13.3 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΒρέθηκαν διαβαθμισμένες φωτογραφίες στο κινητό του Αρχιλοχία στον Έβρο;

Βρέθηκαν διαβαθμισμένες φωτογραφίες στο κινητό του Αρχιλοχία στον Έβρο;

 Ένας Έλληνας υπαξιωματικός και ένας Βρετανός φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
 Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν σε απαγορευμένη περιοχή στη Νέα Βύσσα.

Ως σοβαρό αξιολογείται από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού το περιστατικό της σύλληψης ενός μόνιμου υπαξιωματικού της Αεροπορίας Στρατού και ενός Άγγλου, μέλους ΜΚΟ, οι οποίοι φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ναρκοπέδια και περάσματα μεταναστών στον Έβρο. Οι δύο συλληφθέντες, που υποστηρίζουν πως βρέθηκαν στην περιοχή για… του­ρισμό, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βαριές κατηγορίες της κατασκοπείας και της παραβίασης μυστικών της πολιτείας. Αναμένεται να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή Ορεστιάδας, έπειτα από την 48ωρη προθεσμία που ζήτησαν χθες από τον εισαγγελέα, ενώ σε ό,τι αφορά τον Έλληνα αρχιλοχία, αναμένεται να λογο­δοτήσει και στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη. Ο 29χρονος υπαξιωματικός, που υπηρε­τεί στο 3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, και ο 25χρονος Βρετανός, μέλος της ΜΚΟ «Refugee Support», που δραστηριοποι­είται στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκαν από στρατιωτική περίπολο στις 3 μετά το με­σημέρι της Κυριακής να κινούνται και να φωτογραφίζουν σε απαγορευμένη περιοχή στη Νέα Βύσσα του Βόρειου Έβρου, εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) που βρίσκεται στην ευθύνη της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι». Οι στρατιωτικοί ενημέρω­σαν την Αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν συνοριοφύλακες που τους συνέλα­βαν, ενώ κατέσχεσαν τον εξοπλισμό τους. Ο στρατιωτικός, που φορούσε πολιτικά, δεν πρόβαλε αντίσταση, όπως και ο συνοδός του.


Διαβαθμισμένες φωτογραφίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φωτογραφική μηχανή του 29χρονου αρχιλοχία και στο κινητό τηλέφωνο του 25χρονου εθελοντή βρέθηκαν διαβαθμισμένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Έβρου (στρατόπεδα, ναρκοπέδια, παρα­τηρητήρια κ.ά.) αλλά και παρόχθιες περιοχές που χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα διακινητών ως περάσματα προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στο «Έθνος» πηγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο υπαξιωματικός, που βρισκόταν σε άδεια από τη μονάδα του, υποστήριξε πως βρέθηκε στην περιοχή του Βόρειου Έβρου για τουρισμό. Το παράπτωμά του χαρακτη­ρίζεται από τις στρατιωτικές Αρχές σοβα­ρό και εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο, από εμπλοκή σε διακίνηση μεταναστών έως και βαρύτερα ακόμη αδικήματα. Σύμφω­να με πληροφορίες, η πλευρά του Βρε­τανού συλληφθέντος υποστηρίζει πως οι δυο τους γνωρίστηκαν στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης και του Έλληνα στρατιωτικού ως εθελοντή στη δομή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και πως βρέθη­καν στον Έβρο προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα.


Η οργάνωση «Refugee Support» ιδρύ­θηκε το 2016 από εθελοντές που εγκα­ταστάθηκαν στην Ελλάδα έπειτα από εξάμηνη δράση στο Καλαί. Έχουν παρου­σία σε προσφυγικά camps στην Ήπειρο (Κατσικά Ιωαννίνων, Δολιανά Ιωαννίνων, Φιλιππιάδα Πρέβεζας), στην Κυλλήνη και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

«Ατίθαση» ΜΚΟ

Στέλεχος που έχει διαχειριστεί το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό από κρατικές θέσεις και έχει κληθεί να συνεργαστεί με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ κάνει λόγο για μια «ατίθαση» οργάνωση, η οποία στε­λεχώνεται από «αλληλέγγυους» που αρνούνται να πειθαρχήσουν σε κανόνες. «Αρνήθηκαν να μπουν σε διαδικασίες για την πιστοποίηση και την καταγραφή τους στο μητρώο. Θέλησαν να έχουν ανε­ξάρτητη λειτουργία. Έστησαν μια εγκα­τάσταση έξω από τη δομή και παρείχαν στους πρόσφυγες φρέσκα φρούτα, γά­λατα, παιδικές πάνες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης» είπε. Στη σελίδα της οργάνωσης στο Διαδίκτυο αναφέρεται πως ιδρύθηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. «Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε αυ­τοσχέδια στρατόπεδα, με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές προμήθειες και πόρους, αβέβαιοι για το αν και πότε θα μπορέσουν να προχωρήσουν και να ξα­ναρχίσουν τη ζωή τους» σημειώνεται και προστίθεται πως «η ανθρώπινη αξιοπρέ­πεια βρίσκεται στο επίκεντρο των δρα­στηριοτήτων μας. Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις βο­ηθούν, αλλά κινούνται αργά και οι πόροι τους είναι σφιχτοί. Μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα και πιο προσω­πικά, με τρόπους που υποστηρίζουν τόσο τις οργανώσεις όσο και τους πρόσφυγες. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης και τα αποτελέσματα για τους πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και τη συνεργασία».

Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ[email protected]
 (ΕΘΝΟΣ-22/01/2019 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])