13.3 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣυμμετοχή ΥΕΘΑ κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου και ΥΠΑΜ Κύπρου κ. Σάββα Αγγελίδη στο...

Συμμετοχή ΥΕΘΑ κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου και ΥΠΑΜ Κύπρου κ. Σάββα Αγγελίδη στο 6ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός  Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης προήδρευσαν των εργασιών του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σκοπός του Συμβουλίου είναι η εμβάθυνση και η προώθηση θεμάτων αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Αναλυτικότερα, συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου και της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στις τριμερείς αμυντικές συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στην προστιθέμενη αξία αυτών των πολυεπίπεδων τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τη συνεισφορά τους στη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, σε συνδυασμό με τα εν λόγω τριμερή σχήματα συνεργασίας, έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις Αμυντικές Πρωτοβουλίες στην ΕΕ, όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για συντονισμό των θέσεων σε θέματα που σχετίζονται με τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) αλλά και το υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF).
Μετά το πέρας του Διακυβερνητικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Αγγελίδης προέβησαν τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ολοκληρώθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι εργασίες του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μία ομολογουμένως κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσω στο Υπουργείο, τον Κύπριο ομόλογό μου κ. Σάββα Αγγελίδη, με τον οποίο διαπιστώσαμε από κοινού ότι μέσω των συναντήσεων μας, ο συντονισμός και η συνέργεια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζονται διαρκώς, ενώ η διεκπεραίωση σημαντικών θεμάτων της αμυντικής μας συνεργασίας επιταχύνονται παρακάμπτοντας τυχόν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Στο σημερινό Διακυβερνητικό Συμβούλιο, συζητήσαμε τις δυνατότητες για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων μας και την εν γένει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα σε σειρά θεμάτων, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και της Ε.Ε.
Επιπλέον, έγινε ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και συζητήθηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς για την αντιμετώπιση τους.
Συζητήσαμε για τις Αμυντικές Πρωτοβουλίες στην Ε.Ε., όπου η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται στενά και σήμερα έγινε ανταλλαγή απόψεων για συντονισμό των θέσεων μας σε θέματα που αφορούν τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF).
Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στις τριμερείς αμυντικές συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μέσα από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις αλλά και την προστιθέμενη αξία αυτών των πολυεπίπεδων τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τη συνεισφορά τους στη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι κοινή μας διαπίστωση ότι το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, σε συνδυασμό με τα εν λόγω τριμερή σχήματα συνεργασίας, έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος.
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η σημερινή συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Άμυνας κ. Αγγελίδη συμβάλλει στην επιτυχή πορεία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών, για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Εκτιμάτε ότι αυτή η κατάσταση που περιγράψατε και με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας, θα βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον αμυντικό τομέα βαίνουμε από βελτίωση σε βελτίωση. Εντατικοποιούμε τη συνεργασία μας, εξερευνούμε κάθε πτυχή της και συντονιζόμαστε, ιδίως όσον αφορά στις κοινές θέσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η PESCO είναι ένα «πεδίο δόξης λαμπρόν» προκειμένου να αναδειχθούν και να προκύψουν συγκεκριμένες ωφέλειες για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις είναι οι δεδομένες. Ασφαλώς και η κατάσταση απαιτεί την εγρήγορση και την επαγρύπνηση και των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, όμως γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να συνεργαζόμαστε όλο και πιο στενά, με τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο, με το κοινό μας όραμα: μία Ανατολική Μεσόγειο σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, παρά τις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις και τις προκλητικές συμπεριφορές που προέρχονται από μία και μόνο μόνιμη πηγή αστάθειας.
