διαθέσιμων μέσων. 
Έγινε πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων δυνατοτήτων που μας παρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας. 
Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά.
Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή διατηρήθηκαν οι ανάγκες του προσωπικού μας που είναι ο ζωντανός πολλαπλασιαστής ισχύος του αμυντικού συστήματος της χώρα και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι οποιαδήποτε απειλής. 
Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενισχύσει το κοινωνικό τους έργο, τόσο προς αντιμετώπιση αναγκών που προέκυψαν μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης, όσο και προς αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη Χώρα μας.

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού είναι καθοριστική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όταν κάποιος καλείται να διαχειριστεί τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας πριν βάλει οποιονδήποτε στόχο και προτεραιότητα πρέπει να μελετήσει το διεθνές περιβάλλον. 
Είμαστε όλοι γνώστες της αστάθειας που μας περιβάλλει αλλά και των μεγάλων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων. 
Ο αποτρεπτικός ρόλος των Ενόπλων μας Δυνάμεων όχι μόνο αποτελεί εγγύηση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά είναι και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή.
Στο σημείο αυτό να κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στα διάρκεια της οικονομικής κρίσης. 
Η αφοσίωσή τους στην αποστολή τους που την επιτέλεσαν, με υψηλό επαγγελματισμό, η υψηλή ετοιμότητά τους και το υψηλό φρόνημα του έμψυχου δυναμικού τους, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βγει η χώρα μας αλώβητη και με ψηλά το κεφάλι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Κανείς δεν τόλμησε να σκεφτεί, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία μας, να επιχειρήσει να εκβιάσει καταστάσεις, να εκμεταλλευτεί την οικονομική μας αδυναμία για να αποκομίσει οφέλη.
Η πραγματικότητα αυτή δίνει περιεχόμενο και υπόσταση στην έννοια του πατριωτισμού. Πατρίδα είναι ένα σύνολο αξιών και εννοιών που συνδέονται με την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Πατριωτισμός είναι και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας με την κοινωνία όρθια.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που για το 2019 προβλέπει δαπάνες 3 δις 318 εκατ. ευρώ έναντι 3 δις 140 εκατ. ευρώ το 2018, είναι ο αναγκαίος και ικανός για την άμυνα της χώρας στις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες. 
Από το ποσόν των ετησίων δαπανών του προϋπολογισμού του Υπουργείου, τα 2/3 πηγαίνουν σε παροχές στο προσωπικό. Συγκεκριμένα για το 2019 προβλέπονται 2 δις 260 εκατ. ευρώ έναντι 2 δις 121 εκατ. ευρώ το 2018, δηλαδή αύξηση κατά 138 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά στις υπόλοιπες δαπάνες, αυτές για το 2019 ανέρχονται σε 1 δις 31 εκατ. ευρώ, έναντι 991 εκατ. ευρώ το 2018. Εδώ είναι οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες για εξοπλισμούς.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι είναι διαρκής η προσπάθεια μας για την ενίσχυση και εμπέδωση της διακλαδικότητας, τη μέριμνα προσωπικού, την διαθεσιμότητα, τη συντήρηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Το 2018 έγιναν πολύ σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι οι δαπάνες για την Εθνική Άμυνα, που είναι ο ιδρώτας του, πιάνουν τόπο. Ο χώρος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι πλέον το πεδίο για το μεγάλο «πάρτι» που γίνονταν συστηματικά τις προηγούμενες περιόδους. 
“Σαμπάνια, χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη”, ο κ. Σαμαράς. Αν νομίζετε, κύριοι συνάδελφοι, ότι με την υιοθέτηση περιθωριακών εντύπων και ακροδεξιών ιστοσελίδων, μπορείτε να ξεπλύνετε τη Ζίμενς, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις μίζες των εξοπλισμών, τις χρηματοδοτήσεις του κόμματός σας, πλανάστε πλάνην οικτράν.
Δεν θα επικρατήσει – και αυτό  θα το κάνει ο ελληνικός  λαός – η λήθη απέναντι στη μνήμη.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για το 2019, εκτός των άλλων, και σαν μια επιβράβευση της προσπάθειας που γίνεται σε αυτό το χώρο από το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού το οποίο στήριξε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η ελληνική κοινωνία. Στήριξε την ελληνική κοινωνία και αυτό είναι προς τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σας ευχαριστώ πολύ!»