13.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚατηγορηματικός ο ΥΕΘΑ: Έχουμε την επάρκεια και την ετοιμότητα να προασπίσουμε τα...

Κατηγορηματικός ο ΥΕΘΑ: Έχουμε την επάρκεια και την ετοιμότητα να προασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντα

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη, στην οποία τοποθετήθηκε εφ’όλης της ύλης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας αλλά και προφανώς στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ μίλησε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης ανέλυσε τις θέσεις του για την Συμφωνία των πρεσπών και την στρατηγική συμμαχία με την Βόρεια Μακεδονία, τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και το πως θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το..”σενάριο” σύγκρουσης.


Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:


Ερ. Δύο δηλώσεις σας τους τελευταίους μήνες προκάλεσαν συζήτηση. Η πρώτη για τη δυναμική αντίδραση της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια να πατήσει οποιοσδήποτε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη ότι είναι πιο δύσκολο να προσπαθείς να αποφύγεις τον πόλεμο παρά να τον κάνεις. Η Ελλάδα έχει δείξει τεράστια αποθέματα υπομονής έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και ο κόσμος αναρωτιέται αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε.



Απ. Όπως έχω ήδη πει, η πρώτη τοποθέτηση μου ήταν η αυτονόητη απάντηση σε μία υποθετική ερώτηση. Η δεύτερη δήλωση μου, υπογραμμίζει τη βούληση μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά είναι και επίδειξη υπεύθυνης και αποφασιστικής στάσης στην αντιμετώπιση προκλήσεων, καθώς και στον χειρισμό των εθνικών μας ζητημάτων. Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός. 


Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων όπως αυτές προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, θέσεις οι οποίες και οριοθετούν επακριβώς τις δικές μας ‘’κόκκινες γραμμές’’. Θέλω να τονίσω ακόμη μία φορά ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια για να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα όταν και εφόσον απαιτηθεί. Να μην έχετε καμία αμφιβολία.


Ερ. Είχατε πει ότι στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης θα είμαστε μόνοι μας. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο?



Απ. Ακολουθούμε μία πολυδιάστατη αμυντική πολιτική η οποία συνίσταται αφενός στη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας και στη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αφετέρου στην ανάπτυξη δράσεων διεθνούς αμυντικής διπλωματίας και στη συμμετοχή σε επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός πλαισίου ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΟΗΕ. 


Αυτή η πολιτική στοχεύει στην αποτροπή της όποιας επιβουλής εναντίον της χώρας μας ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και της διευθέτησης των όποιων διαφορών μεταξύ τους, σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. 


Παρά ταύτα δεν αιθεροβατούμε και είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Η απρόσκοπτη υλοποίηση και τα άριστα αποτελέσματα του συνολικού φάσματος των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μας βεβαιώνει ότι είμαστε σε θέση μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια.



Ερ. Οι συνεργασίες που έχει η Ελλάδα με χώρες της περιοχής θα έλεγα ότι είναι πρωτόγνωρες. Και στη Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια. Μπορούμε να υπολογίζουμε και στρατιωτικά σ’ αυτές τις συνεργασίες?



Απ. Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά μία πολιτική αρχών και θέσεων που βασίζεται στην περιφερειακή, αλλά και ευρύτερη συνεργασία, με απώτερη επιδίωξη την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος. 


Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και καιρό έχουμε κάνει πολλές ποιοτικές κινήσεις που προάγουν την αμυντική διπλωματία, προωθώντας συνεργασίες και πρωτοβουλίες διαμόρφωσης διμερών και πολυμερών αμυντικών σχημάτων με χώρες των Βαλκανίων, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. 


Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Έχουμε άριστες σχέσεις και εκτεταμένη αμυντική συνεργασία σχεδόν με όλα τα κράτη της περιοχής μας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα τριμερή σχήματα συνεργασίας, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και στην τετραμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας- Όπως προανέφερα, όλα αυτά δρουν αποτρεπτικά και συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα.


Ερ. Δεχτήκατε κριτική για τη θετική σας άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είστε ο πρώτος ΥΕΘΑ που επισκέφθηκε τα Σκόπια με τα οποία υπογράφουμε αμυντική συνεργασία. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και σε στρατιωτικό επίπεδο? Υπάρχει διάθεση από τη Βόρεια Μακεδονία για να συνεργαστεί με την Ελλάδα?



Απ. Αποτελεί πεποίθηση μου ότι η εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, θα συντελέσουν στην εμπέδωση σχέσεων αμοιβαιότητας και στην ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου, περιοχή γνωστή ιστορικά για την αστάθεια της. 


