13.3 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚίναρος: Η «εξαφάνιση» της 74χρονης ήταν πρώτο fake news του 2020

Κίναρος: Η «εξαφάνιση» της 74χρονης ήταν πρώτο fake news του 2020

Κίναρος: Η «εξαφάνιση» της 74χρονης ήταν πρώτο fake news του 2020; Η επικοινωνιακή κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων με μια πιο ψύχραιμη ματιά

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Θέμα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων έγινε χθες ο εντοπισμός της μοναδικής κατοίκου του νησιού, η οποία αν και δεν απομακρύνθηκε ποτέ από αυτό, εμφανίστηκε να αγνοείται.

Το πρόβλημα τελικά ήταν η διακοπή της τηλεφωνικής επικοινωνίας με το νησί και όχι η εξαφάνισή της, καθώς η κυρία Ρηνιώ δεν απομακρύνθηκε ποτέ από αυτό, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει εξαφανιστεί. 

Θα ήταν πιο σωστό εάν λέγαμε ότι η πολιτεία που την επισκέπτεται συχνά – πυκνά για λίγες φωτογραφίες μαζί της, απομακρύνθηκε από την ερημίτισσα της Κινάρου.


Και γιατί το λέμε αυτό; Μα πολύ απλά η «εξαφάνιση» ήταν μια τηλεφωνική βλάβη. Μια βλάβη που έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά δεν πήρε τόσο μεγάλη δημοσιότητα.

Και θα αναρωτηθεί κάποιος μα καλά, γιατί δεν έχει ένα κινητό τηλέφωνο. Μα φυσικά και έχει!


Μόνο που οι ελληνικές εταιρίες δεν έχουν κανένα συμφέρον να τοποθετήσουν αναμεταδότες σε μια περιοχή που έχει μόνο ένα κάτοικο.

Έτσι η -διάσημη πλέον- κυρία Ρηνιώ, όταν θέλει να χρησιμοποιήσει κινητό, πρέπει να ανέβει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού για να πιάσει σήμα!


Πιστεύετε ότι είναι τυχαίες οι διαφημίσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που μετρούν με πληθυσμιακή κάλυψη και όχι με γεωγραφική κάλυψη τα ποσοστά τους; Καθόλου τυχαίο!

Επιπλέον, όπως κάποιοι ορθά παρατήρησαν τις προηγούμενες φορές που υπήρχε διακοπή της επικοινωνίας με το νησί, ειδοποιούνταν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και με το σκάφος της «τσέκαρε» τι συμβαίνει.


Αντί αυτού χθες έγινε κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντας πολλά περιθώρια για υποψίες ότι κάτι τρέχει με την Τουρκία, η οποία θεωρεί την Κίναρο νησί της επαρχίας «Μούγλας». Καθένας με τον πόνο του και ο Ερντογάν με τους δικούς του.

Κίναρος: Η «εξαφάνιση» της 74χρονης ήταν πρώτο fake news του 2020

Και ας πάμε τώρα στο δια ταύτα της ελληνικής πολιτείας.

Θαυμάσαμε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας παραμονές του νέου έτους σε δεκάδες φωτογραφίες να πηγαίνει βόλτα με την ερημίτισσα γιαγιά στην Κίναρο.


Ανάλογες φωτογραφίες είχε βγάλει και ο -κατά τα φαινόμενα- πολιτικός του μέντορας Πάνος Καμμένος το 2016 και το 2017. Φαίνεται ότι το θέμα «ερημίτισσα γιαγιά» φτιάχνει την εικόνα πολλών πολιτικών….

Το ερώτημα βέβαια είναι τι έκαναν τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Αλκιβιάδης Στεφανής ( ο οποίος ήταν αρχηγός ΓΕΣ επί Καμμένου) για την γιαγιά Ρηνιώ, η οποία τους χάρισε λίγα λεπτά διασημότητας.

Δεν μπορούσαν να φτιάξουν το τηλέφωνό της ώστε να μην έχει βλάβες; Δεν μπορούσαν αυτό το διάστημα να φροντίσουν να έχει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας;


Δεν μπορούσαν να πιέσουν τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να αποκτήσει η κυρία Ρηνιώ σήμα μέσα στο σπίτι της δίχως να χρειάζεται να σκαρφαλώνει σε βράχια για να μιλήσει στο κινητό;

Και μην βιαστείτε να πείτε ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους, γιατί, σύμφωνα με το ΑΠΕ «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και του ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό της και την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το νησί».

Εκτός κι αν έτσι αποκτήσαμε εθνικό συντονιστή και στις τηλεπικοινωνίες…