13.3 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΒραβευμένος από τις ΗΠΑ ο Τούρκος στρατιωτικός που αυτομόλησε στην Κάλυμνο -Πού...

Βραβευμένος από τις ΗΠΑ ο Τούρκος στρατιωτικός που αυτομόλησε στην Κάλυμνο -Πού βρίσκεται

Το Newpost, φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας, το έγγραφο που παρουσίασε ενώπιων των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του ακριτικού νησιού.

Βραβευμένος για την εξαίρετη δράση του από την πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι ο Τούρκος αρχισμηνίας  που αυτομόλησε στην Κάλυμνο το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου, ζητώντας άσυλο στην χώρα μας, προκειμένου να γλιτώσει από το καθεστώς Ερντογάν. Το Newpost, φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας, το  έγγραφο που παρουσίασε ενώπιων των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του ακριτικού νησιού. Για την περίπτωση του Τούρκου πιλότου, μετέβη στην Κάλυμνο κλιμάκιο της ΕΥΠ που τον εξέτασε για περισσότερες από δυο ώρες, προσπαθώντας να διερευνήσει όλες τις πτυχές της απόφασής ενέργειάς τους, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της χώρας μας και της Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.
Το χρονικό της φυγής του από την Τουρκία
Ο Τούρκος αρχισμηνίας Χ. Γ  έφτασε στην Κάλυμνο το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου με βάρκα από τα Τουρκικά παράλια και εμφανίστηκε στο λιμεναρχείο, δηλώνοντας πως είναι Τούρκος πολίτης και ζητάει άσυλο στην Ελλάδα. Αμέσως σήμανε «κόκκινος συναγερμός» με τα στελέχη του λιμενικού να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενημερώνοντάς τους αξιωματικούς για τον άνδρα που βρισκόταν μπροστά τους. Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνουν άμεσα επιτελικά στελέχη του σώματος, αλλά και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αμέσως δίνεται εντολή να μεταφερθεί και να τεθεί υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, έως ότου φτάσει μεταβεί στο ακριτικό νησί κλιμάκιο της της υπηρεσίας. Τον Τούρκο στρατιωτικό φυλούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του εκεί, τρεις αστυνομικοί, με τον έναν από αυτούς μάλιστα να πραγματοποιεί «σκοπιά» έξω από το κρατητήριο έχοντας στα χέρια ένα αυτόματο και τρεις γεμιστήρες. Τον άνδρα ανέκριναν επί δυο τουλάχιστον ώρες, σε ένα δωμάτιο του αστυνομικού τμήματος, στελέχη της ΕΥΠ που μετέβησαν στο νησί και στην συνέχεια έφυγαν προκειμένου να δώσουν πλήρη αναφορά στους ανωτέρους τους. Ο Τούρκος μεταφέρθηκε στις 05:30 τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου στην Κω και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν, καθώς παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο  αν παρέμεινε εκεί ή εάν έχει  μεταφερθεί σε άλλο σημείο ή αστυνομική εγκατάσταση της χώρας.

