13.3 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣήμερα το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου – Τα σενάρια για την...

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Του Φοίβου Κλαυδιανού
Ανυποχώρητος φέρεται να είναι ο Πάνος Καμμένος, ως προς την επιλογή αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε εξέφρασε κατά την τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στο “Open” την πεποίθηση ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, εξυπηρετώντας (κατά τον πρωθυπουργό) τις επιδιώξεις του Κ. Μητσοτάκη, τα μηνύματα που λαμβάνουν στο Μαξίμου καθιστούν ως βασικότερο σενάριο αυτό της αποχώρησης του κυρίου Καμμένου από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς κάτι να μπορεί να εμποδίζει ή έστω να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη, αν και στην ΠΓΔΜ σημειώνονται καθυστερήσεις στην υπερψήφιση της συνταγματικής αλλαγής.

Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ και στη συνέχεια κατά τη συνάντηση των Α. Τσίπρα και Π. Καμμένου, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες της ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή από το πρωί του Σαββάτου και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους τη Δευτέρα.
Σε ότι αφορά το αν υπάρχουν 151 βουλευτές για να αποτελέσουν μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση εμφανίζονται αρκετά βέβαιοι για αυτό, δεδομένου ότι, πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 4 από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ -συγκεκριμένα ο Θ. Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, ο Κ. Ζουράρης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκαλη- δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο. Μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κ. Παπακώστα, φτάνουμε στους 150 βουλευτές, ενώ και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, έχει δηλώσει ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν κινδυνεύσει να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να ενταχθούν στη νέα πλειοψηφία (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) ο Γ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων ή κάποιο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, όπως ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μολονότι το διαζύγιο του με τη Φ. Γεννηματά μοιάζει να είναι αρκετά πιθανό.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι η διαμόρφωση νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι το μείζον πολιτικό θέμα, καθώς και με κυβέρνηση μειοψηφίας θεωρούν ότι τα θετικά οικονομικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα (αύξηση κατώτατου μισθού, επιδότηση ενοικίου, προστασία πρώτης κατοικίας και δόσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) δεν μπορούν να ανακοπούν, αλλά αντιθέτως εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνουν πολύ ευρύτερες πλειοψηφίες στη βουλή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και χωρίς 151 βουλευτές, ο Αλ Τσίπρας πιστεύει ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές πριν τις πολλαπλές κάλπες του Μαΐου, κατά τη βάση όσων ανέφερε στη συνέντευξη του στο “Open” (η χώρα θα πάει σε εκλογές συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω).

Αυτή η σχετική ηρεμία και βεβαιότητα στο Μαξίμου ότι μπορεί να συγκεντρωθεί μια νέα πλειοψηφία ή ότι το βασικό οικονομικό σχέδιο θα μπορέσει να προχωρήσει ως τον Μάιο ακόμη και με κυβέρνηση μειοψηφίας, δύσκολα μπορεί να διαψευστεί. Η κατάσταση, όμως, μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να υπάρξουν τελευταία στιγμή αλλαγές στάσης πολιτικών δυνάμεων ή προσώπων για τη συμφωνία των Πρεσπών και να μην βρίσκονται οι 151 βουλευτές για την κύρωση της.
Πηγή: real.gr