13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑποστολάκης: Παραλίγο να έχουμε νέα Ίμια

Αποστολάκης: Παραλίγο να έχουμε νέα Ίμια

Η θητεία του στο υπουργείο Άμυνας δεν είχε μόνο μια δύσκολη στιγμή αλλά πολλές και κάποιες αρκετά επικίνδυνες. «Υπήρχαν πάρα πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια. Πάρα πολλές φορές», είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας την Πέμπτη (19.09.2019) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «αν εμείς αντιδρούμε στιςπροκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, κάποια στιγμή τα πράγματα φτάνουν σε ένα σημείο οριακό που για να κάνεις πίσω…, είναι χειρότερο. Μη φτάσεις στο σημείο που να χρειαστεί να κάνεις πίσω»
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποκάλυψε επίσης ότι είχε χρειαστεί, αρκετές φορές, να τηλεφωνήσει στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα», τόνισε. Δεν ήταν όμως μόνο ο Αλέξης Τσίπρας στον οποίο τηλεφωνούσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Το είχε κάνει και με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Επανέλαβε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις «είναι έτοιμες για ο,τιδήποτε συμβεί». «Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει πολλά χρήματα στους εξοπλισμούς. Εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Είμαστεισχυροί και στη θάλασσα και στην αεροπορία και ο στρατός είναι ικανός και καλά εξοπλισμένος στρατός». «Αν χρειαστεί μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά» είχε πει ο Ευάγγελος Αποστολάκης σε άλλη συνέντευξή του πριν από μερικές μέρες και όταν ρωτήθηκε, απάντησε: «φυσικά και είναι αλήθεια».

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο πρώην υπουργός Άμυνας έκρινε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα. Αλλά αυτά είναι υποθέσεις που τις συζητάμε με πιθανότητες. Αν εμείς δεν κάνουμε λάθη και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σύνεση και ψυχραιμία δεν θα προκύψει θερμό επεισόδιο».

Ερωτηθείς για τη δήλωσή του που είχε προκαλέσει αίσθηση πριν από καιρό (σ.σ. «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε»), ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξήγησε τι εννοούσε: «Κάποιος δημοσιογράφος με ρώτησε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ήταν μια υποθετική ερώτηση. Υπήρχε τότε μια ένταση και μια ανησυχία. Δεν φτάνει να έχεις ένοπλες δυνάμειςπρέπει να δηλώνεις και την πρόθεση σου ότι αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσεις».Επανέλαβε επίσης τη δήλωσή του πως στην κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας. «Αν χρειαστεί να γίνει κάτι, οι πρώτες κινήσεις θα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς (…) Το μεγάλο κομμάτι όλης της δουλειάς γίνεται στον διπλωματικό χώρο. Η προετοιμασία και η αποτροπή γίνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στο διπλωματικό χώρο. Εκεί έχουμε πολλά όπλα που πρέπει να τα εξασκούμε, δεν πρέπει να τα αφήνουμε».


Εκτίμησε, σε ό,τι αφορά στην ανατολική Μεσόγειο πως «η Τουρκία θέλει να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, γιατί θα μείνει απ’ έξω. Προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι τους και τους Τουρκοκύπριους. Σε εμάς δεν έχει φτάσει ακόμα αλλά είναι επιδίωξή της», ενώ αναφερόμενος στη «ΓαλάζιαΠατρίδα» και τους χάρτες που… «κατασκευάζει» η Άγκυρα, είπε: «Οι Τούρκοι δεν κρύβονταιδεν ζωγράφισαν έναν χάρτη τυχαία. Τα μηνύματα που περνάνε είναι και για το εσωτερικό τους, αλλά και για την κοινή γνώμη. Όταν συζητούσαμε με τον Ακάρ, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λύσουμε εμείς πολιτειακά θέματα. Είπα ότι εγώ έχω αναλάβει να προασπίσω έναν χώρο που κατά το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτός. Οποιαδήποτε παραβίαση θα πρέπει να την προασπίσω».
Ενόψει της συνάντησης που πρόκειται να έχουν, την επόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι εκείνος είναι πάντα υπέρ του διαλόγου.
«Ξέρετε καλά ότι είμαι της άποψης ότι πρέπει να μιλάμε, όσες αντιθέσεις και χαμηλές προσδοκίες και να έχουμε. Είναι καλύτερο από τα να έχουμε σφραγίσει τις επικοινωνίες. (…) Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν. Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ ότιγια να τους αντιμετωπίσουμε θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει».
π