Απέναντι σε αυτή τη μόνιμη πηγή αστάθειας και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών συντονίζουμε την αντίδρασή μας όσον αφορά στην προετοιμασία στο εσωτερικό μας, την κοινή πορεία στην αμυντική μας συνεργασία, αλλά και την ενεργοποίηση όλων των συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα. Και νομίζω ότι ήδη αυτό αποδίδει αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα είναι δεδομένα, οι προκλήσεις ή ακόμα και οι απειλές είναι δεδομένες. Αυτό σημαίνει ότι εμείς απλά εντείνουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΙΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ η ερώτηση απευθύνεται και σε εσάς και στον κ. Αγγελίδη. Πριν από λίγη ώρα ο κ. Ερντογάν είπε «μην ασχολείστε με την Τουρκία και τότε δεν θα συμβεί το παραμικρό». Πώς το σχολιάζετε αυτό;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Και στο ίδιο πλαίσιο, επειδή σύντομα πρόκειται να μπουν μέσα στην ΑΟΖ με ερευνητικά και εξορυκτικά σκάφη, πείτε μας συγκεκριμένα τι μέτρα πρόκειται να πάρετε από κυπριακής και ελλαδικής πλευράς σε αυτή την περίπτωση; Είναι μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πούμε συγκεκριμένα, διότι θα μπούμε σε ζητήματα που άπτονται επιχειρησιακών σχεδιασμών. Αν θέλουμε να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες σε αυτούς τους υπηρεσιακούς σχεδιασμούς καλό θα είναι να λέμε όσο λιγότερα γίνεται και όχι όσο περισσότερα. Αν θέλουμε βέβαια να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΙΚΑΣ: Ασχολούμαστε εμείς με την Τουρκία κ. Υπουργέ, για να μας λέει ο Ερντογάν «μην ασχολείστε μαζί μας»;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ανταποκρινόμαστε σε ένα περιβάλλον προκλήσεων και απειλών ασφαλείας. Απέναντι σε αυτές τις απειλές ασφαλείας, υπαρκτές και μη, πρέπει ασφαλώς να αναπτύσσουμε το σχεδιασμό μας. Αυτό είναι το νόημα της ύπαρξής μας και της αποστολής μας, ασφαλώς η στενή συνεργασία με τη Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σε κάθε περίπτωση σε αγαστή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων μεταξύ μας. Η σχέση μας είναι δεδομένη, είναι εγγύτατη, αδελφική και αυτή τη σχέση αναπτύσσουμε από κοινού, αλλά και αναπτύσσουμε την αντίδρασή μας στο υφιστάμενο περιβάλλον ασφαλείας. Όλες οι απειλές προκύπτουν από αυτό, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτά που έχουν ειπωθεί. Στην ερώτηση αν ασχολούμαστε με την Τουρκία, είναι δεδομένη η απάντηση ότι εμείς ασχολούμαστε με την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι το μέλημά μας, αυτός είναι ο στόχος μας, αυτές είναι οι ενέργειές μας και το έχουμε αποδείξει. Και θέλω να πω κάτι, σε όλες αυτές τις συνεργασίες πολλά από τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν ακόμα στην επιφάνεια, να είστε βέβαιοι. Πολλά από τα αποτελέσματα που βγαίνουν στην επιφάνεια αφορούν το ζήτημα της αποτροπής. Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε πετύχει πολλά στις διμερείς σχέσεις, σε στρατιωτικό επίπεδο, σε στρατιωτική συνεργασία, αλλά έχουμε πετύχει πολλά και για την ασφάλεια της περιοχής και να είστε βέβαιοι για αυτό. Θέλω να τονίσω αυτή τη σημασία των τριμερών συνεργασιών οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς κι έχουν φέρει πάρα πολλά αποτελέσματα. Ας τα εκμεταλλευτούμε αυτά για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πάνω, έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο μας για ασφάλεια στην περιοχή και ευημερία, στο τέλος της ημέρας, των πολιτών μας.
ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ: Επειδή μιλήσατε για την ασφάλεια και έχετε κάνει πολλά, θυμάμαι ότι πέρυσι είχατε απευθύνει μια έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες, να συνδράμουν, να κατεβάσουν στην Κύπρο ναυτική δύναμη. Χθες, ο Γάλλος Πρέσβης δήλωσε ότι προς συνδρομή Ελλάδος και Κύπρου, μια φρεγάτα θα περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είστε σε κάποια συνεννόηση; Θα ελλιμενίζεται στην Κύπρο; Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν συνδράμει με ανάλογο τρόπο;
ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Η απάντηση θα είναι απλή. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή, η πολιτική την οποία ακολουθούμε και την προωθούμε και οφείλουμε να την μεταφέρουμε σε εσάς και σε όλο τον κόσμο, με το να δίνουμε τις λεπτομέρειες, μπαίνουμε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη ότι ναι, θα ζητούμε και είναι υποχρέωση να ζητούμε συνδρομή μεταξύ άλλων από ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο και της αλληλεγγύης και των αρχών που διέπουν αυτή τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αν με ρωτάτε εάν είμαι ικανοποιημένος, δεν είναι ζήτημα εάν είμαι ικανοποιημένος ή όχι, αλλά θα συνεχίσουμε να απαιτούμε ακόμη περισσότερα. Για την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας έχει ξεκαθαριστεί σε διάφορα επίπεδα, από τον Πρόεδρο Μακρόν, την Υπουργό Άμυνας, αλλά και σε κοινές δηλώσεις, ότι δεν είναι απάντηση η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό θα πετύχει το σκοπό της η Τουρκία. Είναι για να σταθεροποιήσει αυτή την κατάσταση και να στείλει το σωστό μήνυμα για την ελεύθερη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και βέβαια όλων των χωρών που έχουν αυτές τις αρχές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Οφείλουμε να επισημάνουμε την αυξημένη ναυτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά την επίσκεψή μου στο Παρίσι είχαμε την αποστολή ενός υποβρυχίου και μίας φρεγάτας στην περιοχή του Οικοπέδου 7 στην ΑΟΖ της Κύπρου. Χθες είχα την ευκαιρία να επιβιβαστώ στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο που κατέπλευσε στον Πειραιά και είναι καθοδόν το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» μαζί με τον στολίσκο συνοδείας σκαφών επιφανείας που συνοδεύουν πάντα ένα αεροπλανοφόρο όταν επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα.
Επομένως, η αυξημένη ναυτική παρουσία της Γαλλίας καταγράφεται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό είναι συνέπεια και των διπλωματικών πρωτοβουλιών και των εντατικοποιημένων επαφών και της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς σε διάφορα επίπεδα προς όλους τους Συμμάχους, ασφαλώς και τους Γάλλους. Θεωρώ ότι αυτό είναι απτή απόδειξη ότι αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η εντατικοποίησή τους αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Υπουργό ότι εδώ η αυξημένη γαλλική παρουσία πλέον είναι προς το σκοπό της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και όχι βέβαια προς οποιοδήποτε αποσταθεροποιητικό σκοπό και εκεί το αφήνουμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ έχετε κάνει σε διπλωματικό επίπεδο πάρα πολλές κινήσεις με τις οποίες έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής να εγκλωβίσετε διπλωματικά σε αρκετά σημεία την Τουρκία. Πιστεύετε ότι τουλάχιστον σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο οικόπεδο 8 ότι βρίσκεστε προς τη σωστή κατεύθυνση, έχετε πίστη ότι θα μπορέσετε τελικά να μπλοκάρετε τις όποιες βλέψεις έχει η Τουρκία; Και σε ό,τι αφορά το «Γιαβούζ» εάν έχετε πληροφόρηση για αυτό το οποίο γράφεται από μερίδα του Τουρκικού Τύπου ότι έχει προχωρήσει ή βρίσκεται ένα βήμα πριν τη γεώτρηση στην περιοχή.