13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ Τουρκία "ανεβάζει" τη θερμοκρασία στην κυπριακή ΑΟΖ - Πώς αποκωδικοποιούνται οι...

Η Τουρκία “ανεβάζει” τη θερμοκρασία στην κυπριακή ΑΟΖ – Πώς αποκωδικοποιούνται οι κινήσεις Ερντογάν

Η απόφαση της Κύπρουνα εκδώσει διεθνή εντάλματα δεν έμεινε αναπάντητη από την Τουρκία, καθώς όπως αποκάλυψε χθες δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, «Yeni Safak», ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προβεί σε κινήσεις που θα προστατέψουν τα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή.
Την ίδια ώρα η συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί ανησυχία στους διεθνολόγους.

“Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για να είμαι πιο σαφής γεωγραφικά από τα ανατολικά όρια της Δωδεκανήσου/Καστελλόριζο μέχρι τις δυτικές περιοχές της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο είναι πολλή ανησυχητική” δήλωσε στο enikos.gr ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος.

Σύγκληση υπουργικού συμβουλίου από τον Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε την Πέμπτη υπουργικό συμβούλιο λόγω της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους S – 400 αλλά και για τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

“Δεν είναι μόνο η περίπτωση του πλωτού γεωτρύπανου “Πορθητής” στο χώρο”Φινίκη-1″, που προκαλεί εύλογες ανησυχίες αφού βρίσκεται μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ (την οποία δεν αποδέχεται η Άγκυρα), αλλά είναι και η επικείμενη έλευση του δευτέρου γεωτρύπανου του “Γιαβούζ’, που περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τον όποιο ελληνικό και κυπριακό σχεδιασμό. Οι Τούρκοι έχουν στρατιωτικοποιήσει τις περιβόητες ενεργειακές τους αξιώσεις και δεν αποκλείω μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα ενισχυμένη ένταση ή και ναυτικό επεισόδιο” τονίζει.
“Σημειώνω ότι οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμίσει τη ναυτική τους στρατηγική, ενδυναμώσει πολύ τη ναυτική τους παρουσία και τους ναυτικούς εξοπλισμούς ενώ η Κύπρος πέραν των διπλωματικών και νομικών αντιδράσεων δεν μπορεί να αποτρέψει στρατιωτικές κινήσεις εναντίον της. Άρα για την Κύπρο και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι κρίσιμη. Επιπρόσθετα και στο Αιγαίο ειδικά στον αεροπορικό τομέα. Τα εντάλματα σύλληψης εργαζομένων στο Φατίχ αφορούν Αμερικανούς, Βρετανούς, και Σκανδιναβούς. Είναι δύσκολο να υλοποιηθούν στην πράξη. Αλλά έδειξαν καποια μορφής αντίδραση από την Λευκωσία. Και άλλα κράτη έχουν διαχρονικά προχωρήσει σε τέτοια νομικά μέτρα, αλλά δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά τα προταθέντα αντίποινα από γνωστούς Τούρκους ναυάρχους με καλές νομικές γνώσεις, είναι επίσης υπολογίσιμα. Το βέβαιο είναι ότι προσθέτουν στην ήδη κλιμακούμενη αντιπαράθεση και άλλα στοιχεία” πρόσθεσε.

Τι σημαίνει η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Σχολιάζοντας τα τελευταία ρεπορτάζ σχετικά με την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Realnews Θανάση Τσίτσα, παίρνει αποστάσεις και εμμέσως δεν επιδοκιμάζει την κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Φατίχ», ο κ. Δρούγος υπογραμμίζει ότι “Οι Αμερικανοί έχουν τοποθετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό απέναντι στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, αλλά μην περιμένουμε να λάβουν πιο δραστικά μέτρα απέναντι σε έστω προβληματικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Ας ληφθεί υπόψη ότι οι Αμερικανοί βλέπουν την πιο διευρυμένη εικόνα της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα και τον Ερντογάν που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πυραυλική – αεροπορικό – εξοπλιστική κρίση S-400/F-35 , τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, την μη – έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν, αλλά και ζητήματα, όπως οι κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπου για να εφαρμοστούν, αναμφίβολα απαιτούν την γεωγραφική και όχι μόνο υποστήριξη της Τουρκίας”.