Γράφει η Μάχη Γραικού
ΦΥΓΕ ΕΣΥ, ΕΛΑ ΕΣΥ! ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ. Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ.
Αλλαγές επίκεινται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε-Ω» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019. Συγκεκριμένα, φέρεται να αποχωρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ώστε να είναι σε θέση να δώσει την μάχη για την πολιτική του επιβίωση. Και αυτό, χωρίς φυσικά να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο όσον αφορά στο πως ακριβώς σκοπεύει να τοποθετηθεί στο τοπίο που διαμορφώνεται και δεδομένων των αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου για -πιθανή- συμπερίληψή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, η αποχώρηση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ από το υπουργείο έχει – μαθαίνουμε – δρομολογηθεί, με τη θέση του να παίρνει ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει πολύ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει το «πράσινο φως». Επικρατέστερος για το αξίωμα του Α/ΓΕΕΘΑ μόλις αναλάβει υπουργικά καθήκοντα φέρεται να είναι ο νυν Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ έχουν γίνει γνωστά στους κύκλους του υπουργείου ακόμα και τα ονόματα των νέων υπασπιστών!
Η δήλωση προ ημερών του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση», έδωσε και το στίγμα των εξελίξεων και των αλλαγών στο υπουργείο. Η ανησυχία της συγκυβέρνησης για την κινητικότητα στην πέριξ του Καστελόριζου περιοχή, είναι μεγάλη, μετά μάλιστα από τη συλλογή πληροφοριών από τους αρμόδιους και αποφασίστηκε -για πρώτη φορά επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- να σταλεί δια του επικεφαλής των Ενόπλων μας Δυνάμεων ένα μήνυμα πρωτίστως στο γραφειοκρατικό κατεστημένο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Άγκυρα, ότι η ελληνική απάντηση σε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, θα είναι σκληρότατη.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα, δεν έδωσε συνέχεια σε ρητορικό επίπεδο, όμως το μήνυμα το έλαβε, δεδομένου και του ο Α/ΓΕΕΘΑ προέρχεται από τις ειδικές δυνάμεις.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, έχει τη στήριξη της συγκυβέρνησης, αλλά και τη στήριξη σημαντικών παραγόντων του οικονομικού και κοινωνικού βίου της χώρας και καλείται να χειριστεί τα θέματα που έχουν προκύψει από την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία κλιμακώνεται εν μέσω της προετοιμασίας για την αποχώρηση των -ολιγάριθμων- Αμερικανών στρατιωτικών από την Συρία. Μάλιστα, το μήνυμα ήταν σαφές προς τους γραφειοκράτες του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον: να μην τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν τα ελληνοτουρκικά για να υποχρεώσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να παρατείνει τη αμερικανική παρουσία στην περιοχή, ούτε να περιμένουν όμως πως αν ξεσπάσει θύελλα, θα δουν την Αθήνα να εκλιπαρεί για βοήθεια. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί νέα Ίμια θα πολεμήσει αν η Τουρκία προβεί σε επιθετική ενέργεια, είναι το μήνυμα: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν ως εκεί». Επιτέλους, εφαρμόζεται η βασική αρχή που λέει ότι αν κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν την ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζονται για πόλεμο.
Οι Τούρκοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν μπορούν πια να μπουν στη λογική των προκλήσεων, όπως έκαναν πέρσι τέτοια εποχή με τις απόπειρες εμβολισμών ελληνικών σκαφών, διότι θα ρισκάρουν μια σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτούς, εξέλιξη που ούτως ή άλλως θα τους φέρει πολιτικά και επικοινωνιακά αντιμέτωπους με όλη τη Δύση. Οι τυχοδιωκτισμοί του καθεστώτος Ερντογάν, που έχουν πλέον καταστεί εγγενές χαρακτηριστικό της πολιτικής του, έχουν εκνευρίσει πολύ τα τελευταία χρόνια την Ουάσιγκτον αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο σύνολό τους, όπως κατά καιρούς και τη Μόσχα, κάτι που η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να προσμετρήσει. Επίσης, η ελληνική προειδοποίηση γίνεται και με φόντο τις εξορύξεις στην Κύπρο, όπου μετέχουν αμερικανικές εταιρείες και όπου το αμερικανικό μήνυμα στην Άγκυρα είναι «δεν πλησιάζετε».
Στην αξιωματική αλλά και στην ελάσσονα αντιπολίτευση παρατηρούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις, θεωρώντας πως οι υψηλοί τόνοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία φυσικά με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το επιδιωκόμενο από τον Πάνο Καμμένο, ώστε να κερδίσει κάποιο από το (πολύ) χαμένο πολιτικό έδαφος. Όμως, παρατηρούν με ανησυχία και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και της υποδαυλιζόμενης από την Άγκυρα αλβανικής και βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων. Πάντως, σημειώνουν ότι σκοπεύουν σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσουν εποικοδομητικά, κάτι που ήδη έκαναν και στο πρόσφατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, που στόχο του είχε να διατρανώσει την εθνική ενότητα ενόψει των απειλών που διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Το σκηνικό καθίσταται ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς όλα αυτά γίνονται εν μέσω των γεωπολιτικών διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή μας και των διεργασιών για το ονοματολογικό των Σκοπίων, μια επιλογή της κυβέρνησης που έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις από την ομογένεια. Και αυτό σε μια εποχή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όφειλε να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα. Εξ ου και το ότι στην συγκυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τον χρόνο των εκλογών και αυτό παρά τις πιέσεις του Βερολίνου για να κατακυρωθεί η κατάπτυστη αυτή «συμφωνία» που υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα. Η έλευση στην Αθήνα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κινείται στην κατεύθυνση της προσπάθειας που καταβάλλει η γερμανική κυβέρνηση, με φόντο τα γεωπολιτικά και ενεργειακά της συμφέροντα, για την κατακύρωση της «συμφωνίας» των Πρεσπών.
(ΠΗΓΗ: Ε.Ω. – 27/12/2018 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])