Στον πυρετό των κρίσεων με τα μολύβια κάτω. Αυτό είναι το μοντέλο που κυριαρχεί, εδώ και περίπου μια εβδομάδα, στο στρατόπεδο Παπάγου, αφού δικαιολογημένα εν μέρει, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Από αυτές άλλωστε θα πληρωθεί τουλάχιστον μια θέση, αυτή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και αναμένεται να αποδειχθεί εάν θα γίνουν επιλογές ανανέωσης θητειών ή ριζικών ανακατατάξεων όπως τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες ήθελαν να υλοποιούνται.
Και οι δυο επιλογές ενέχουν αρκετές παραμέτρους άλλα έναν κοινό παρονομαστή. Όπως έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές ακόμη υπάρχει το σενάριο των μίνιμουμ αλλαγών, δηλαδή με την αντικατάσταση Αποστολάκη και περιορισμένες παρεμβάσεις στα επιτελεία.
Αυτό άλλωστε σύμφωνα με ορισμένους κύκλους υπαγορεύεται από την τρέχουσα συγκυρία τόσο πολιτικά, με δεδομένο ότι η χρονιά που διανύεται είναι αμιγώς προεκλογική, αλλά πρωτίστως προκειμένου να μην επιδεινωθεί η αίσθηση της αστάθειας που δημιούργησαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Από τον κοινό παρονομαστή όμως εξαρτάται η υλοποίηση της άλλης επιλογής. Ο κοινός παρονομαστής είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο “βάτραχος” έχει εξασφαλίσει εδώ και ημέρες την εν λευκώ εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις αλλαγές που εκείνος κρίνει επιβεβλημένες για την διασφάλιση της συνοχής των κλάδων αλλά πρωτίστως για την προώθηση των βελτιωτικών παρεμβάσεων σε αυτούς που αφορούν στην μελλοντική αναβάθμισή τους.
Σε πρώτο χρόνο είχε προταθεί οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν για μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είχε προταθεί μάλιστα, με δεδομένη την 20ημερη παράταση που προβλέπεται από το νόμο, να δοθεί για ηθικούς λόγους, η χρονική ευχέρεια να περατωθεί και η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Από την άλλη οι ψίθυροι στους διαδρόμους του Στρατοπέδου “Παπάγου” δίνουν και παίρνουν αναφορικά με τις πιέσεις που ήδη ασκούνται απευθείας στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να αναβαθμιστούν ή να λάβουν ασυλία πρόσωπα που με ασφάλεια εικάζεται ότι δεν κουμπώνουν με το σχέδιο Αποστολάκη για την επόμενη ημέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επιπρόσθετα είναι σαφές ότι οι περιορισμένες αλλαγές ή κατά άλλους οι light κρίσεις που έγιναν πέρσι, δεν επιτρέπουν νέο πάγωμα στην επετηρίδα. Η σεναριολογία πάντως καλά κρατει, αν και όσοι γνωρίζουν καλά τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας συμβουλεύουν συγκράτηση.
ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr