ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μέσα από δελτίο τύπου ομοειδούς Ομοσπονδίας, όπως τούτο δημοσιεύτηκε σε ιστολόγια που ασχολούνται με το στρατιωτικό ρεπορτάζ, εγνώσθησαν θέματα που συζητήθηκαν με τον ΥΦ.ΕΘ.Α., κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, αφορώντα στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων και η αποζημίωση για τη νυκτερινή μας εργασία, επί του οποίου οφείλουμε να σχολιάσουμε τα εξής:
Με το ν.4472/2017 (άρθρο 127 παρ. β) και μετά από διαχρονικές πιέσεις της Π.Ο.Ε.Σ., νομοθετήθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδική αποζημίωση για την εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες, με όρους και προϋποθέσεις χορήγησης που θα καθόριζε κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, η οποία δεν έχει εισέτι εκδοθεί.
Η Π.Ο.Ε.Σ., εξαντλώντας την περίοδο προσαρμογής που έδωσε στην τότε κυβέρνηση, την 27η Δεκεμβρίου 2018, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αξιώνοντας την έκδοση της υπόψη κοινής υπουργικής απόφασης και την καταβολή των οφειλομένων και δικαιούμενων επί πλέον της διετίας ποσών.
Η εκδίκαση της ως άνω υπόθεσης ορίστηκε για τη 13η Μαΐου 2019, πλην όμως αναβλήθηκε για την 21η Οκτωβρίου 2019.
Όπως ενημέρωσε ο κ ΥΦ.ΕΘ.Α. και προκύπτει από το ως άνω δελτίο τύπου, υπάρχει πρόθεση για ένταξη στον προϋπολογισμό του έτους 2020 της αναφερόμενης ειδικής αποζημίωσης, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί η έκδοση της υποχρεωτικής κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία αφ΄ ενός θα απεδείκνυε στην πράξη τις όποιες προθέσεις και αφ΄ ετέρου θα καθόριζε τις λεπτομέρειες και φυσικά τα τελικά ποσά, τα οποία και θα προϋπολογίζονταν.
Η Π.Ο.Ε.Σ., θέλοντας να πιστεύει ότι η ως άνω ενημέρωση και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης (21.10.2019) δεν αποτελεί προάγγελο αναβολής της, αλλά ενίσχυσης του θέματος, θεωρεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών εφόσον πρόθεσή του είναι να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα της αποζημίωσης και να καταβληθούν πλήρως τα οφειλόμενα ποσά, θα παραστεί ενώπιον του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ και θα ενημερώσει το Δικαστήριο για τις αυτές προθέσεις του.
Η Π.Ο.Ε.Σ. δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την πλήρη αποζημίωση κάθε είδους νυκτερινής εργασίας του προσωπικού (υπηρεσίες, ασκήσεις, εμπλοκή σε μη επιχειρησιακές δραστηριότητες κλπ).