13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣημαντικό! Προτάσεις Βελτίωσης του Υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την διευκόλυνση των στρατιωτικών...

Σημαντικό! Προτάσεις Βελτίωσης του Υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την διευκόλυνση των στρατιωτικών και των οικογενειών τους

21 Νοεμβρίου, ανήμερα της  Εορτής των Εισοδίων της  Θεοτόκου , γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η υμνολογία της Εκκλησίας μας χαρακτηρίζει την είσοδο της Υπεραγίας θεοτόκου στον Ναό ως «της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις». θα ήθελα να πω χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους ευχόμενος τα «Εισόδια της Θεοτόκου» να αποτελέσουν το προοίμιο επίλυσης όλων των προβλημάτων του κλάδου μας.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι οι στρατιωτικοί είναι, ίσως, η μοναδική κοινωνική ομάδα, η οποία από την είσοδο της στο στράτευμα (στρατιωτικές σχολές, σχολεία εφαρμογής) σε ηλικία 18 ετών έως και την αποστρατεία σε ηλικία 58 πλέον ετών, δεν λαμβάνει ποτέ μόνιμη οργανική θέση, αλλά μετακινείται συνεχώς.
Η εκάστοτε Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία των ΕΔ  αναμφίβολα προσπαθεί να βρει λύσεις και να βελτιώσει την καθημερινότητα των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Η προσπάθεια όμως καθώς και τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ και «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» , διότι:

