Σκηνικό σύγκρουσης στήνουν οι Τούρκοι: «Όχι στρατός σε αποστρατικοποιημένα νησιά!» – «Πόνεσαν» με την άσκηση στο Καστελόριζο
Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Πολύ επικίνδυνες ατραπούς έχει πάρει η τουρκική ηγεσία, η οποία όπως δείχνουν οι κινήσεις της αναζητά “πρόβλημα” επειγόντως με την Ελλάδα, στην προσπάθεια της να αυξήσει την ένταση πάση θυσία, λόγω των «βρώμικων» σχεδίων της,
Χθες αναφέραμε με άρθρο μας ότι ήταν πολύ σαφές το “μήνυμα” προς την Τουρκία έστειλε η Ελλάς, την στιγμή που οι προκλήσεις αυξάνονται στο Αιγαίο.
Στην άσκηση αυτή του ελληνικού στρατού σείστηκε το σύμπαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου το προηγούμενο 48ωρο από τις βολές με κάθε όπλο και οπλικό σύστημα που πραγματοποίησε ο Στρατός Ξηράς.
Σήμερα όμως μεγάλη τουρκική εφημερίδα, μας κατηγορεί (με εντολή της Άγκυρας) για παραβίαση της αποστρατικοποίησης των νησιών για αυτήν ακριβώς την άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Καστελόριζο, το οποίο (το τονίζουν εμφατικά) βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή Kaş της επαρχίας Αττάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, (λένε οι Τούρκοι), η άσκηση στο Καστελόριζο περιλάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα και βαριά όπλα, όπως όλμους 120 χιλ.
Επισημαίνουμε δε ότι τονίζουν με εμφατικό τρόπο και την “σαφή παραβίαση της αποστρατιωτικοποιημένης κατάστασης του νησιού”, δείχνοντας ότι θα έχουμε και συνέχεια πιθανότατα το επόμενο διάστημα.
“Οι ελληνικές δυνάμεις διενεργούσαν αεροναυτική άσκηση με την Αίγυπτο ταυτόχρονα και στο νησί της Κρήτης.
Το Καστελόριζο είναι το μεγαλύτερο νησί μιας μικρής ομάδας 14 νησιών και νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην Τουρκία που ονομάζονται Δωδεκάνησα, στα οποία η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να διατηρεί ένοπλες δυνάμεις εκτός από αυτές που αφορούν την επιβολή του νόμου, ενώ απαγορεύονται ρητά οι οχυρώσεις και η διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε επίσης στην περιοχή για περισσότερο από μία ώρα για παρατήρηση, πρόσθεσε το προκλητικότατο τουρκικό άρθρο.
Οι Τούρκοι επικαλούνται αρχικά την συνθήκη του Λονδίνου το 1913, ενώ τονίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου περιορίστηκε πλήρως με την Συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923”.
Όχι, δεν πρόκειται για τουρκική υποκρισία, αλλά για πλήρως οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο πρόκλησης με στόχο την πίεση γενικώς για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, σε μία οδυνηρή επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου το 1967 με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, που έδωσε το ελεύθερο στην συνέχεια για την εισβολή του Αττίλα.
Η συνθήκη της Λωζάννης αναφέρει ναι μεν για αποστρατικοποίηση των νήσων, μόνο που τυγχάνει την ίδια στιγμή στα παράλια της Μικράς Ασίας να έχει συγκεντρωθεί μια ισχυρότατη τουρκική πολεμική μηχανή της αποκαλούμενης «4ης Στρατιάς του Αιγαίου», η οποία απειλεί ξεκάθαρα ελληνικό έδαφος, το οποίο είναι μια ανάσα από τις κύριες προκεχωρημένες βάσεις της ΤΗΚ, του στρατού και του τουρκικού ναυτικού.
Αιχμή του δόρατος της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας στο Αιγαίο είναι η περίφημη 4η Στρατιά του Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη.
Η στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσης της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι έγινε για την άμυνα της Μικράς Ασίας.
Σήμερα η Στρατιά του Αιγαίου έχει εξελιχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά σώματα της Τουρκίας. Εκτός από τον αποβατικό στόλο περιλαμβάνει την 57η ταξιαρχία πυροβολικού με έδρα το προάστιο Μπουρνόβα στην Σμύρνη, την 19η ταξιαρχία πεζικού με έδρα το Αδραμύττιο, απέναντι από την Λέσβο, την 11η ταξιαρχία μηχανοκινήτου πεζικού με έδρα το Ντενιζλί, νοτιοανατολικά της Σμύρνης, την 3η εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Αττάλεια και την πρώτη εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Μαγνησία, βόρεια της Σμύρνης.
Παράλληλα στην δικαιοδοσία του επιτελείου Ναυτικού περιλαμβάνεται η διεύθυνση αποβατικού στόλου με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, το αρχηγείο στόλου στον ναύσταθμο του Ακσάζ (απέναντι από τα Ίμια) και το αρχηγείο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων με έδρα επίσης την Σμύρνη. Από όλα αυτά τα στοιχεία φαίνεται καθαρά ο επιθετικός χαρακτήρας της στρατιάς του Αιγαίου, απέναντι ακριβώς από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι Τούρκοι παίζοντας με οθωμανικό τρόπο το «χαρτί» της συνθήκης της Λωζάνης την οποία θέλουν να καταργήσουν, θα ζητήσουν πιθανότατα επίσημα κάποια στιγμή από την Αθήνα, να αποσύρει τις δυνάμεις από τα νησιά «πρώτης γραμμής».
Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο από έναν απρόβλεπτο Ερντογάν και μια τουρκική ηγεσία εγκλωβισμένους στα νέο-οθωμανικά όνειρα τους και στον εθνικό όρκο.
Το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αγαθονησίου και μια άλλων νησιών, 18 τον αριθμό, πρέπει και οφείλει να μας βάλει σε εγρήγορση για το τι ακριβώς ετοιμάζουν οι Τούρκοι, μετά την Συρία .
Greece carries out military drill on Kastellorizo despite the island’s demilitarized status https://t.co/i8c7qnQ7V1— DAILY SABAH (@DailySabah) November 8, 2019
ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr