Η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση στην Τρίπολη, έθεσε άμεσα σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.


Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πανηγυρίζοντας, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, εγκρίθηκε από την λιβυκή κυβέρνηση.
Στο κείμενο που υπέγραψε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Φαγίζ Ες Σεράκ, αναφέρεται ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγκρίνει τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου (σ.σ.: με την Τουρκία) και ότι η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία υιοθέτησής τους».
Ο χάρτης που δημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το διεθνές συμβούλιο της κυβέρνησης του Προεδρικού Συμβουλίου ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρουν σε ισχύ τα συμφωνία μετά την επικύρωσή της.
Η συμφωνία πρόκειται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020, πρόσθεσε το υπουργείο.



Υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας αυτή την Πέμπτη, το μνημόνιο που καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών απορρίπτει μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες άλλων περιφερειακών χωρών και διεθνών εταιρειών και αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θάλασσα.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το ναυτικό σύμφωνο άρχισε να ισχύει το Σάββατο.
Σύμφωνα με την Γεωγραφική Έρευνα των Η.Π.Α., η περιοχή της Μεσογείου εκτιμάται ότι διαθέτει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Τουρκία συνεχίζει τις εργασίες γεωτρήσεων και ανακάλυψης στην περιοχή υπό την προστασία του ναυτικού της χώρας.Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση στην περιοχή αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανές εχθροπραξίες όπως αναφέρει το Anadolu.
Από το 2011, όταν ο μακρόχρονος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και σκοτώθηκε, η Λιβύη είδε την εμφάνιση δύο αντίπαλων εδρών εξουσίας: μία στην ανατολική Λιβύη, στην οποία συνδέεται ο στρατιωτικός διοικητής Khalifa Haftar, και η κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας.
Ακάρ: Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, τόνισε πως η συμφωνία “δεν απειλεί ή παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών”. Επιπλέον, ανέφερε πως “η Τουρκία λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν της τις απειλές του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης περιμένει από τη συμμαχία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Τουρκία”.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας που διέρρευσε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβλέπονται τα εξής, όπως το Capital δημοσίευσε μεταφρασμένο στα ελληνικά:
Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στις αρχές και στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Έχοντας αποφασίσει να καθορίσουν μια ακριβή και δίκαιη οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωών στη Μεσόγειο στις οποίες οι δύο χώρες ασκούν κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις,
Λαμβάνοντας υπόψη την προθυμία των δύο χωρών να πετύχουν δίκαιες και αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα προαναφερθέντα θέματα μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και με το πνεύμα σχέσεων καλής φιλίας,
Πεπεισμένες ότι αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων και θα ενθαρρύνει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προς το συμφέρον των δύο αδερφικών κρατών,
Έχουν συμφωνήσει τα ακόλουθα:
Άρθρο I
ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
1.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης ξεκινούν στο «Σημείο Α» (34ο 16’ 13.720’’ν – 026ο 19’ 11.640’’Ε) και τελειώνουν στο Σημείο Β (34ο 09’ 07.0’’Ν – 026ο 39’ 06.3’’Ε).
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε αυτά τα όρια.
2.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καθορίζονται στο Άρθρο 1, παράγραφο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης φαίνονται στον Θαλάσσιο Χάρτη ΙΝΤ 308 (Πηγή Δεδομένων: ΒΑ Έκδοση Χάρτη 991), κλίμακα 1:1 102 000 (Παράρτημα 1). Οι συντεταγμένες φαίνονται στο διάγραμμα στο Παράρτημα 1 στο σύστημα συντεταγμένων. ΟΙ γεωγραφικές συντεταγμένες αναφέρονται στο Άρθρο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης και εκφράζονται με όρους του Παγκοσμίου Γεωδαιτικού Συστήματος 1984 (WGS’84).
3.Τα βασικά σημεία των συντεταγμένων που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη γραμμή ισορροπίας φαίνονται στο Παράρτημα
Άρθρο II
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ
Τα παραρτήματα που αναφέρονται στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο του Άρθρο 1, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Μνημονίου.

Άρθρο III
ΕΓΓΡΑΦΗ
Με την έναρξη ισχύος του, το παρόν Μνημόνιο Συναντίληψης εγγράφεται στην γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Άρθρο IV

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ
1.Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών από την ερμηνεία ή εφαρμογή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης θα πρέπει να διευθετείται μέσω διπλωματικών οδών στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, σύμφωνα με το Άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
2.Σε περίπτωση που υπάρχουν εθνικοί πόροι που εκτείνονται πέρα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της μιας πλευράς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της άλλης, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να φθάσουν σε μια συμφωνία για τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης τέτοιων πόρων.
3.Εάν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του με άλλο κράτος, αυτή η πλευρά, προτού έλθει σε τελική συμφωνία με το άλλο κράτος, θα πρέπει να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά.
Άρθρο V

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ
Οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές μπορεί να προτείνει τροποποίηση ή επανεξέταση αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης μέσω διπλωματικών οδών, εάν κρίνεται απαραίτητο εκτός των Άρθρων 1 και 2. Οι τροποποιήσεις γίνονται με τη συναίνεση των πλευρών.
Άρθρο VI

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ
Αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης με βάση την οποία οι πλευρές αλληλοενημερώνονται μέσω διπλωματικών οδών για την ολοκλήρωση των νομικών τους διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συναντίληψης.
Αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στην τουρκική, αραβική και αγγλική γλώσσα, με όλα τα κείμενα να είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση απόκλισης της ερμηνείας, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.