Ο έπαινος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ
Μεταξύ των εγγράφων που παρουσίασε στις Ελληνικές αρχές ο Τούρκος αρχισμηνίας ήταν και έγγραφο της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών με το οποίο πιστοποιούνταν πως ο Χ.Γ «της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας διακρίθηκε κατά την διάρκεια των καθηκόντων του ως σύνδεσμος στην πρώτη ομάδα διασωστών στην 8η βάση αεροπορίας στο Ντιγιαρμπακιρ». Μάλιστα το έγγραφο σημείωνε πως «το παρόν πιστοποιεί ότι το μετάλλιο για τα κατορθώματα στις εναέριες δυνάμεις απονέμεται στον  Χ.Γ της Τουρκικής αεροπορίας, για την εξαιρετική του δράση από την 1η Ιουλίου του 2016 έως και την 31η Μαρτίου του 2017», κάτι που βεβαιώνει την στενή σχέση που είχε αναπτύξει το συγκεκριμένο άτομο με στελέχη της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Κατά την διάρκεια μάλιστα των καθηκόντων του ο Χ.Γ, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που παρουσίασε ενώπιων των Ελληνικών αρχών σημειώνεται πως ήταν «συνεχώς διαθέσιμος να συνεργαστεί και να δουλέψει με τις Τουρκικές αρχές και την Τουρκική αστυνομία για να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές αποστολές και οι εκπαιδευτικές θα ήταν έτοιμες να αναχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα». Μάλιστα επισημαίνεται πως « Η αμείωτη διαθεσιμότητά του, η ηθική στη δουλειά του, ο επαγγελματισμός του και η διορατικότητα του διασφάλισαν ότι οι Αμερικανοί πιλότοι δεν θα έμπαιναν σε επιπλέον κίνδυνο καθυστερήσεων σε κλήσεις για διάσωση».
Από το περιεχόμενο του κειμένου γίνεται αντιληπτό πως ο Τούρκος στρατιωτικός που αυτομόλησε στην Κάλυμνο, δεν είναι ένα τυχαίο άτομο και αυτό βεβαιώνεται από μια παράγραφο του εγγράφου που επισημαίνεται πως , «Ο Χ.Γ επιπλέον κινήθηκε και πέρα από τα φυσιολογικά καθήκοντά του, συνδράμοντας στην εξέλιξη του λογισμικού των εναερίων δυνάμεων των ΗΠΑ βοηθώντας στην μετάφραση τους μεταφορείς που μετέφεραν εξαρτήματα και μέρη των αεροσκαφών και άλλα σημαντικά αντικείμενα».
Το στέλεχος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που αυτομόλησε στην Κάλυμνο και ζήτησε άσυλο στην χώρα μας φοβούμενος ενδεχόμενη δίωξη από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου, εκτός από την Τουρκία, είχε ενεργήσει και σε ασκήσεις σε άλλες χώρες που στο έγγραφο δεν αναφέρονται. Συγκεκριμένα το έγγραφο καταλήγει, τονίζοντας πως, «Επιπλέον ανέπτυξε με εξαιρετικό τρόπο διαδικασίες με τις οποίες αναπτύχθηκε η κοινή λειτουργία ανάκτησης προσωπικού, αποσαφηνίζοντας τους λειτουργικούς παράγοντες σε 8 κύριες βάσεις αεροσκαφών ακόμη και έξω από την Τουρκία. Τέλος ο Χ.Γ, επιτάχυνε τις διαδικασίες μετεγκατάστασης για 40 περίπου αξιωματικούς των ΗΠΑ που έφτασαν με πτήσεις στην Τουρκία, δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του στρατού να εισέλθουν στην βάση σε σύντομο χρόνο» Κλείνοντας η Αμερικανική πολεμική αεροπορία, επαινεί τον Χ.Γ τονίζοντας πως, «Τα κατορθώματα του αντανακλούν τόσο τη δική του φήμη όσο και των Τουρκικών Δυνάμεων αέρος όσο και της ίδιας του της χώρας».
Για την περίπτωση του Τούρκου αρχισμηνία πάντως,  δεν ενδιαφέρθηκαν μόνο οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες,προκειμένου να πληροφορηθούν τα κίνητρα της πράξης του,  καθώς όταν έγινε γνωστό πως αυτομόλησε σε Ελληνικό έδαφος, παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις και παρουσίες αγνώστων προσώπων πέριξ της περιοχής που στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα του νησιού.
Η υπόθεση των 8 Τούρκων κομάντος
Η περίπτωση του αρχισμηνία Χ.Γ δεν είναι η μοναδική που έχει απασχολήσει τα ανώτερα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών και των υπουργείων Εξωτερικών, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η αρχή των αυτομολήσεων Τούρκων στρατιωτών είχε γίνει στις 16 Ιουλίου 2016, μερικές ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη. Ήταν ένα Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας που έφτασε στη χώρα χωρίς σχέδιο πτήσης.  Είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 11:42 εκείνο το πρωινό και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:50. Όταν μπήκε στο FIR Αθηνών είχαν απογειωθεί δύο ελληνικά F16 για να συνοδεύσουν το Black Hawk που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Και οι οκτώ επιβάτες ήταν στρατιωτικοί που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά από τις στολές τους. Αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί εάν τα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο ήταν υποστηρικτές του πραξικοπήματος που είχε επιχειρηθεί λίγες ώρες νωρίτερα.  Στο τουρκικό ελικόπτερο επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες. Όλοι τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το ελικόπτερο φυλασσόταν έως ότου επιστραφεί στις Τουρκικές αρχές.

Που κρατούνται 
Αρχικά οι οκτώ στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ολυμπιακού Χωριού, μέχρι να εξεταστούν και σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα χορήγησης ασύλου. Όταν αυτά δόθηκαν και ουσιαστικά ήταν «ελεύθεροι», οι σχετικές πληροφορίες τους ήθελαν να έχουν μεταφερθεί σε φρουρούμενοι… μονοκατοικία. Πρακτικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται καθώς συνεχίζουν να κρατούνται σε αστυνομική δομή όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν δεκάδες αστυνομικοί καθ΄ όλη την διάρκεια του 24ωρου. Ο συγκεκριμένος χώρος παρότι είναι έχει πολλά «τρωτά» σημεία, με κάποια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους, ζητώντας είτε την μετακίνηση τους σε ασφαλέστερο χώρο, είτε την αισθητή αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων φύλαξή τους, καθώς το απευκταίο ενδεχόμενο αρπαγής ή εξόντωσής τους, θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. 
Οικογένειες και μεμονωμένα άτομα φτάνουν στα νησιά
Εκτός από τους Τούρκους στρατιωτικούς που έφυγαν από την Τουρκία, εκφράζοντας φόβους για την ζωή τους ως αντίποινα για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεκάδες είναι και οι πολίτες που έφτασαν στην χώρα μας κυρίως με βάρκες και ζήτησαν άσυλο. Μόνο το 2017 τουλάχιστον  1.750 Τούρκοι υπήκοοι είχαν  ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Οι πολίτες επιλέγουν να φτάνουν στα Ελληνικά παράλια κυρίως των νησιών της Χίου και της Ρόδου, λόγω εγγύτητας.