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Το ζήτημα των αποτελεσμάτων τα οποία βλέπουμε όλοι σίγουρα δεν ικανοποιούν, εφόσον συνεχίζει να υπάρχει η παραβίαση και κλιμάκωση των παραβιάσεων. Από την άλλη σκεφτείτε να μην κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες που κάνουμε, τι θα γινόταν. Ως εκ τούτου έχουμε πίστη σε αυτή την πολιτική που έχουμε ήδη κάνει και τις ενέργειες τις οποίες αποφασίσαμε να κάνουμε οι οποίες επαναλαμβάνω είναι σε πολιτικό διπλωματικό επίπεδο αλλά και νομικά μέτρα και ευελπιστούμε ότι θα έρθει η ώρα που θα υπάρχει και το τελικό αποτέλεσμα που είναι η άρση αυτής της παρανομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται που ουσιαστικά είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά λεπτομέρειες για το εάν ξεκίνησε ή όχι η γεώτρηση πιστεύω ότι δεν έχουν ειδική σημασία επειδή κατ’ εμένα, κατά την Κυπριακή Δημοκρατία, η παρουσία και μόνο εκεί του «Γιαβούζ» από μόνη της δηλώνει κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Επειδή ήσασταν στις Ηνωμένες Πολιτείες συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, μήπως θα θέλατε να μας κάνετε ένα πολιτικό σχόλιο για τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ότι ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν και είπε «Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου»;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα κάνει και μία πρόβλεψη τότε, πριν περίπου ένα μήνα, ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και μάλιστα όταν κάποιοι αναλυτές είπαν ότι «μα τι περιμένουμε, να πάρει ο Πρόεδρος Τραμπ τον Πρόεδρο Ερντογάν;» τελικά προέκυψε και αυτό. Αλλά τότε είχα πει ότι οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν δεν είναι ανάγκη να αναληφθούν σε κορυφαίο επίπεδο, υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια άσκησης της διπλωματίας, ανάμεσα στις δύο χώρες και τα κανάλια αυτά ενεργοποιήθηκαν. Αυτό προκύπτει από την πράξη. Δηλαδή η αμερικανική πλευρά, όπως προκύπτει, πείστηκε τελικά από τα ελληνικά επιχειρήματα τα οποία προέβαλε προπάντων ο Πρωθυπουργός αλλά και όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες τους με τους ομολόγους τους σε όλα αυτά τα αντίστοιχα επίπεδα και καταλαβαίνει ότι πρέπει να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή.
Προς αυτό το σκοπό γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες. Επομένως, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ πήρε τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον προέτρεψε να κάνει αυτό που πρέπει για να μειωθούν οι εντάσεις. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα έχει ως συνέπεια να μεταβληθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να διαπιστώσουμε είναι ότι προκύπτει πως τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς εισακούονται, σε όλα τα επίπεδα, από όλους τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκηνής. Από εκεί και πέρα, προφανώς και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε τα επιχειρήματά μας και τα εθνικά μας δίκαια.
Αυτή η προσπάθεια, δεν σταματάει ποτέ, εντατικοποιείται. Βλέπετε ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες πυρετώδους διπλωματικής δραστηριότητας, προς όλα τα επίπεδα. Αύριο, ο Πρωθυπουργός, θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μακρόν. Με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου και τα άλλη μέλη των τριμερών σχημάτων συνεργασίας έχουμε σκοπό να ξανασυναντηθούμε κατά το προσεχές διάστημα, ασφαλώς, και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο και με τη Γαλλία.
