13.3 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΈρχεται άσκηση-«μαμούθ» κατά της Τουρκίας από Ελλάδα-Κύπρο & Ισραήλ

Έρχεται άσκηση-«μαμούθ» κατά της Τουρκίας από Ελλάδα-Κύπρο & Ισραήλ

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Τουρκία, στήνοντας ταυτόχρονα ένα άτυπο κοινό αμυντικό δόγμα εν όψει εξελίξεων σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. 
Κυπριακή Δημοκρατία και Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισαν να κινηθούν ώστε να προωθήσουν ένα βήμα παρακάτω τη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας. 
Η πρόσφατη ψήφιση απο το αμερικανικό Κογκρέσο, του νόμου για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, γνωστού για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ, ανοίγει τον δρόμο νέων αμυντικών και στρατιωτικών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχοντας τον αμερικανικό νόμο ως οδικό χάρτη Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπως άλλωστε ενθαρρύνεται και από τη σχετική αμερικανική νομοθεσία, αναφέρει το philnews.com 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε χθες και από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο –στις δηλώσεις που ακολούθησαν των επαφών του Διακυβερνητικού Συμβουλίου– στο τέλος του μήνα φτάνει στην Ελλάδα η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί. 
Η Γαλλία έχει διαμηνύσει σε Αθήνα και Λευκωσία ότι βλέπει με ιδιαίτερα θετικό μάτι τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου σε θέματα Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκφραστεί και το ενδιαφέρον από τη γαλλική κυβέρνηση για συμμετοχή στην επόμενη τριμερή των χωρών. Την ίδια ώρα όμως, Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να βάλουν στο κάδρο των συνεργασιών και το Ισραήλ, ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο της συνεργασίας, με τη γειτονική χώρα. 

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε ήδη το Ισραήλ και είχε κάποιες επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ταξιδέψει στη γειτονική χώρα και ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις υλοποίησης αυτή της συνεργασίας μέσω της σύναψης μίας τριμερούς συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας με επίκεντρο ασφαλώς την ενέργεια. Όπως πληροφορούμαστε, με βάση και τα όσα αναφέρονται στο πλαίσιο του αμερικανού νόμου EASTMED ACT, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα επιδιώξουν την υπογραφή μίας τριμερούς συνεργασίας στην οποία θα καθορίζονται κοινοί στόχοι και σκοποί, θέτοντας αυτή τη συνεργασία σε μία νέα και κυρίως ουσιαστική βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου η πραγματοποίηση κοινής αεροναυτικής στρατιωτικής άσκησης μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας – ΗΠΑ στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και η Κύπρος. 

Η άσκηση θα λάβει χώρα στο έδαφος του Ισραήλ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, πέραν από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που αναμένεται να καθιερωθούν σε τακτική βάση, στόχος είναι η δημιουργία πυλώνων συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και παράλληλα συνεργασίας στον τομέα της βιομηχανίας που θα καλύπτουν σε πρώτο στάδιο ζητήματα έρευνας και καινοτομίας.

Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου

 

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας η Ελλάδα κινείται σε διάφορα επίπεδα «προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» και αναπτύσσει μία στρατηγική σχέση με την Γαλλία, η οποία θα έχει αποτελέσματα και στον τομέα της Άμυνας.  Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις επαφές του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται με πιο ειδικούς όρους αυτή η αμυντική συνεργασία», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μακρά αλλά με ευνοϊκούς όρους διαπραγμάτευση για την αγορά δύο ψηφιακών φρεγατών Μπελαρά απευθείας από την γαλλική κυβέρνηση. Για το θέμα των αεροσκαφών Mirage εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει το θέμα τόσο με αναβάθμιση αλλά με υπογραφή μίας νέας συμφωνίας υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών σε ανταλλακτικά.    
«Η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει από το 2012. Το συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο στο Παρίσι και περάσαμε την σχετική συμφωνία από την Βουλή τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας. Πετάνε πολλά αλλά θέλουμε ακόμη περισσότερα με τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο», είπε ο υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.    

 

Στα ”κάγκελα” οι Τούρκοι 

 

Όλα αυτά όπως είναι λογικό εκνευρίζουν την Άγκυρα, καθώς βλέπει πως η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας εδραιώνεται για τα καλά. 

Το τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με το Παρίσι να εκπέμπει ισχυρά σήματα κατά των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία καταδίκασε, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου ενώ δεν απέφυγε να κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, στρέφοντας τα βέλη του κατά του της Τουρκίας η οποία – όπως χαρακτηριστικά είπε – παραβίασε την υπόσχεση που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τήρηση της εκεχειρίας. 
Η Τουρκία  η οποία τις τελευταίες ώρες έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία με φόντο το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το πρόγραμμα των F-35 αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, έβαλε χθες, στο στόχαστρό της και τη Γαλλία φτάνοντας στο σημείο να την κατηγορήσει ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια που επικρατεί στη Λιβύη.
«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι φανερώνοντας έτσι τον εκνευρισμό της Άγκυρας και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ» συμπλήρωσε αποκρύπτοντας ταυτόχρονα  ότι η Τουρκία έχει στείλει στρατιώτες αλλά και οπλισμό για τη στήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ.

Μάλιστα προχώρησε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον γάλλο πρόεδρο επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία είναι εκτός εαυτού.