13.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚρίσεις 2020: Το διακύβευμα είναι ποιος κάνει κουμάντο στο ΥΠΕΘΑ

Κρίσεις 2020: Το διακύβευμα είναι ποιος κάνει κουμάντο στο ΥΠΕΘΑ

Κρίσεις 2020: Το διακύβευμα είναι ποιος κάνει κουμάντο στο ΥΠΕΘΑ – Τι θα δείξουν οι φετεινές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις κρίσεις 2020 σε επίπεδο Αρχηγών για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα και με το armyvoice.gr.
Είναι γεγονός ότι αν και πολλοί πίεζαν για άμεσες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο,
αυτές δεν έγιναν προς απογοήτευση πολλών αποστράτων που περίμεναν να επιστρέψουν ή ακόμα περισσότερων κομματικών στελεχών που περίμεναν «αποκεφαλισμούς» των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποδείχθηκε μάλλον ανθεκτικός στις πιέσεις μέχρι στιγμής και δεν εισηγήθηκε αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη αναταραχή στο στράτευμα.

Τώρα η νέα κυβέρνηση καλείται εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζει ο νόμος να αποφασίσει εάν θα παραμείνουν ή όχι οι Αρχηγοί και ποιοι θα αλλάξουν.
Δεδομένο είναι ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Τσούνης συμπηρώνει το όριο της θητείας του στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο και θα πρέπει να οριστεί αντικαταστάτης του.
Οι άλλοι τρεις Αρχηγοί, έχουν αναλάβει μόλις πριν από ένα χρόνο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει διοριστεί για τριετή θητεία, και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων για διετή.
Η θητεία τους βέβαια μπορεί να διακοπεί με εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς το ΚΥΣΕΑ, έαν συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι.
Ο νόμος 4407/2016  (ΦΕΚ 134/Α/26-7-2016) αναφέρει ρητά ότι  η θητεία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων μπορεί να λήξει πριν από την προσδιοριζόμενο χρόνο, με απόφαση ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Διορισμός Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων
1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 2292/ 1995 (Α΄ 35), όπως ισχύει, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια, ως εξής:
«Ο διορισμός του Α/ΓΕΕΘΑ γίνεται για χρονική διάρκεια τριών (3) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ., κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»
2. Στην παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2292/1995 (Α΄ 35), όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της με την υποπαράγραφο β της παρ. 8 του άρθρου 10 του Ν. 3527/ 2004 (Α 143) και την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν. 3648/ 2008 (Α 38) αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο και προστίθεται τέταρτο εδάφιο, ως εξής:
«Ο διορισμός του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου γίνεται για χρονική διάρκεια δύο (2) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος.

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ , κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν συντρέχουν κάποιοι σπουδαίοι λόγοι για την αλλαγή των Αρχηγών και φυσικά ποιοι είναι αυτοί.

Κρίσεις 2020: Το διακύβευμα είναι «ποιος κάνει κουμάντο» στο ΥΠΕΘΑ

Από την ώρα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, έχει διαφανεί ότι η ισορροπία ανάμεσα στον έμπειρο στα θέματα άμυνας, πλην αποστρατευθέντα πρώην Αρχηγό ΓΕΣ και σημερινό ΥΦΕΘΑ με τον δικηγόρο και εκλεγμένο βουλευτή ΥΕΘΑ, είναι δύσκολη.
Παρά τα χαμόγελα και για διακηρύξεις μρποστά στα φώτα της δημοσιότητας, καθημερινά δίνεται αγώνας για να μπορέσουν να ισορροπήσουν.
Πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής θα επιχειρήσει να περάσει ακόμα και μέσω της προσωπικής του γνωριμίας με τον πρωθυπουργό τα πρόσωπα που αυτός επιθυμεί για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ήδη, προσώπα από το περιβάλλον του, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, βρίσκουν μια ανακολουθία μεταξύ της κυβέρνησης και των αρχηγών και ζητούν την κεφαλή τους «επί πίνακι», παραβλέποντας βέβαια ότι και ο Αλκιβιάδης Στεφανής υπήρξε επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης.
Βεβαίως αυτή την ανακολουθία δεν φαίνεται να ασπάζονται από το επιτελείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μάλλον έχει αρμονικές σχέσεις με τους περισσότερους αρχηγούς και έχει αποκρυσταλωμένες απόψεις για την αποτελεσματικότητά τους.
Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ο ΥΦΕΘΑ να θελήσει να κάνει κρίσεις ως επανελθών Αρχηγός (με τις όποιες πικρίες γεύθηκε με την αποστρατεία του) και να προκληθεί αναταραχή για μια ακόμα φορά στο στράτευμα, όπως όταν εν μια νυκτί απομάκρυνε τις διευθύνσεις από το ΓΕΣ με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της λειτουργίας του.
Ποιοι πόσοι και κυρίως γιατί θα αλλάξουν την άλλη εβδομάδα;
Εκεί ακριβώς είναι που θα φανεί ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το έχει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ή ο Αλκιβιάδης Στεφανής;
Θα γίνουν οι κρίσεις επ’ ωφελεία προσώπων ή για όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων; Τα κριτήρια τις επιλογής θα γίνουν άραγε γνωστά;
Και εάν αποδειχθεί ότι κουμάντο κάνει ο ΥΦΕΘΑ, θα μπορέσει να «σταθεί» στος ύψος του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τις όποιες επόμενες αποφάσεις;