Εάν δεν υπάρχει αντίδραση, τότε χανόμαστε, ξεκάθαρες κουβέντες για να μην έχουμε αυταπάτες. Ο ”Αττίλας” προελαύνει με την κατάσταση να ”μυρίζει” μπαρούτι.
Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Τώρα θα ”μετρήσουμε” φίλους. Τώρα θα δούμε ποιοι πραγματικά θα στηρίξουν τον Ελληνισμό.
Από την άλλη όμως, εάν δεν απαντήσουμε και εμείς δυναμικά, τότε κάνεις δεν θα σε στηρίξει. Όταν σε προκαλούν με την δύναμη των όπλων οι Τoύρκοι, δεν αρκεί να ”απαντάς” με την διπλωματία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
Πρόκληση στα Στροβίλια
Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και επάνδρωσαν το φυλάκιο που έχουν κατασκευάσει παράνομα στην περιοχή των Στροβιλιών. Μετά τη εξέλιξη αυτή, ο κατοχικός στρατός έχει ενημερώσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ πως εφεξής δεν θα μπορούν να στέλνουν στην περιοχή περίπολο της Δύναμης καθώς, όπως ισχυρίζονται, είναι πλέον έδαφος της «ΤΔΒΚ». Οι κινήσεις στα Στροβίλια γίνονται βαθμηδόν από τους Τούρκους, οι οποίοι κατέλαβαν την περιοχή, στην οποία ζει μικρός αριθμός Ελληνοκυπρίων, σύμφωνα με το philnews.
Tην ίδια στιγμή, το θέμα της Αμμοχώστου φαίνεται πως θα επαναφέρουν σύντομα οι Τούρκοι σε ένα παιχνίδι πιέσεων προς την ελληνική πλευρά. Το θέμα έχει «παγώσει» προσωρινά, ωστόσο, θα το αναδείξουν και συντηρήσουν στο προσκήνιο. Παράλληλα, φαίνεται πως θα δρομολογήσουν κι άλλα μέτρα επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους (δίπλα είδηση για Στροβίλια). Αυτές οι κινήσεις συνδέονται και με τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνδέονται, σε μικρότερο βαθμό και με το προεκλογικό σκηνικό, το οποίο στήνεται στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων εκλογών της 26ης Απριλίου.
Πέραν από τις ενέργειες που εντάσσονται στους ευρύτερους σχεδιασμούς, η κατοχική Τουρκία θα προβεί και σε κινήσεις, που θα προκαλέσουν αντιδράσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό σε κάποιο βαθμό εντάσσεται και στο προεκλογικό σκηνικό στα κατεχόμενα. Θεωρούν, όπως συναφώς επισημαίνεται, πως οι ενέργειες αυτές θα προκαλέσουν την αντίδραση της Λευκωσίας και τούτο θα ενισχύσει ακραίες φωνές στα κατεχόμενα. Βεβαίως, βασικός λόγος δεν είναι οι ψευδοεκλογές, αλλά η βήμα προς βήμα εδραίωση των κατοχικών δεδομένων.
Στέλνει βοήθεια η Γαλλία
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς το ΥΠΑΜ έχει υπογράψει τον εκσυγχρονισμό του παράκτιου συστήματος εδάφους – επιφάνειας της κυπριακής Εθνοφρουράς, καθώς και την προμήθεια νέου αντιαεροπορικού συστήματος μικρής – μέσης ακτίνας δράσης γαλλικής προέλευσης. Δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων πυραύλων Mistral ή το γαλλο-ιταλικό σύστημα Aster.
Οι Exocet
Πηγές της «Καθημερινής» της Κύπρου αναφέρουν πως ο εκσυγχρονισμός των Exocet κρίθηκε ως άμεσης προτεραιότητας λόγω του ότι πλησίαζε η λήξη του ωφέλιμου χρόνου επιχειρησιακής λειτουργίας των βλημάτων της Ε.Φ. Παράλληλα, ασφαλείς πηγές της «Κ» ανέφεραν πως ενδεχομένως στη συμφωνία να υπάρχει πρόγραμμα σημαντικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων (ακτίνα δράσης, ραντάρ) του συστήματος, ειδικά και μετά τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι πύραυλοι Exocet θεωρούνται εκ των κορυφαίων συστημάτων άμυνας κατά πλοίων και κατασκευάζονται σε τρεις εκδοχές, εδάφους – επιφάνειας, επιφάνειας – επιφάνειας, και αέρος – επιφάνειας. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ανεπτυγμένο και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ως ασπίδα κατά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Με βεληνεκές που φτάνει μέχρι τα 200 χιλιόμετρα.
Η γαλλική πλευρά δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ε.Φ.
Το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα
Όσον αφορά το νέο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού – μέσου βεληνεκούς αυτό βρίσκεται στη διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού και παραλαβής και δεν είναι γνωστό πότε θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο. Είναι γνωστό πως η κυπριακή Εθνοφρουρά διαθέτει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα του αντιαεροπορικούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Buk ρωσικής προέλευσης, αλλά και το σύστημα TOR-M1 για μεσαίες αποστάσεις. Αμφότερα τα παραπάνω συστήματα αγοράστηκαν μετά την ακύρωση της παραλαβής των πυραύλων S-300 επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.