13.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΥπό διωγμό πιλότοι, ΟΥΚ και καταδρομείς

Υπό διωγμό πιλότοι, ΟΥΚ και καταδρομείς

ΝΑΡΚΗ στα θεμέλια του στρατεύματος το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τη στιγμή που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται, η μάχιμη ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων δέχεται πισώπλατη μαχαιριά στο Συνταξιοδοτικό
Σημαντικές μειώσεις σε όσους έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας!

Κίνδυνος να αποψιλωθεί η άμυνα της χώρας από έμπειρα στελέχη

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Tο νέο Ασφαλιστικό όχι μόνο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους συνταξιούχους, αλλά υπονομεύει ευθέως και την ασφάλεια της χώρας. Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, που καθημερινά αντιμετωπίζουν τους Τούρκους στο Αιγαίο βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι άνδρες της Ζ΄ ΜΑΚ που εκπαιδεύονται συνεχώς σε ακραίες συνθήκες για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, κοινώς η ελίτ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα βρεθούν στο πεδίο της μάχης, δέχονται πισώπλατη μαχαιριά και μάλιστα από… ελληνικό χέρι. αυτό που συνέταξε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προβλέπει μεγάλη μείωση συντάξεων για όσους υπερβαίνουν τα 40 χρόνια ασφάλισης.

Οι πιλότοι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, τα στελέχη που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις και ορισμένες άλλες ειδικότητες, όπως οι ναρκαλιευτές, λόγω του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους και έχουν διπλά συντάξιμα χρόνια. Ενώ λοιπόν ο νομοθέτης κρίνει ότι οι πιθανότητες απώλειας ζωής για όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες και θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική μεταχείριση, οι συντάκτες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δείχνουν να θέλουν να τους εκδικηθούν. Αυτό που θα καταφέρουν όμως είναι να προκαλέσουν νέες μαζικές παραιτήσεις από το Στράτευμα ανθρώπων που τους έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ελλάδα, τη στιγμή που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται και η κρίση μοιάζει ολοένα πιο κοντά.
Όπως εξηγούν στρατιωτικοί που μελέτησαν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έρχονται σημαντικές μειώσεις σε όσους έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης, και αυτό γιατί για κάθε χρόνο μετά τα 40 το ποσό αναπλήρωσης γίνεται 0,5% αντί του 2% του ισχύοντος νόμου 4387/16 (του νόμου Κατρούγκαλου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσο περισσότερα τα έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη η μείωση, που αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις και διψήφιο ποσοστό. Σε αυτές τις συντάξεις φτάνουν, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, οι ιπτάμενοι, οι αλεξιπτωτιστές, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, τα στελέχη που υπηρετούν στα υποβρύχια και σε ορισμένες άλλες ειδικότητες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, στρατιωτικός που έχει 48 χρόνια ασφάλισης, δεδομένου ότι κάποια ή τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας του υπολογίζονται ως διπλά συντάξιμα, εκεί που με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε ποσοστό αναπλήρωσης 58,8%, με τον νέο νόμο, τον νόμο Βρούτση, θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης της τάξεως του 54,1%. Αυτό συνεπάγεται δυσμενή μεταβολή 8,15% και προφανώς μεγάλη απώλεια χρημάτων από τη σύνταξή του. Αυτός που έχει 45 χρόνια ασφάλισης θα έχει αρνητική μεταβολή στη σύνταξή του σε ποσοστό 0,55%, επίσης λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.
Το υπουργείο Εργασίας, για να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις από την αφαίμαξη της συντάξεως των ειδικών κατηγοριών των στρατιωτικών, συμπεριέλαβε στο νέο Ασφαλιστικό επιπλέον μία διάταξη, η οποία ωστόσο εξοργίζει ακόμη περισσότερο. Καταδεικνύει δε πως ορισμένοι τεχνοκράτες συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται και να προσεγγίζουν όλα τα ζητήματα με βάση την αριθμητική, αγνοώντας την πολλαπλάσια ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η μετατροπή δεικτών. Εν προκειμένω, του ποσοστού αναπλήρωσης στις συντάξεις. Μιλάμε για ανθρώπους που κρατάνε την άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας στα χέρια τους και, αντί να υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε να επιβραβευτούν για τους κόπους, τις θυσίες και τους κινδύνους που καθημερινά διατρέχουν, ορισμένοι τεχνοκράτες από τα γραφεία και τις αναπαυτικές καρέκλες τούς στερούν ακόμη ένα σημαντικό μέρος της σύνταξής τους. Λες και τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υποστεί αρκετές μειώσεις μισθών ή συντάξεων.
Τι λέει αυτή η έξτρα διάταξη που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο; «Από 1/10/2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων σύμφωνα με τις διατάξεις πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016 είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με τον πίνακα 2 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4α του παρόντος άρθρου.

Στην περίπτωση που η προσωπική διαφορά που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά που προέκυπτε από τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, ο συμψηφισμός ολοκληρώνεται έως το ύψος της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8 και το υπόλοιπο ποσόν εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως υπερβάλλουσα διαφορά».
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης να μη δουν μειώσεις στις συντάξεις τους άμεσα ή για κάποια χρόνια, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να δουν και αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς στο πέρασμα του χρόνου. Κι αυτό συνιστά επίσης μία σημαντική δυσμενή εξέλιξη, διότι οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί των κατηγοριών αυτών είναι σχετικά μικρής ηλικίας.
Σκέφτονται να κρεμάσουν τη στολή!
Το νέο Ασφαλιστικό έχει θορυβήσει και έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κόλπους του Στρατεύματος και ειδικά των ιπταμένων και των Ειδικών Δυνάμεων, που βλέπουν ως διέξοδο την υποβολή της παραίτησής τους. Αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται να κρεμάσουν τη στολή και να συνεχίσουν την καριέρα τους εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας το δέλεαρ των πολιτικών αεροπορικών εταιριών, με τις σαφώς καλύτερες αμοιβές και ασφαλώς τις πολύ μικρότερες απαιτήσεις, και, το σπουδαιότερο, χωρίς τον κίνδυνο των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο, είναι πολύ μεγάλο. Ηδη πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια να βγάλουν την κάσκα και να βρίσκονται στο κόκπιτ πολιτικού αεροσκάφους που ταξιδεύει… στον αυτόματο.
Το ερώτημα είναι αν η πατρίδα αντέχει να χάσει κι άλλα ικανά και άξια στελέχη τη στιγμή που η Τουρκία ενισχύσει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και απειλεί ακόμη και με πόλεμο την Ελλάδα. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι». Ας αφήσουν λοιπόν στην κυβέρνηση τους πειραματισμούς για χάριν των αριθμών και ας κοιτάξουν πώς θα ενισχύσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις την κρίσιμη τούτη ώρα. Κάθε ασφαλιστικό νομοσχέδιο με δυσμενείς διατάξεις προκαλούσε, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, κύμα παραιτήσεων στελεχών που κάλυπταν θέσεις υψηλού ρίσκου. Το ίδιο υπάρχει κίνδυνος να συμβεί και τώρα, όταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «τρέχει» διαγωνισμό για να καλύψει με ΟΒΑ τις πολλές κενές θέσεις στις Ειδικές Δυνάμεις.