Η πρόσφατη θεσμοθέτηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή. Πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε στον συστηματικό μετασχηματισμό των Ένοπλων Δυνάμεων της γείτονος, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση. 


Όπως συνομολογήθηκε στη σχετική συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας, που υπέγραψα με την ομόλογο μου στα Σκόπια στις 2 Απριλίου, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, της κυβερνοάμυνας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της εναέριας αστυνόμευσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η διμερής αμυντική συνεργασία αλλά και να δρομολογηθεί η ομαλή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στις νατοϊκές δομές. 


Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Φυσικά και η Βόρεια Μακεδονία έχει διάθεση συνεργασίας μαζί μας, κάτι που τονίστηκε και πάλι από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Άμυνας της εν λόγω χώρας στις 2 Απριλίου, ενώ πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα παίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια σε αμυντικό πλαίσιο, πάντα στη βάση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με τα άλλα κράτη.


Ερ. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματα της στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν προβλήματα, κενά, ελλείψεις σ’ ότι έχει να κάνει με τα οπλικά μας συστήματα. Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε κάποιες λύσεις ‘’fast track’’ ή λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε όλα αυτά θα πρέπει να πάνε πίσω?



Απ. Το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών είναι δεδομένο. Παρά ταύτα καταβλήθηκε και καταβάλλεται συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια, με τη χρήση όλων των διατιθέμενων μέσων για να μην απομειωθεί το αξιόμαχό τους. Και δεν έχει απομειωθεί.


Η αποτελεσματική επιτήρηση της επικράτειας καθώς και η πλήρης υλοποίηση των προγραμμάτων ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία τους σε πλήθος επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο, αποτελούν και τους εμπειρικούς ενδείκτες της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας τους. 


Πέραν αυτών, με σεβασμό στην πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο, λαμβάνεται μέριμνα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει η παραλαβή ελικοπτέρων ΗΠΑ (Chinook-Kiowa), δρομολογείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, την αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας.


Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. 


Όπως θα γνωρίζετε, σε κάθε μας δραστηριότητα προωθούμε τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.


Ερ. Έχετε μιλήσει για την ανάγκη συναίνεσης στον χώρο της εθνικής άμυνας. Το εισπράττετε όσο είστε ΥΕΘΑ ή έχετε να αντιμετωπίσετε τις γνωστές κομματικές αντιπαραθέσεις που στον χώρο της εθνικής άμυνας μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν?


Απ. Κατά την ομιλία μου στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, επισήμανα ότι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού να αναλάβω την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου, εμπεριείχε ένα μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας, αλλά και συνέχειας και σταθερότητας στην αμυντική στρατηγική της χώρας μας. 


Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις πολιτικές διεργασίες και διαφορετικές απόψεις, στο πλαίσιο του ελεύθερου διαλόγου μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας. Την ίδια στιγμή όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο χώρος της εθνικής άμυνας δεν προσφέρεται για στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. 


Για αυτό και έχω συναντηθεί με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ενημέρωσα για θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ. Πιστεύω ακράδαντα ότι η συναντίληψη και η συναίνεση στον κρίσιμο χώρο της εθνικής άμυνας, συμβάλλει στην εξεύρεση κοινών τόπων, στο πολιτικό πεδίο, για την επίλυση σημαντικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ερ. Είναι στα σχέδια σας η λήψη κάποιων μέτρων για την ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν είναι μόνο οικονομική βεβαίως. Η ενίσχυση των μονάδων με κόσμο, η επιβολή αξιοκρατίας σε κρίσεις και μεταθέσεις για παράδειγμα είναι μέτρα που ανακουφίζουν το προσωπικό.



Απ. Δεν θα κουραστώ ποτέ να τονίζω ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί και τον κυριότερο πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Είναι τέτοιο το ηθικό, η ποιότητα, η επαγγελματική κατάρτιση και η αξιοσύνη του που δεν σου αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας. 


Διαρκής μέριμνα του Υπουργείου αποτελεί η διερεύνηση τρόπων ενίσχυσής του, με βασική στόχευση την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουμε αναλυτικά ενημερώσει, προγραμματίζεται στο άμεσο μέλλον η ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου το οποίο διευθετεί πλειάδα ζητημάτων που αφορούν στα στελέχη αλλά και στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. 


Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Είναι, μεταξύ άλλων, πάγια η επιδίωξη για αριθμητική αύξηση και ανανέωση του προσωπικού, όπως είναι πάγιες και οι οδηγίες, αλλά και ο έλεγχος, για την καθημερινή εξάσκηση της διοίκησης υπό το πρίσμα διαφάνειας και αξιοκρατίας.