Προσωπικό με θετική ψυχολογία και ηθικό ακμαίο ήταν είναι και θα είναι πολλαπλασιαστής  ισχύος για την ασφάλεια της Πατρίδας.
Παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες αρκετά προβλήματα εκτός των οικονομικών παραμένουν και επιζητούν λύση.
Α.  Στις 9-3-2011, ψηφίστηκε η υπ΄ αριθμ. Φ.411/27/81060Σ.172/09-3-2011 (ΦΕΚ Β΄ 378) μετά από χρόνια απαίτηση των στρατιωτικών για ορισμό δίκαιων κριτηρίων στον καθορισμό των μεταθέσεων. Με την Φ.411/1/294483Σ.797/14-2-2018(ΦΕΚ Β΄ 468) τροποποιήθηκε  και ορίστηκε νέα παραμετροποίηση για τον υπολογισμό μορίων. Με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση αλλά και με αποφάσεις – διαταγές των γενικών επιτελείων παρατηρήθηκαν τα κάτωθι:
1. Σύμφωνα με την Παράγραφο 1ε του άρθρου 4, ως τόπος συνυπηρέτησης δύναται να υλοποιηθεί «σε όμορη περιφερειακή ενότητα». Και αυτό μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, που η οικογένεια του στρατιωτικού έχει εξαθλιωθεί οικονομικά.
Πρόταση :Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας κατάφερε και ρύθμισε πρόσφατα με τροποποίηση του άρθρου 21Α του Ν.2946/2001  αντίστοιχο πρόβλημα που υπήρχε με εκπαιδευτικούς συζύγους στρατιωτικών. Να ληφθεί αντίστοιχη πρόβλεψη.
2. Σύμφωνα με την Παράγραφο 1 του άρθρου 4, καθορίζονται οι προϋποθέσεις συνυπηρέτησης, χωρίς να μνημονεύεται για τα συζευγμένα στελέχη που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις βάση ποιανού εκ των δύο συζύγων κριτήριο μοριοδότησης υλοποιείται η μετάθεση.
Πρόταση: Όπου δεν υπάρχουν υπηρεσιακά κωλύματα (π.χ εκτέλεση χρόνου δκσεως κτλ)  να εξετάζεται η δήλωση τόπου προτίμησης βάση της μοριοδότησης του ενός εκ των δύο συζύγων και συγκεκριμένα αυτού που διαθέτει τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας.
3. Επί της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν 3883/10 (Α 167)  ορίζεται ότι: Στον τόπο της προτίμησής τους υπηρετούν, υποχρεωτικά, ύστερα από αναφορά τους, στελέχη που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή τελούν σε χηρεία και έχουν ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο, καθώς και στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο ή έχουν οριστεί με δικαστική απόφαση ως ανάδοχοι γονείς ανηλίκου, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, ή με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου, είτε με αναπηρία είτε με σακχαρώδη διαβήτη. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι εξήντα επτά τοις εκατό (67%) τουλάχιστον, ενώ για το σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται να είναι πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον.
Πρόταση:  Να τροποποιηθεί με προσθήκη ως εξής: «οι ανωτέρω κατηγορίες μετά την πάροδο τριετίας στην φρουρά επιθυμίας τους δεν θα καλύπτουν οργανικές θέσεις αλλά θα παραμένουν ως υπεράριθμοι» . H πρόταση αποσκοπεί στην δημιουργία πνεύματος δικαίου μεταξύ της μέριμνας που πρέπει να λαμβάνει η υπηρεσία σε στελέχη που διαπιστωμένα ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, και αυτών που λόγω μοριοδότησης διεκδικούν μια θέση στην ίδια φρουρά.   Πιθανός θα ήταν ορθότερο και θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση τα στελέχη που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες να μην καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις μετά την πάροδο τριετούς παραμονής σε μια φρουρά.
Β. Στην Υπουργική απόφαση Φ.411/253437/Σ.2358/ΓΕΣ/Β1 (ΦΕΚ 1631/1-7-2013,τ. Β’) το άρθρο 4 αναφέρεται στην συνυπηρέτηση συζύγων και στην επιστροφή του θήλυ προσωπικού μετά από άδεια κύησης-ανατροφής.
Πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 αναφέρει ότι “Οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από άδεια κύησης -τοκετού, τοποθετούνται στον τόπο προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση σύμφωνα με τους ΠΟΥ του οικείου Κλάδου, άλλως σε όμορη περιφερειακή ενότητα, ….”.
Διαβάζοντας αναλυτικά το  κείμενο παρατηρήσαμε τα εξής:
   1. Ορίζεται ότι μια στρατιωτικός θα πάει στο μέρος όπου επιθυμεί μόνο εάν υπάρχει κενή οργανική θέση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε καλοκαίρι με την υλοποίηση των μεταθέσεων στόχος της υπηρεσίας είναι η κατάλληλη μετακίνηση στελεχών, πάντα με βάση τις επιθυμίες, τα μόριά τους και τις επιχειρησιακές ανάγκες, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις κάθε όπλου ή σώματος σε κάθε φρουρά. Επομένως με το πέρας των μεταθέσεων όλες οι θέσεις ενός όπλου η σώματος σε μια φρουρά έχουν καλυφθεί με τις μετακινήσεις από τις τακτικές μεταθέσεις. Άρα για μια στρατιωτικό που επιστρέφει από άδεια κύησης-ανατροφής τον υπόλοιπο χρόνο στη φρουρά επιθυμίας της, δεν θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, αφού το όπλο της θα έχει μεριμνήσει να τις καλύψει το καλοκαίρι με τις τακτικές μεταθέσεις. Η πιθανότητα για να δημιουργηθεί μια κενή οργανική θέση κατά τη διάρκεια του έτους είναι υπαρκτή (συνταξιοδότηση ή θάνατος στελέχους) αλλά δεν μπορεί να στηριχτεί η υπηρεσία σε πιθανότητες.
Προτείνεται λοιπόν η παραπάνω πρόταση να τροποποιηθεί ως εξής:
“σε οποιαδήποτε κενή οργανική θέση ανάλογα με το βαθμό και την ειδικότητά της ή ως υπεράριθμη”.
  2.  Σε συνέχεια του παραπάνω ορίζεται ότι δύναται να μετακινηθεί σε όμορη περιφερειακή ενότητα.
Περιφερειακή Ενότητα είναι ένας όρος της τοπικής αυτοδιοίκησης που εισήχθη το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και αποδίδει την υποδιαίρεση μιας περιφέρειας. Συνολικά έχουν οριστεί 74 περιφερειακές ενότητες.
Οι αποστάσεις των πόλεων μεταξύ δύο όμορων  περιφερειακών ενοτήτων ποικίλουν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις του προσωπικού. Για παράδειγμα μια στρατιωτικός επιλέγει να επιστρέψει στην πόλη της Κομοτηνής (Ν. Ροδόπης). Η παραπάνω πρόταση της Υπουργικής απόφασης δίνει το δικαίωμα στην υπηρεσία που σχεδιάζει τη μετάθεσή της να την τοποθετήσει στην πόλη της Κομοτηνής, σε όλο το νομό Ροδόπης αλλά ακόμη και στο νομό Έβρου αλλά και στο νομό Ξάνθης καθώς είναι όμορες περιφερειακές ενότητες.