Τέλη Φεβρουαρίου θα βρίσκεται εδώ η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, σε επίσημη επίσκεψη και ενδεχομένως τότε θα είναι το κατάλληλο διάστημα για μία τριμερή ή τετραμερή, θα το δούμε. Είμαστε τώρα σε φάση σχεδιασμού αυτής της πολυεπίπεδης συνάντησης. Σε κάθε περίπτωση, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες εντείνονται, διότι καλά είναι τα στρατιωτικά σενάρια και καταλαβαίνω ότι έχουν και τη δραματική απήχησή τους στην κοινή γνώμη, αλλά ασφαλώς, πρώτα από όλα είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και το διπλωματικό επίπεδο επίλυσης των διαφορών. Σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, νομίζω ότι γίνεται πολλή δουλειά και τελικά αποτελεσματική δουλειά κι έτσι θα συνεχιστεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι απάντηση του κ. Ερντογάν οι προ ολίγου υπερπτήσεις σε δύο ελληνικά κατοικημένα νησιά στο Αιγαίο, προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο δύο; Αυτή είναι η καθημερινότητα και εδώ θέλω να πω και κάτι άλλο, μιας και μου δίνεται η ευκαιρία. Αυτή η καθημερινότητα, αντιμετωπίζεται. Καταλαβαίνω ότι έχει το δικό του δραματικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη το να παρατίθενται τα στοιχεία των υπερπτήσεων, των παραβιάσεων, των παραβάσεων κλπ. Αλλά σε κάθε τέτοια παραβατική συμπεριφορά, από δικής μας πλευράς, υπάρχει απόλυτη και οργανωμένη αντίδραση. Γι’ αυτό και κάνω λόγο για 4.500 και παραπάνω αναχαιτίσεις στις 4.500 παραβιάσεις. Επίσης, υπάρχει και κάποια διάσταση στρεβλής ερμηνείας των στοιχείων, το έχω ξαναπεί. Δείτε μια εικονική αερομαχία. Έχουμε αρκετές από αυτές κάθε μέρα πάνω από το Αιγαίο. Σε μια εικονική αερομαχία, ξέρετε ότι ένα αεροσκάφος του οποίου ο πιλότος προσπαθεί να αποφύγει με διάφορους ελιγμούς τον αντίπαλο πιλότο, ασφαλώς και δεν έχει στο μυαλό του και στους υπολογισμούς του τη μέση γραμμή και την τήρηση πορείας έτσι ώστε να την αποφύγει. Μπαίνει και βγαίνει σε εθνικό εναέριο χώρο πάρα πολλές φορές στη διάρκεια μιας εικονικής αερομαχίας λεπτών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να καταγραφούν πάρα πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται όμως για μια ενέργεια ενός αεροσκάφους. Μπορεί το τελικό άθροισμα στο τέλος της ημέρας να είναι 15 παραβιάσεις, αλλά δεν πρόκειται για 15 αεροσκάφη που έχουν αναλάβει 15 συγκεκριμένες ενέργειες αλλά για ένα που για κάποια λεπτά της ώρας είχε εμπλακεί σε μια αερομαχία, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει λόγω ελιγμών στον εναέριο χώρο.
Όμως, στην κοινή γνώμη δημιουργείται μια στρεβλή εντύπωση: «σουρωτήρι το Αιγαίο, έχουν αποθρασυνθεί οι Τούρκοι, έχουν κάνει νέο ρεκόρ». Καλό θα ήταν όλα αυτά, να τα προσαρμόζουμε στην πραγματική τους διάσταση ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις που εντείνουν το φόβο, την ανησυχία και τον πανικό. Δεν χρειάζονται τέτοιου είδους ερμηνείες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί πάντα και κάνουν τη δουλειά τους αποδοτικότατα μέχρι στιγμής. Έχει σημασία να διατηρούμε αυτή τη στιγμή την ψυχραιμία μας στη νηφάλια αντιμετώπιση της κατάστασης και κυρίως να μην παρασύρουμε τον κόσμο σε μια ψυχοσύνθεση πανικού. Η κατάσταση, όπως σας είπα, ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και από εκεί και πέρα, ας τα προσαρμόσουμε όλα στην πραγματική τους διάσταση. Ναι, δεν επαναπαυόμαστε, δεν μένουμε αδρανείς, δεν είμαστε αμέριμνοι, κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει.

ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΥΦΑΣΚύριε Υπουργέ, κάτι τελευταίο. Σε έξι μέρες λήγει η θητεία του κ. Λεοντάρη. Θα ανανεωθεί η θητεία του ;
ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Ρωτάτε για τον Στρατηγό;
ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΥΦΑΣΝαι, τον Στρατηγό. Συμπληρώνει τρία χρόνια και ξέρουμε ότι το Μάρτιο θα πρέπει να αντικατασταθεί.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣΝομίζω ότι το πλαίσιο στο οποίο τέθηκαν οι ερωτήσεις έχει καθοριστεί. Δεν είναι ένα σημείο το οποίο έχουμε συζητήσει. Να είστε βέβαιοι ότι όταν έρθει η ώρα, θα μάθετε.









ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 6Ο ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΆΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.