13.3 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"Διπλά ένσημα" για στρατιωτικούς - Πώς και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να...

“Διπλά ένσημα” για στρατιωτικούς – Πώς και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να αναγνωρίσουν επιπλέον χρόνο υπηρεσίας

Οδηγίες για τη διαδικασία αναγνώρισης έως διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας των στρατιωτικών και των πολιτικών υπαλλήλων, στις περιπτώσεις που αυτή η δυνατότητα προβλέπεται, δίνονται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ποιους αφορά και πώς μπορούν να αποκτήσουν “διπλά ένσημα“.
Ισχύουν τα εξής:

1. Χρόνοι υπηρεσίας που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2017 και δεν έχουν αναγνωριστεί ως διπλάσιοι δύνανται να αναγνωριστούν από τον στρατιωτικό ή πολιτικό υπάλληλο οποτεδήποτε, ακόμη και κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης, κατόπιν σχετικής αίτησης. Για χρόνους υπηρεσίας που υπερβαίνουν την πενταετία ή τα εξάμηνα πτητικών των αλεξιπτωτιστών, των υποβρύχιων καταστροφέων και των εκκαθαριστών ναρκοπεδίων, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής εκείνων των χρονικών διαστημάτων που θα αναγνωριστούν προκειμένου να διπλασιαστεί η υπηρεσία.


2. Για υπηρεσίες που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2017 και για τις οποίες οι εν ενεργεία υπάλληλοι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης του διπλάσιου χρόνου, με εισφορές υπολογιζόμενες επί των συντάξιμων αποδοχών τους, υφίστανται τα εξής: α) στην περίπτωση που η διαδικασία αναγνώρισης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με αποπληρωμή των δόσεων, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να ζητήσουν τον επανυπολογισμό του ποσού αναγνώρισης, β) η διαδικασία επανυπολογισμού του ποσού αφορά στο σύνολο του διαστήματος που έχει ζητήσει ο υπάλληλος με την αρχική αίτηση.


3. Για τους διορισμένους έως 30 Σεπτεμβρίου 1990 η αναγνώριση του χρόνου των υπηρεσιών στο διπλάσιο εξακολουθεί να γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών τόσο για υπηρεσίες παρασχεθείσες έως 31 Δεκεμβρίου 2017 όσο και για εκείνες που θα παρασχεθούν από 1η Ιανουαρίου 2018 και εφεξής.


4. Οι υπηρεσίες των οποίων ο χρόνος υπολογίζεται στο διπλάσιο λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, προσαυξάνοντας αντίστοιχα τόσο τις συντάξιμες αποδοχές όσο και τον χρόνο ασφάλισης, που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου από 1η Ιανουαρίου 2002 και εφεξής.


Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Δημοκρατία