Στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (31/03/2019) δημοσιεύεται το παρακάτω άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα:
Άμυνα και οικονομία στην υπηρεσία της κοινωνίας και των αναγκών της
Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούσε για την Αριστερά, εξαιτίας ιστορικών συνθηκών αλλά και ιδεολογικής προσέγγισης, έναν ιδιαίτερο χώρο, που άλλοτε -λόγω και τραυματικών εμπειριών- τον προσέγγιζε με μια λογική περιχαράκωσης και άλλοτε με μια λογική εργαλειοποίησής του ή γενικά πάντως απέφευγε να τον αγγίξει.
Η μοναδική στα χρονικά της χώρας μας, κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έδωσε την ευκαιρία για μια επικαιροποίηση αλλά και επαναοριοθέτηση αυτής της προσέγγισης. Ταυτόχρονα, μας προσέφερε μια “από τα μέσα” οπτική, η οποία με τη σειρά της μας έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις σε αυτόν τον μεγάλο και αναγκαίο για το κράτος και την κοινωνία μηχανισμό και να παρέμβουμε με αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του.
Η εν λόγω προσέγγιση της Αριστεράς στο χώρο της Άμυνας έγινε κάτω από δύσκολες και ιδιόμορφες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, γεγονός που έκανε επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη και βαθύτερη κατανόηση του χώρου.
Άμυνα και Οικονομία αποτελούν διαχρονικά τους κεντρικούς πυλώνες ύπαρξης των κρατών. Η άμυνα πατάει στις δυνατότητες που της παρέχει η οικονομία, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται στο περιβάλλον που διαμορφώνει η άμυνα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κοινωνία αγωνίζεται και διεκδικεί δικαιώματα και ελευθερίες. Η αναφορά στην αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση άμυνας-οικονομίας δεν σημαίνει προφανώς ότι είμαστε σύμφωνοι με τον πόλεμο, ή με τον χωρίς όρια και αρχές οικονομικό ανταγωνισμό. Βασική μας αρχή είναι ότι η άμυνα πρέπει να υπηρετεί την ειρήνη ως δύναμη αποτροπής και η οικονομία να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και την αναπτυξιακή προοπτική της.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνιστά πόλο σταθερότητας και αυτό αποτελεί το γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα. Είμαστε μια χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο δύο διεθνών κρίσεων και τις αντιμετώπισε και τις δύο με επιτυχία. Την οικονομική κρίση, όπου ήδη βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα δίκαιης, για τους πολλούς, αλλά και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, που την αντιμετωπίζουμε με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, πιστεύοντας ότι οι χώρες που έχουν ένα υψηλό οικονομικό επίπεδο πρέπει να χτίσουν γέφυρες ανάπτυξης με τις χώρες που υστερούν οικονομικά, αντί να ορθώνουν τείχη αποκλεισμού προς τους ανθρώπους.
Η σημερινή κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί την υπόθεση της Εθνικής Άμυνας κάτω από πολύ συγκεκριμένες και περιοριστικές οικονομικά συνθήκες. Με έναν προϋπολογισμό κατά 50% μειωμένο σε σχέση με τα «καλά» χρόνια και με βάρη από συσσωρευμένες ανάγκες, υποχρεώσεις και εκκρεμότητες των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων (2010-2014), καταφέραμε πολύ συγκεκριμένα και σημαντικά πράγματα.
Στον τομέα των εξοπλισμών, ολοκληρώθηκαν ορισμένα -ήδη ακριβοπληρωμένα- εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν μείνει στα αζήτητα, όπως αυτό των τεσσάρων υποβρυχίων τ.214, ενώ βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης αυτό των επτά πυραυλακάτων (ΤΠΚ), προγράμματα που κράτησαν ζωντανά αυτά τα χρόνια τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας.
Δίνοντας βάρος στη συντήρηση και την αξιοποίηση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, αυξήσαμε κατά πολύ την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, ενώ δρομολογήσαμε την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3. Συνεχής είναι η προσπάθεια για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και στο πλαίσιο αυτό διασφαλίσαμε την επιβίωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και επανεκκινήσαμε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Για πρώτη φορά η χώρα μας απέκτησε Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, η οποία σε επίπεδο σχεδιασμού και θεσμοθέτησης έχει προχωρήσει, δίνοντας τις κατευθύνσεις για τα παραπέρα βήματα. Στόχος είναι η κάλυψη των σημερινών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η διερεύνηση της κάλυψης των μελλοντικών τους αναγκών, μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκώς αυξανόμενης ελληνικής προστιθέμενης αξίας και απόκτησης τεχνογνωσίας για την εγχώρια βιομηχανία.
Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στον πολλαπλασιαστή ισχύος της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, που δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό μας. Καταρχήν, μετά τις διαδοχικές μειώσεις της πενταετίας 2010-2014, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τους μισθούς και να δώσουμε τα αναδρομικά σε όλο το προσωπικό των ΕΔ.
Περαιτέρω, με νομοσχέδιο που το αμέσως επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί από τη Βουλή, γίνεται σειρά ρυθμίσεων γύρω από σημαντικά θέματα που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Θεσπίζεται μειωμένη θητεία εννέα μηνών για το ΠΝ και την ΠΑ και οκτάμηνη για το ΣΞ για όλους τους αδελφούς από τρίτεκνη οικογένεια, ενώ για όλα τα παιδιά πολυτέκνων οικογενειών, η θητεία θα είναι εξάμηνη. Επίσης, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εφόσον θα καταταχθούν μέχρι το τέλος του 2020.
Σημαντική παρέμβαση στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελούν οι ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς μειώνουμε τη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας από 15 σε 12 μήνες, ενώ όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας το ηλικιακό όριο κατεβαίνει από το 35ο στο 33ο έτος. Εξάλλου, τροποποιείται σημαντικά η σύνθεση της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης των αιτημάτων για ένταξη στην εναλλακτική θητεία, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ.
Η όλη λογική μας έχει σταθερά αριστερό-ριζοσπαστικό-προοδευτικό πρόσημο. Ζούμε σ’ ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον με δύο αντίρροπες δυνάμεις: Από τη μία, η συντηρητική εκδοχή, κατευθύνει σ’ ένα είδος στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων, το βλέπουμε στις πολεμικές εστίες που μαίνονται ανά τον κόσμο. Από την άλλη η αντίληψη που κινείται στην κατεύθυνση της μετεξέλιξης και της πολιτικοποίησης των στρατιωτικών συμμαχιών και της ειρηνικής συνύπαρξης, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποκτήσει και προοδευτική δυναμική και να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Προτεραιότητά μας είναι ένα ειρηνικό και ασφαλές διεθνές περιβάλλον, με Δημοκρατία που θα τείνει στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Κινούμαστε στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος υπαγορεύει την επιβολή της οικονομίας στην πολιτική και την κοινωνία, ενώ περιορίζει τη δημοκρατία μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αποσυνδέοντάς την από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Αυτός είναι ο αγώνας μας και τον δίνουμε σε όλα τα μέτωπα.