Δηλαδή μια στρατιωτικός που ζητάει να τοποθετηθεί στην Κομοτηνή δύναται η υπηρεσία να την τοποθετήσει για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε ένα εύρος από που εκτείνεται από την περιοχή της Ορεστιάδας έως και αυτή της  Ξάνθης αναγκάζοντάς την να διανύει καθημερινά τεράστιες αποστάσεις. Αντίστοιχα για κάποια που επιθυμεί να τοποθετηθεί στην πόλη της Λάρισας, δύναται η υπηρεσία να την τοποθετήσει  από Τρίκαλα – Καρδίτσα έως Βόλο και Κατερίνη. Και το ερώτημα που τίθεται είναι που θα εγκατασταθεί η οικογένεια ;
Προτείνεται λοιπόν η παραπάνω πρόταση να εξαλειφθεί εντελώς καθώς καλύπτεται και από το υπεράριθμη της (α) παρατήρησης.
Στη συνέχεια, στην ίδια παράγραφο (3) αναφέρει ότι “Εάν επιθυμούν να τοποθετηθούν σε διαφορετική φρουρά από αυτή που υπηρετεί ο στρατιωτικός σύζυγός τους, αυτός δεν έχει δικαίωμα μετάθεσης στη φρουρά αυτή προ της παρέλευσης δύο (2) ετών, εκτός αν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι υγείας.”
Στο παραπάνω κείμενο ο νομοθέτης ορίζει ότι σε περίπτωση που η στρατιωτικός αποφασίσει να τοποθετηθεί σε διαφορετική φρουρά από το σύζυγό της, τότε αυτός, ανεξάρτητα με το εάν μπορεί να μετατεθεί εκεί με τα μόρια που έχει, δεν μπορεί να μετατεθεί σε αυτή τη φρουρά προ της παρέλευσης διετίας.
Οι λόγοι που μπορεί να ωθήσουν ένα ζευγάρι στρατιωτικών να επιλέξει κάτι τέτοιο είναι πολλοί,  σημαντικοί και ξεχωριστοί για τον κάθε έναν. Το να στερήσεις όμως από τον στρατιωτικό σύζυγο το δικαίωμά να μπει στην διαδικασία επιλογής και να μετατεθεί σε μία φρουρά όπου θα μπορούσε να μετατεθεί σύμφωνα με μόρια που έχει συγκεντρώσει ίσως  είναι άδικο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για συνυπηρέτηση, δηλαδή η σύζυγος να “τραβήξει” τον συνάδελφο άντρα, αλλά το δικαίωμα του ανδρός ως στέλεχος των Ενόπλων δυνάμεων να μετατεθεί σε μία φρουρά της επιθυμίας του εφόσον έχει τα απαραίτητα μόρια και εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις με βάση το βαθμό και την ειδικότητά του.
Προτείνεται : λοιπόν η  τροποποίηση όπως παρακάτω: “Εάν επιθυμούν να τοποθετηθούν σε διαφορετική φρουρά από αυτή που υπηρετεί ο στρατιωτικός σύζυγός τους, αυτός δεν έχει δικαίωμα μετάθεσης στη φρουρά αυτή προ της παρέλευσης δύο (2) ετών, εκτός και αν κατά την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων διαπιστωθεί ότι διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό μορίων για την κάλυψη κενής οργανικής θέσης για το βαθμό και την ειδικότητά του ή αν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι υγείας .
Γ.  Πρόταση Τροποποίησης της πάγιας διαταγής  ΠαΔ 4-25 /2005/ ΓΕΣ περί χρόνου διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας.
Διαπιστωμένα οι στρατιωτικοί στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υποστεί μείωση μισθών με αποτέλεσμα όπως αρκετές κοινωνικές ομάδες της Ελληνικής κοινωνίας να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα οι στρατιωτικοί τα αντιμετωπίζουν σε περίπτωση που παίρνουν μετάθεση. Τότε αναγκάζονται να αλλάξουν οικογενειακή εστία  με ότι αυτό συνεπάγεται, από την επίπτωση που επέρχεται στην ψυχολογία των παιδιών έως και την αναγκαστική μεταβολή που θα επέλθει στην εργασία της συζύγου. Είναι όμως σύνηθες και μέρος «της δουλείας» του στρατιωτικού και προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Σύνηθες  όμως έχει γίνει το φαινόμενο οικογένειες να  μετατίθενται μόνο και μόνο για να εκτελέσει ο στρατιωτικός τον «Χρόνο Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας». Υπάρχουν καταγεγραμμένες αρκετές περιπτώσεις όπου κατάφερε κάποιος στρατιωτικός να μετατεθεί μετά από χρόνια στον τόπο συμφερόντων του στο εσωτερικό και να αναγκαστεί εκ νέου να λάβει μετάθεση  ακόμη και σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Άραγε γιατί ο νομοθέτης επέλεξε να βάλει ανάμεσα στις λέξεις  «Χρόνο Διοίκησης» το διαζευκτικό «ή» και ποιο δίπλα τις λέξεις «Ειδικής Υπηρεσίας»; Δεν θα μπορούσαν π.