13.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεύτερη πλασματική πενταετία, ποσοστά αναπλήρωσης και χρόνοι αποστρατείας ΕΜΘ ως Αξιωματικοί

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεύτερη πλασματική πενταετία, ποσοστά αναπλήρωσης και χρόνοι αποστρατείας ΕΜΘ ως Αξιωματικοί

Επειδή διαρκώς επικοινωνούν μαζί  μου συνάδελφοι προκειμένου να ρωτήσουν για επίκαιρα θέματαπου τους απασχολούν, θα μοιραστώ μαζί σας την γνώση μου στα εξής:
α) στελέχη προέλευσης ΟΠΥ και χρόνοι αποστρατείας τους ως Αξιωματικοί
… όσοι συνάδελφοι προέλευσης ΟΠΥ υπάγονται στον ν. 2439/1996, αποστρατεύονται ως αξιωματικοί με τα όρια ηλικίας που ισχύουν στο άρθρο 21 του παραπάνω νόμου, δηλαδή εντός μηνός από την συμπλήρωση του 53ου έτους ηλικίας τους:

Ποιοι όμως υπάγονται στον ν.2439/1996;
Αυτό αφορά συγκεκριμένες σειρές ΟΠΥ (ΕΜΘ) εντάξεως  στις ΕΔ μέχρι και την 31-12-1987. Είναι αυτοί οι οποίοι συμπλήρωναν πραγματική στρατιωτική υπηρεσία 25 έτη μέχρι και την 31-12-2012 (πρόβλεψη του ν. 3883/2010 άρθρο 91).
 Μπορεί κάποιος να είχε εισέλθει στις ΕΔ μετά την 1-01-1988 και παρόλα αυτά να έχει θεμελιώσει 25 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία;

Ναι, εφόσον έχει εξαγοράσει θητεία ή άλλο που εκτέλεσε σε προγενέστερο χρόνο.
Επιπρόσθετα με το άρθρο 37 του νόμου 4494/2017 η εφαρμογή του άρθρου 21 (όρια αποστρατείας αξιωματικών) του νόμου 2439/1996 επεκτάθηκε σε ΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ προέρχονται από την κατηγορία των ΑΣΣΥ, την κατηγορία των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του ν.δ 445/1974 και την κατηγορία των Μονιμοποιηθεισών Εθελοντριών του ν. 705/1977 οι οποίες συμπλήρωσαν 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31-12-2015.
Κρίσιμο στις παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι δεν αναφέρονται πουθενά οι Αξιωματικοί οι οποίοι προκύπτουν από την “κατηγορία” ΟΠΥ (ΕΜΘ), καθώς τότε, -όπου και τέθηκαν σε ισχύ αυτοί οι νόμοι- δεν υπήρχαν Αξιωματικοί προέλευσης ΟΠΥ ή ΕΠΥ.
Συνεπώς το μέτρο αυτό (με βάση τον νόμο) δεν έχει επεκταθεί και στις σειρές ΟΠΥ από 1-01-1988 μέχρι και 31-12-1990 και άρα δεν υπάγονται στο ν. 2439/1996, δηλαδή δεν ισχύουν τα όρια αποστρατείας αυτού του νόμου για αυτούς (ίσως θα έπρεπε να το ζητήσουμε με αλλαγή του νόμου για όσους επιθυμούν πρόωρη αποστρατεία).
Όσοι δεν υπάγονται στον ν. 2439/1996 (μέχρι και 31/12/1987 ή την εξαίρεση που προαναφέραμε) τότε υπάγονται στις προβλέψεις του νέου σταδιοδρομικού νόμου για τους αξιωματικούς, τον ν. 3883/2010 σε συνάρτηση με τους ασφαλιστικούς νόμους ν. 3865/2010 και ν. 4387/2016, οι οποίοι προβλέπουν υποχρεωτική ασφάλιση 40 ετών ή κατάληψη από το όριο ηλικίας των 60 ετών (οποίο έρθει πρώτο). Το 58 έτος ως όριο ηλικίας είχε τεθεί αρχικά αλλά καταργήθηκε ήδη προ τριετίας, συνεπώς ισχύει μόνο το 60ο.

Δηλαδή, οσοι συνάδελφοι προέλευσης ΟΠΥ – ΕΠΥ  υπάγονται στον ν. 3883/2010 δεν καταλαμβάνονται από τα όρια ηλικίας του ν. 2439/1996 και άρα δεν  αποστρατεύονται στα 53 αλλά στα 60 ή με 40 χρόνια υπηρεσίας (άθροισμα πραγματικής υπηρεσίας και πλασματικής πενταετίας μαζί) ή οποτεδήποτε με την συμπλήρωση 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας με απόφαση της Υπηρεσίας και με προαιρετική την εξαγορά της μάχιμης πενταετίας (προφανώς με ωμενη σύνταξη σε αυτή την περίπτωση).
β) η επιπλέον πλασματική πενταετία του ν. 4609/2019
 … επιχειρήθηκε να εισαχθεί ευεργετικώς για όλα τα στελέχη των ΕΔ στην βάση της λογικής υπηρετώ 30 πραγματικά έτη και δύναμαι να εξαγοράσω έως και 10 (5 + 5) πλασματικά χρόνια, δηλαδή την πενταετία της εκστρατείας και ακόμα μία. Βέβαια θα μπορούσε κανείς να εξαντλήσει τον χρόνο παραμονής του στις ΕΔ και η επιπλέον πενταετία να αυξήσει την σύνταξη του μέσω των ποσοστών αναπλήρωσης αυτής!
Ειδικότερα ο νόμος 4609/2019 ναι μεν επιχείρησε να περάσει μια ευεργετική διάταξη την οποία θεωρώ πως οι περισσότεροι θα την αγκαλιάζαμε, αλλά το έπραξε αντισυνταγματικά, με αποτέλεσμα η ρύθμιση που εισάγει να είναι άκυρη και χωρίς νομική ισχύ!
Το Σύνταγμα απαγορεύει την “νόθευση” της διαδικασίας και την εισαγωγή συνταξιοδοτικών διατάξεων σε νόμους που ρυθμίζουν απλώς θέματα των οικείων υπουργείων. Δηλαδή η παραπάνω διάταξη μπήκε σε κοινό τυπικό νόμο ενώ θα έπρεπε να μπει σε ασφαλιστικό νόμο όπως αυτός που είναι αυτή την στιγμή σε δημόσια διαβούλευση στην Βουλή! Απαιτεί δε την εμπλοκή των Υπουργών Άμυνας, Οικονομικών και εκείνου ακόμα του ελεγκτικού συνεδρίου, ειδάλλως η διαδικασία είναι άκυρη!

Σύνταγμα άρθρο 73 Παρ. 2
“… αν πρόκειται για συντάξεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, υποβάλλονται από τον αρμόδιο Yπουργό και τον Yπουργό Oικονομικών. Tα νομοσχέδια για συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά. δεν επιτρέπεται, με ποινή την ακυρότητα, να αναγράφονται διατάξεις για συντάξεις σε νόμους που αποσκοπούν στη ρύθμιση άλλων θεμάτων.”.
Αυτός είναι και ο λόγος που η διαδικασία μέσω του Ν. 4609/2019 είναι άκυρη. Ο ΕΦΚΑ απλά ανέφερε ποιος είναι ο λόγος της ακυρότητας και διευκρίνησε προς τα Υπουργεία Άμυνας και Εργασίας όσα ήθελαν να μάθουν με τα σχετικά ερωτήματα που υπέβαλαν.
Στο δια ταύτα, αν θελήσει η Κυβέρνηση μπορεί να την επαναλάβει ως ρύθμιση στο αναθεωρημένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση και θα είναι κατά Σύνταγμα αρμόδιο να την συμπεριλάβει.
γ) τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στο υπό διαβούλευση ασφαλιστικό νομοσχέδιο
… είναι κόλαφος για όσους συμπληρώνουν 45 και πλέον έτη ασφάλισης. Μειώνουν κατά πολύ τις συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσα στελέχη επιτυγχάνουν 45 και πλέον έτη ασφάλισης. Δηλαδή κυρίως για στελέχη ΟΥΚ, καταδρομείς, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.α.
Στον αντίποδα όσοι έχουν μέχρι και 30 χρόνια ασφάλισης δεν θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις ενώ όσοι έχουν από 31 έως 44 χρόνια ασφάλισης θα δουν αυξήσεις από μερικά ευρώ έως και μερικές εκατοντάδες.

Στην ουσία αυτοί που εγγράφουν επιπλέον χρόνο ασφάλισης, λόγω του ζωτικής σημασίας αντικειμένου της υπηρεσίας τους, δεν έχουν πλέον κίνητρο να παραμείνουν και να προσφέρουν στις ΕΔ. Αντίθετα μοιάζει η Πολιτεία να τους ενθαρρύνει  να αποχωρήσουν νωρίτερα μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία εν συνεχεία μειώνουν δραστικά την σύνταξη τους.
Σε αυτό το σημείο καλώ τις Ομοσπονδίες να αντιδράσουν άμεσα πριν να είναι πολύ αργά.
Συγκεκριμένα να ζητήσουν την υλοποίηση της δεύτερης πενταετίας στο υπό διαβούλευση ασφαλιστικό, να αρθούν οι αδικίες στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και να εντείνουν τις προσπάθειες για την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τους ΕΜΘ.
Αριστείδης Κασιδόπουλος