13.3 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟμιλία ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ...

Ομιλία ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, κατά την παρουσίαση στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του σχεδίου νόμου ”Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες Διατάξεις”, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για την επίθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στο πρόσωπο του ΥΕΘΑ:

Το τέλος της ομιλίας του εκπροσώπου της ΝΔ, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν κατά τη γνώμη μου αχαραχτήριστο. Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει η ΝΔ και μάλιστα εδώ υπάρχει μια αντίφαση.
Την πρώτη φορά, όταν ανέλαβε ο κ. Αποστολάκης Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τον ταύτισαν με περίοδο της χούντας και με χουντικό υπουργό.
Άρα, λοιπόν, τώρα έρχεται και ισχυρίζεται ο κ. Γεωργιάδης:
Εγκαλεί τον Υπουργό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα και τη συμμετοχή του σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτός είναι ο κ. Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης, ο Υπουργός Άμυνας, διαθέτει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και, κυρίως, έχει την πλήρη εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων και των ανθρώπων τους. Σε όλη την πορεία αυτό έκανε, αυτό υπηρέτησε.
Αποφασίστε λοιπόν, αν ομοιάζει με χουντική επιλογή, με χουντικούς τρόπους ή εάν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι δημοκρατικός και ταυτόχρονα, βαθιά γνωστής των Ενόπλων Δυνάμεων και του Προσωπικού τους.

Για την αλλαγή στη σύνθεση των Επιτροπών για τους αντιρρησίες συνείδησης:
Ξεκινάω πάλι από τον ισχυρισμό του κ. Γεωργιάδη ότι, δήθεν, η αλλαγή στη σύνθεση των Επιτροπών για τους αντιρρησίες συνείδησης θα διευκολύνει όσους νέους το επιθυμούν να προφασιστούν ψυχιατρικά ή άλλα προβλήματα και να κάνουν εναλλακτική θητεία κάπου κοντά στο σπίτι τους αντί για την πρώτη γραμμή. Έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος. Άλλο πράγμα η Επιτροπή που κρίνει τη σωματική ικανότητα και η Επιτροπή απαλλαγών και εντελώς άλλο πράγμα η Επιτροπή για τους αντιρρησίες συνείδησης.  Ας διαβάσει, ας είναι πιο μελετηρός- επειδή διατείνεται κιόλας ότι ξέρει τα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η προτεινόμενη αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής για τους αντιρρησίες συνείδησης έχει να κάνει και με εναρμόνιση με τις Διεθνείς Συμβάσεις και αφορά την επιστημονική κατάρτιση που χρειάζεται για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει, επί πραγματικών καταστάσεων και δεδομένων, εάν ένας άνθρωπος όντως, πιστεύει-νοιώθει ότι δεν θα ήθελε να υπηρετήσει, με τον τρόπο που υπηρετούν ένοπλα, τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό η Επιτροπή να έχει όλα αυτά τα επιστημονικά χαρακτηριστικά που δεν τα έχουμε όλοι –ούτε εγώ τα έχω, ούτε εσείς-, υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι τα διαθέτουν, άρα διασφαλίζεται το επιστημονικό μέρος και η επιστημονική τεκμηρίωση για αυτή την επιλογή.

Για τις ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους και τους αντιρρησίες συνείδησης:
Θα σας αναφέρω ένα στατιστικό στοιχείο, και θα σας το δώσω στη συζήτηση που θα κάνουμε αύριο, το οποίο αφορά τις ρυθμίσεις που γίνονται για τους ανυπότακτους. Το 2014 και το 2015, πριν γίνουν ρυθμίσεις, είχαμε περίπου 3.000 υποθέσεις ανυπότακτων, οι οποίες τακτοποιήθηκαν. Μετά τις ρυθμίσεις, τη διετία 2016 και 2017, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 5.000. Όταν τελείωσε η περίοδος της ρύθμισης, το 2018, πέσαμε πάλι στις 3.000το 2018.
Άρα, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο που περάσαμε, δίνουν  τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.
Επίσης, ο αριθμός των αντιρρησιών συνείδησης, που εκπλήρωσαν ή εκπληρώνουν την εναλλακτική υπηρεσία, αυξήθηκε το 2018 με τις ρυθμίσεις τις οποίες έχουν γίνει. Θα σας το δώσω το στατιστικό αυτό και πολλά άλλα, για να έχετε εικόνα, όλοι σας, ότι αυτές οι ρυθμίσεις οι οποίες γίνονται, δίνουν τη δυνατότητα να λύσουμε προβλήματα και κυρίως, να μη ταλαιπωρούμε τους νέους ανθρώπους και μάλιστα, τη περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Για το προς ψήφιση νομοσχέδιο συνολικά:
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί προϊόν συστηματικής επεξεργασίας όλων των αρμόδιων Επιτελείων, αλλά και της πολιτικής βούλησης αυτής της κυβέρνησης, για να αντιμετωπιστούν παλαιές δυσλειτουργίες, αδικίες και αστοχίες και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αφορά και επιχειρεί να λύσει συσσωρευμένα προβλήματα και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που το φέρνουμε προς ψήφιση: Για να αισθάνονται όλοι ότι αυτή η κυβέρνηση πραγματικά διορθώνει αδικίες, λύνει προβλήματα, καταργεί φωτογραφικές διατάξεις που το πνεύμα τους είχε διαμορφώσει μια δυσαρμονία μέσα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.