χ οι Διαχειριστές και οι έχοντες τεχνική ειδικότητα να εκτελούν Χρόνο Δκσεως  σε όλους τους βαθμούς ακόμη και στο Βαθμό του Λοχαγού – Ταγματάρχη ασκώντας την ειδικότητα τους ως Γενικοί Διαχειριστές Μονάδας, Τεχνικοί Υπασπιστές ή σε θέσεις Σχηματισμών – Γενικών Επιτελείων  όπου τα καθήκοντα απαιτούν ειδικές γνώσεις , εφόσον και οι  ΠΟΥ (πίνακες οργάνωσης) το προβλέπουν;
Πρόταση:   Ο εναρμονισμός των ΠΟΥ (πινάκων οργάνωσης)  με την εν λόγω ΠαΔ 4-25 /2005/ΓΕΣ θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα και ταυτόχρονα θα μείωνε τις μεταθέσεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορέσουν να δοθούν για την συντήρηση και κατασκευή νέων ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ.
Ε.  Στις ένοπλες δυνάμεις υπηρετεί στρατιωτικό Προσωπικό Άρρεν και Θήλυ που έχει έρθει σε γάμο με κάποιον /α ο οποίος ασκεί επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα. Οι κατηγορία αυτή του προσωπικού αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα. Τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των συχνών μεταθέσεων του-της συζύγου στρατιωτικού εκτός της περιφερειακής ενότητας όπου εργάζεται ο/η σύζυγος(ιδιωτικό τομέα) φτάνουν μέχρι του σημείου της αποσύνθεσης των οικογενειακών δεσμών  και την διάλυση τους. 
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φράση συναδέρφου « Αγάπησα αγρότη……. Τι να κάνει ώστε να με ακολουθήσει;  Να μεταναστεύσει τα χωράφια ; Τα χωράφια δεν μετακινούνται».
Πρόταση: Να υπάρχει βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για το εν λόγω προσωπικό. Μια πρόταση θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στο εν λόγω προσωπικό  κατ΄ εξαίρεση παραμονής επί πενταετία  στην περιφερειακή ενότητα όπου εργάζεται ο/η σύζυγος ιδιώτης  και αφού μετατεθεί εκτός της περιφερειακής ενότητας  συμφερόντων να λαμβάνει ενισχυμένης μοριοδότησης( λόγω εντοπιότητας, υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο Υπουργείο παιδείας ) για την επάνοδό της στην φρουρά επιθυμίας της μετά την διετία.  Για αυτή την  κατηγορία  συναδέρφων θα πρέπει να ληφθεί  πρόβλεψη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που προαναφέραμε ώστε μετά από επεξεργασία να βρεθεί μια λύση « WIN –WIN»  εάν είναι εφικτό και οι υπηρεσιακοί λόγοι το επιτρέπουν.
ΣΤ.   Μετά από διαχρονική απαίτηση των στρατιωτικών για διαφάνεια και ορισμό δίκαιων κριτηρίων στον καθορισμό των μεταθέσεων την 9-3-2011,ψηφίστηκε η υπ΄ αριθμ. Φ.411/27/81060Σ.172/09-3-2011 (ΦΕΚ Β΄ 378) , με τίτλο «Συγκρότηση και λειτουργία των κατά κλάδο συμβουλίων μεταθέσεων, εξειδίκευση κριτηρίων και λοιπών θεμάτων σχετικά με τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», καθιερώνοντας για πρώτη φορά τη μοριοδότησης στις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατά την υλοποίηση των μεταθέσεων τον επόμενο χρόνο εντοπίστηκαν κάποια σημεία τα οποία έχρηζαν τροποποίηση διότι δημιουργούσαν ορισμένες ανισότητες.
            1. Την 27-4-2012 ψηφίστηκε η υπ΄ αριθμ. Φ.411/150326/Σ.1373/27-4-2012 (ΦΕΚ Β΄ 1400) απόφασή, με τίτλο

