Στο πλαίσιο των επαφών της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), με τους θεσμικούς παράγοντες της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου συνάντηση, του Προέδρου της Ένωσης κ. Νικολάου Παναγιωτίδη με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.
Αρχικά τέθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης το θέμα των τραγικών ελλείψεων που παρουσιάζονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία που λειτουργούν στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα:
Στο νομό Έβρου όπου υπηρετεί ο πολυπληθέστερος και πιο μάχιμος σχηματισμός των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στρατιωτικός καρδιολόγος. Οπότε, τα στελέχη τους από την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη, είναι αναγκασμένα να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μεταβούν στην Ξάνθη για μια εξέταση από καρδιολόγο. Κι αυτό γιατί ο ένας και μοναδικός που υπήρχε συνταξιοδοτήθηκε και δεν υπήρξε μέριμνα (στο έτος Μέριμνας Προσωπικού) και πρόβλεψη για την αντικατάσταση του.
Το 219 ΚΙΧΝΕ Διδυμοτείχου, πλήρως στελεχωμένο πριν από μερικά χρόνια, με σχεδόν όλες της ειδικότητες Ιατρών (ήταν Στρατιωτικό Νοσοκομείο), υποβαθμίστηκε σε και οι ιατροί μετατέθηκαν σε άλλες περιοχές.
Ως συνέπεια αυτού, οι μόνοι ιατροί που υπηρετούν σήμερα εκεί είναι ειδικότητας ψυχολόγου, ψυχιάτρου, και οδοντιάτρου, σε μία περιοχή μάλιστα όπου δραστηριοποιείται μία Μεραρχία χιλιάδων στρατιωτικών ενώ υπηρετεί ταυτόχρονα και πολύ μεγάλος αριθμός Αστυνομικών. Καθημερινά όλοι αυτοί οι συνάδελφοι ζουν με την αγωνία και τον φόβο της αβεβαιότητας.
Το 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης παραμένει εδώ και περίπου 2 χρόνια χωρίς αναισθησιολόγο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν μέχρι πρότινος στο εν λόγω Νοσοκομείο. Οι ασθενείς και οι οικογένειες τους μετακινούνται πλέον στην Αλεξανδρούπολη ή στην Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται σωματικά και να επιβαρύνονται οικονομικά.
Επιπλέον ζητήθηκε από τον κύριο Σγουρίδη η μεσολάβηση του, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με το ωράριο λειτουργίας του Στρατιωτικού Φαρμακείου Ξάνθης που υφίσταται στο Στρατόπεδο Στεφανίδη, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί και κατά τις απογευματινές ώρες και ιδιαιτέρως κατά τις ώρες που είναι ανοικτό το Στρατιωτικό Πρατήριο που λειτουργεί στο ίδιο Στρατόπεδο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Στρατιωτικών της περιοχής.
Ο κύριος Σγουρίδης, κατανοώντας πλήρως την σοβαρότητα και το κατεπείγον του θέματος, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΕΣΠΕΑΜ/Θ, ότι θα μεταφέρει τόσο στην πολιτική όσο και στην στρατιωτική ηγεσία τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Στην συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε σε χρόνια προβλήματα που απασχολούν τους Στρατιωτικούς και για τα οποία θα πρέπει να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσουν να επιλυθούν. Συγκεκριμένα τέθηκαν τα θέματα:
- Της συνυπηρέτησης των Στρατιωτικών με συζύγους εργαζομένους στο δημόσιο και την ανάγκη να υπηρετούν στον ίδιο Δήμο και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων προκειμένου να μπορούν να συνυπάρχουν ως οικογένεια.
- Επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο σύνολο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στις περιοχές αυτές όπως ακριβώς ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζομένους του Δημοσίου
- Διευκολύνσεις Στρατιωτικών που επιμελούνται ΑΜΕΑ
- Εφαρμογή του νόμου 4472/2017 (νέο μισθολόγιο), με την ψήφιση της ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο θα καταβάλλεται νυχτερινή αποζημίωση για τους στρατιωτικούς οι οποίοι «αποδεδειγμένα» εργάστηκαν για εκείνο το χρονικό διάστημα όπου ο νόμος αξιολογεί ως «νυχτερινή εργασία».
- Αποζημίωση Φύλλων Πορείας Στρατιωτικών όπως ισχύει και για τον υπόλοιπο Δημόσιο Φορέα
- Συντάξεις Χηρείας συζύγων Στρατιωτικών θέμα για το οποίο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι έχει ήδη αναληφθεί πρωτοβουλία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση της αδικίας στο θέμα αυτό.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), παρέδωσε στον Αντιπρόεδρος της Βουλής Υπόμνημα στο οποίο αναλύονται τα παραπάνω θέματα και στο οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) για την επίλυση τους.