13.3 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟμιλία ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση «Κύρωσης του Πρωτοκόλλου...

Ομιλία ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση «Κύρωσης του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»

ΟΜΙΛΙΑ ΥΕΘΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»


«Κύριε Πρόεδρε,
Kυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Είναι τιμή μου να απευθύνομαι για πρώτη φορά στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. 

Παράλληλα όμως, η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη ειδικά αυτές τις ώρες που η πατρίδα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ιστορικής σημασίας για ένα μέλλον με περισσότερη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.
Και είναι με αυτό το αίσθημα ευθύνης που θέλω να σας μιλήσω.
Γνωρίζετε βέβαια ότι η χώρα μας, ως το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο άσκησης μιας ενεργητικής αμυντικής διπλωματίας, έχει αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες  και έχει προωθήσει συμμαχίες και συνέργειες που επιδιώκουν να ενισχύσουν το ρόλο μας ως πυλώνα σταθερότητας, αλλά και ως σημαντικού ενεργειακού «παίκτη» στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς, τόσο σε διμερές, πολυμερές και συμμαχικό πλαίσιο.
Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι πλέον η γείτονα χώρα, εντάσσεται όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και ιστορικο-πολιτικά σε μια Βαλκανική ζώνη με περισσότερη ομοιογένεια, κοινούς στρατηγικούς στόχους, ειρηνική και αναπτυξιακή προοπτική.
Κάθε βήμα αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή, είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον.

Κάθε αναταραχή και κάθε προσπάθεια ανατροπής του υπάρχοντος status quo, στρατηγικά είναι σε βάρος μας, ειδικά τώρα που οι προσφυγικές ροές συγκλονίζουν ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου μετατρέπονται σε πολύ-διεκδικούμενες ζώνες.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, έρχεται ως φυσική συνέχεια της έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών και η Ελλάδα έχει συμφέρον να διευκολύνει την ομαλή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Και επιτρέψτε μου να παραφράσω τη γνωστή ρήση και να πω ότι όπως η «φύση απεχθάνεται το κενό», έτσι το αποστρέφεται και η γεωπολιτική.
Θα μου επιτρέψετε επίσης να τονίσω, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει από τη χώρα αυτή συστηματική προετοιμασία και καταβολή προσπαθειών μετασχηματισμού των Ένοπλων Δυνάμεων της, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση.
Ο μετασχηματισμός αυτός αφορά μεταξύ άλλων στην οργάνωση, στην ατομική και συλλογική εκπαίδευση, σε ασκήσεις και υλοποίηση των απαραίτητων προγραμμάτων.
Εδώ, έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε.
Και μπορούμε να το κάνουμε.
Και μπορούμε να το κάνουμε καλά και αποτελεσματικά καθώς έχουμε παράδοση, γνώσεις, εμπειρία και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο παράγοντες που θεωρώ σημαντικούς:
Πρώτον, σύμφωνα με το Άρθρο 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί η συνεργασία με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας, μέσω, μεταξύ άλλων, συχνών εκατέρωθεν επισκέψεων και επαφών της στρατιωτικής ηγεσίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, παροχή εκπαίδευσης, εκτέλεσης κοινών ασκήσεων και οικοδόμησης δυνατοτήτων.
Η συνεργασία στους εν λόγω τομείς, θα εμπεδώσει σχέσεις αμοιβαιότητας και θα εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα.
Δεύτερον η συνδρομή μας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που επιχειρούν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας.
Επιπλέον, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας παρείχαμε στρατιωτική βοήθεια  στο Βόρειο γείτονα μας, με προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα ασφαλείας της, ενώ υφίσταται ήδη πολιτικοστρατιωτική συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας.
Πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας, και με σκοπό το αμοιβαίο όφελος.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Κατανοώ τους φόβους, τις ανησυχίες, ακόμη και τις αντιρρήσεις.
Όμως σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να ζυγίζουμε τα πράγματα, να έχουμε ορθή κρίση και να είμαστε αποφασιστικοί.
Ενέργειες που συμβάλλουν στη συνεννόηση και τη συνεργασία των χωρών, συμβάλλουν παράλληλα, στην ανάπτυξη και στην ευημερία στην Οικονομία, στον Πολιτισμό, στις Επιστήμες, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Συμβάλλουν στην προκοπή και στην προοπτική των λαών της περιοχής μας.
Υπάρχει πολύ και λαμπρό μέλλον μπροστά μας, ας μη μένουμε στραμμένοι σε ένα άγονο και ταραγμένο παρελθόν.
Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω την κύρωση του υπόψη πρωτοκόλλου.
Είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον, είναι για μια Ελλάδα πιο ισχυρή στην περιοχή, είναι για να αφήσουμε πίσω τις αχρείαστες εχθρότητες και να ανοίξουμε μια μακρά περίοδο συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Σας ευχαριστώ.»