«Ρύθμιση θεμάτων τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση κριτηρίων και λοιπών θεμάτων. Συγκρότηση και λειτουργία των κατά κλάδο συμβουλίων μεταθέσεων», η οποία έτυχε της επιδοκιμασίας από το σύνολο των συναδέλφων διότι στο «Άρθρο 3 Παρ 2(ζ,η)»  οριζόταν τα εξής:


« ζ. Για διάστημα 25 ετών συνολικής υπηρεσίας καθορίζεται για κάθε στέλεχος ανώτερο όριο μεταθέσεων οι οκτώ (8) μεταθέσεις, εκτός του Δήμου στον οποίο υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους. Στον ανωτέρω περιορισμό δεν υπάγονται οι μεταθέσεις εντός της Περιφερείας Αττικής και Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Χανίων στις οποίες υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης, οι μεταθέσεις για εκπαίδευση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό και οι μεταθέσεις εξωτερικού και γενικών θέσεων εφόσον το στέλεχος τοποθετήθηκε σε αυτές με δική του αίτηση.»
«η. Μετά τι παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος μετατίθεται κατά προτεραιότητα στον τόπο προτίμησής του και εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν σε τόπο που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν, εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους, υπό την προϋπόθεση ότι επιθυμεί και στον τόπο αυτό υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις του οικείου Κλάδου που προβλέπονται για την ειδικότητα και το βαθμό του. Εξαιρούνται όσοι αιτούνται την τοποθέτησή τους σε θέση υψηλής ευθύνης και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το
ανώτερο όριο των οκτώ (8) μεταθέσεων, της 25ετούς συνολικής υπηρεσίας, ως ανωτέρω.
Μετά τη συμπλήρωση 30ετούς συνολικής υπηρεσίας, το στέλεχος τοποθετείται υποχρεωτικά στον τόπο προτίμησής του, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις του οικείου  Κλάδου για την ειδικότητα και το βαθμό του. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και τα στελέχη που έχουν αποφοιτήσει από τις ΑΔΙΣΠΟ, ΑΣΠ και ισότιμες αυτών, έχουν εκπαιδευτεί με έξοδα της υπηρεσίας στο εσωτερικό ή εξωτερικό και δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο πρόσθετο χρόνο υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία.»
Τα ανωτέρω «δηλαδή η μετάθεση του στελέχους μετά την τη παρέλευση 25ετούς ή 30τους συνολικής υπηρεσίας κατά προτεραιότητα στον τόπο προτίμησής του και εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν σε τόπο που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν» με την υλοποίηση βέβαια κάποιων κριτηρίων όπως αναφέρει το άρθρο αποτελούσαν και αποτελούν διαχρονική απαίτηση των στρατιωτικών
 Την 1-7-2013 ψηφίστηκε η, υπ΄ αριθμ. Φ.411/253437/Σ.2358/1-7-2013 (ΦΕΚ Β΄ 1631) απόφασή , με τίτλο
«Συμβούλια Μεταθέσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση των Κριτηρίων και λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»,
με την οποία καταργούνται τα ευεργετικά για το σύνολο των στελεχών των Ε.Δ άρθρα που είχαν θεσπιστεί με την  υπ΄ αριθμ. Φ.411/150326/Σ.1373/27-4-2012 (ΦΕΚ Β΄ 1400) και αφορούσαν την διαχρονική απαίτηση των στελεχών για παραμονή πλησίον του τόπου συμφερόντων τους μετά την πάροδο 25ετους συνολικής υπηρεσίας στο στράτευμα.
            Έτσι αφαιρέθηκε το δικαίωμα από τους στρατιωτικούς μετά από τόσα που πρόσφεραν στην πατρίδα να έχουν σταθερό οικογενειακό προγραμματισμό (απόκτηση κατοικίας, σπουδές τέκνων, εργασία συζύγου κλπ), χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές.
Πιστεύω ήρθε η στιγμή το υπουργείο μετά από επτά (7) χρόνια να επανεξετάσει και να ορίσει σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία και τους Θεσμικούς εκπροσώπους των Στρατιωτικών τις παραμέτρους εκείνες με τις οποίες τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα μπορέσουν τα τελευταία χρόνια της υπηρεσίας τους να ζήσουν όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, χωρίς μετακινήσεις, με σταθερό  οικογενειακό προγραμματισμό (απόκτηση κατοικίας, σπουδές τέκνων, εργασία συζύγου κλπ), χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές.
            Μια πρόταση η οποία θα μπορούσε να εξετασθεί είναι η δυνατότητα παραμονής των στελεχών σε  φρουρά επιθυμίας τους, χωρίς απαραίτητα αυτή να είναι η φρουρά καταγωγής – συμφερόντων. (ΠΧ κάποιος με συμφέροντα και καταγωγή από την Λάρισα θα μπορεί να ζητήσει να παραμείνει απαρέγκλιτα τα τελευταία χρόνια έως την αποστρατεία του στην Αλεξανδρούπολη , την Ορεστιάδα ή την Λήμνο). 
        Μια βάση για διάλογο με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επί αυτού θα ήταν η δυνατότητα  δήλωσης από πλευράς του στελέχους τριών επιλογών όπου θα επιθυμούσε να υπηρετήσει απαρέγκλιτα τα τελευταία  δέκα (10) χρόνια ( από 30 έτη υπηρεσίας έως και τα 40 έτη) ώστε να έχει ομαλή εισαγωγή στην κοινωνία  τόσο το στέλεχος όσο και οι οικογένεια του μετά την αποστρατεία του.
θα μπορούσε δηλαδή να βρεθεί μια λύση «WIN – WIN» και για το στέλεχος αλλά και για την υπηρεσία.
             Η υπηρεσία όπως είναι γνωστό διατηρεί βάση δεδομένων με την μοριοδότηση των στελεχών. Σε περίπτωση πολλών επιθυμιών για μετάθεση και παραμονή επι δεκαετία απαρέγκλιτα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, όταν αυτοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία στρατιωτικών η υπηρεσία να επιλέγει αυτούς που έχουν τα περισσότερα μόρια.
Τους υπόλοιπους να τους ενημερώνει ότι έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν επι δεκαετία απαρέγκλιτα στην δεύτερη ή τρίτη επιλογή.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση διότι οι συχνές και πολλές μεταθέσεις δημιουργούν πολλά προβλήματα στους στρατιωτικούς.
Η συχνή αλλαγή κοινωνικού και σχολικού περιβάλλοντος δημιουργεί πολλά προβλήματα στις οικογένειες. 

