13.3 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ σημαντική καινοτομία στη διεξαγωγή του φετινού «Παρμενίωνα»

Η σημαντική καινοτομία στη διεξαγωγή του φετινού «Παρμενίωνα»

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
Μία νέα σημαντική – σημαντικότατη – καινοτομία παρουσιάζει η φετινή σχεδίαση (σε αυτή τη φάση) και υλοποίηση(στο αμέσως προσεχές μέλλον) της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων», που πραγματοποιείται υπό τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, και αφορά – σε αυτή τη φάση – τον Στρατό Ξηράς. 
Η καινοτομία αυτή ή τουλάχιστον μία από τις βασικές καινοτομίες, για τον Στρατό Ξηράς, είναι το ότι για πρώτη φορά ως κεντρική νήσος αντικείμενο της ασκήσεως δεν ήταν κάποιο από τα «συνήθη» νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή των Δωδεκανήσων, όπως παραδοσιακώς γινόταν ως τώρα, αλλά η νήσος Σαμοθράκη!
Μία νήσος του βορείου Αιγαίου, με πολλές δυσκολίες, μερικές από τις οποίες οι ντόπιοι και οι χιλιάδες τουρίστες της βίωσαν με τον πλέον δυσμενή τρόπο και αφορούσε τις… θαλάσσιες συγκοινωνίες που συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως την Αλεξανδρούπολη.

Το νησί, ως Διοίκηση Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) υπάγεται διοικητικώς στην Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ), ενώ υπεύθυνη για την άμυνά του είναι η Τακτική Διοίκηση του 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41ΣΠ)

Η Σαμοθράκη στο επίκεντρο

Η επιλογή της Σαμοθράκης ως του κεντρικού σημείου της ασκήσεως στο θαλάσσιο σκέλος της δεν σημαίνει φυσικά ότι οι υπόλοιπες τοπικές Διοικήσεις στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων δεν θα ασκηθούν. Το αντίθετο φυσικά! Αλλά η Σαμοθράκη θα δεχτεί φέτος τα σχετικά «φώτα της δημοσιότητος» και το στρατιωτικό ενδιαφέρον στη μετά την άσκηση αποενημέρωση αυτής (το λεγόμενο “debriefing”).
Στο χερσαίο σκέλος της ασκήσεως συμφώνως με τον ως τώρα προγραμματισμό θα πραγματοποιηθούν δύο «τελικές φάσεις». Στο πεδίο βολής «Ψηλού Στάλου» για την ΧVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία, που είναι υπεύθυνη για την άμυνα στο βόρειο τμήμα του Έβρου, και στο πεδίο βολής «Αετού» για τη ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία, που είναι υπεύθυνη για την άμυνα στο νότιο τμήμα και στο δέλτα του Έβρου. 

Τι σημαίνει η καινοτομία αυτή
Μία πρώτη «ανάγνωση» (ή «προσπάθεια μεταφράσεως») της προαναφερθείσας καινοτομίας στο σχεδιασμό της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων», ασφαλώς αντικατοπτρίζει και τις νέες (των τελευταίων ετών) επιχειρησιακές δυνατότητες από πλευράς της Τουρκίας, η οποία μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, αιφνιδιαστικό πρώτο κτύπημα σε ένα νησί, όχι «απέναντι» από τα μικρασιατικά παράλιά της, όπως παραδοσιακώς γινόταν ως τώρα, αλλά σε μία «δεύτερη γραμμή» – προς το κέντρο του Αιγαίου – όπου και το «όριο» του 25ου Μεσημβρινού, που ενσωματώνεται και εξυπηρετεί τα πάγια τουρκικά σχέδια και επιδιώξεις για «μοίρασμα» του Αιγαίου στα δύο, «αποκόπτοντας» ουσιαστικώς. 
Σε κάθε περίπτωση ο φετινός σχεδιασμός είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, και ήδη ο Αρχηγός ΓΕΣ (και πρώην Διοικητής του Δ’Σώματος Στρατού στη Θράκη) Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, έχει επισκεφθεί τόσο τη Σαμοθράκη, όσο και τους άλλους δύο χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις στον βόρειο και νότιο Έβρο, για να ελέγξει τις περιοχές και να δώσει τις δικές του παρατηρήσεις.