Τα παιδιά των στρατιωτικών ακολουθώντας τους γονείς τους αλλάζουν σχολικό περιβάλλον κάθε 2- 3 χρόνια με μεγάλη επίπτωση στον ψυχικό τους κόσμο.  
Οι σύζυγοι των στρατιωτικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στην πλειοψηφία τους παραμένουν στην ανεργία, διότι λόγω των συχνών μεταθέσεων η πρόσληψη δεν είναι εύκολη. Έτσι, πέραν των άλλων, δεν δίνεται η δυνατότητα στις συζύγους να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα.


Αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει για την υπηρεσία όπως:

α. Μείωση δαπανών που καταβάλλει η Υπηρεσία για τις μετακινήσεις των μετατιθέμενων.

β. Αύξηση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των ευεργετούμενων στελεχών, με εντατικοποίηση του ρυθμού εργασίας, μακριά – κατά το δυνατόν – από προβλήματα οικογενειακής και οικονομικής φύσεως.

γ. Προσωπικό με θετική ψυχολογία και ηθικό ακμαίο ήταν είναι και θα είναι πολλαπλασιαστής  ισχύος για την ασφάλεια της Πατρίδας.

      ΥΓ. Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν διαπιστώσεις μέσω  της καθημερινής διαβούλευσης με συναδέλφους. Οι δε προτάσεις αποτελούν προϊόν  προσωπικής επεξεργασίας και δεν δεσμεύουν κανέναν άλλο θεσμικό εκπρόσωπο. Οι προτάσεις έγιναν με γνώμονα την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την δημιουργία κλίματος εγρήγορσης για  διαβούλευση των προαναφερόμενων προβλημάτων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων(θεσμικών εκπροσώπων των στρατιωτικών, στρατιωτικής , πολιτικής και εκτελεστικής εξουσίας) .

                                                                                                                         Με Εκτίμηση 

                                                                                                                   Κυλινδρής Γιώργος  
                                                                                                                               Ίλαρχος 
                                                                                                    Εκλεγμένος Αντιπρόσωπος ΠΟΜΕΝΣ 
                                                                                                             Πρώην Μέλος ΔΣ ΕΣΠΕΛ

Τηλ : 6972799080 ,6937319540 

EMAIL: [email protected].