13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑDefea 2021: Εντυπωσίασε η ισραηλινή Elbit – Ποια όπλα ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Defea 2021: Εντυπωσίασε η ισραηλινή Elbit – Ποια όπλα ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Βασίλης Σκουλαράκος

Κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Defea 2021 η κορυφαία εταιρεία οπλικών συστημάτων του Ισραήλ – Πώς η Elbit μετατρέπει την Καλαμάτα σε πόλο έλξης με τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων – Τι είναι το Iron Sting που «καλοβλέπει» η Αθήνα και τι θα μπορούσε να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το μη επανδρωμένο σκάφος Seagull – Εκπρόσωποι της εταιρείας μίλησαν στο Newsbomb.gr

Έχοντας ως βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα και την εξοπλιστική ενίσχυση με σύγχρονα όπλα σε όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, η χώρα μας προχωρά με μεθοδικές κινήσεις σε συνεργασίες με χώρες – «κλειδιά» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Την ώρα που η Τουρκία απομονώνεται ακόμα και από μουσουλμανικές χώρες, η Ελλάδα με ευθύνη, σοβαρότητα και γνώση της γεωπολιτικής συγκυρίας, τείνει χείρα φιλίας με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι καλές σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελούν τη βάση για ευρύτερη αμυντική και ενεργειακή συμμαχία. Το Ισραήλ διαθέτει ισχυρότατα τεχνολογικά πλεονεκτήματα σε ποικίλους τομείς, ενώ διαθέτει πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις και πολύ εξελιγμένη αμυντική βιομηχανία.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιλέξει το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και την αμυντική βιομηχανία Elbit Systems, ως συνεργάτη για την ίδρυση και λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα ενισχύει και διευρύνει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και επιτρέπει την επωφελή μεταφορά τεχνογνωσίας σε αμοιβαίο επίπεδο.

Στο πλάσιο της Defea 2021, της μεγαλύτερης έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού στη χώρα μας, η Elbit παρουσίασε στο Metropolitan Expo στα Σπάτα το επενδυτικό της σχέδιο για το Διεθνές Κέντρο Πτήσεων της Καλαμάτας. Το «παρών» έδωσε φυσικά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ, που θα δημιουργηθεί με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ, θα έχει οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία, πέρα από αυτά για την Πολεμική Αεροπορία της πατρίδας μας.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου τόνισε επίσης πως η συμφωνία για την 120 ΠΕΑ αποτελεί μια μεγάλη επένδυση στα επίγεια και στα εναέρια μέσα εκπαίδευσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας κι επεσήμανε πως είναι ό,τι καλύτερο και υπερσύγχρονο στην εκπαίδευση των ιπταμένων. Συνεχάρη την Elbit, εξέφρασε τη σιγουριά ότι η 120 ΠΕΑ θα εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, όχι μόνο των Ελλήνων και Ισραηλινών πιλότων, αλλά και πιλότων άλλων χωρών, με την Καλαμάτα να μετατρέπεται σε πόλο έλξης. PHOTO GALLERY

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περίπτερο της Elbit Systems.

«Συγχαρητήρια στην Elbit! Χαιρόμαστε που είναι οι στρατηγικοί μας εταίροι, χαιρόμαστε για την μεγάλη και επεκτεινόμενη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και εύχομαι πραγματικά αυτό το έργο, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και θα έλεγα ότι είναι και μπροστά από το σχέδιο, να εξελιχθεί στην στρατηγική επένδυση στο μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας ασφάλεια. Προσβλέπουμε μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφτούμε την Καλαμάτα άλλη μια φορά για να δούμε όλα τα καλά που γίνονται εκεί», ανέφερε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η εταιρεία μάλιστα δημιούργησε και ένα μοναδικό video που αποτύπωσε τον τρόπο λειτουργίας του νέου εκπαιδευτικού κέντρου και παρουσίασε τις προηγμένες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εκπαιδεύονται οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το περίπτερο της Elbit Systems στην έκθεση Defea 2021.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), η κα. Shahar Horev, η οποία χαιρέτισε τη διακρατική συνεργασία και τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Yossi Amrani, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος International Marketing and Business Development της Elbit, κ. Ran Kril, και άλλα στελέχη της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:Elbit Systems: Παρουσιάστηκε το πλάνο για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάταhttps://www.youtube.com/embed/-LegHJp0Qos/?autoplay=0

Το πανίσχυρο Iron Sting που ενδιαφέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις

«Η συνεργασία Αθήνας – Ιερουσαλήμ ενισχύεται συνεχώς με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες», ανέφεραν στελέχη της ισραηλινής εταιρείας αμυντικών εξοπλισμών, Elbit μιλώντας στο Newsbomb.gr, στο πλαίσιο της έκθεσης Defea 2021 στην Αθήνα.

Το περίπτερο της Elbit Systems στην έκθεση Defea 2021.

Ο κύριος Danny Schirding, υψηλόβαθμο στέλεχος της Elbit, που βρέθηκε αυτό το τριήμερο στην ελληνική πρωτεύουσα, περιέγραψε στο Newsbomb.gr ένα νέο καθοδηγούμενο όπλο, το Iron Sting, ένα πυρομαχικό όλμου ακριβείας.

«Πρόκειται για ένα διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών», σημείωσε ο κ. Danny Schirding.

Όπως τονίστηκε, οι δοκιμές στο συγκεκριμένο όπλο έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος.newsbomb.gr: Iron Sting Elbit

Το Iron Sting έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει με ακρίβεια, τόσο σε ανοιχτά πεδία, όσο και σε αστικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες παράπλευρων ζημιών και αποτρέπει τον τραυματισμό πολιτών. Η επιχειρησιακή του χρήση θα φέρει επανάσταση στις επίγειες πολεμικές επιχειρήσεις και θα εξοπλίσει τα τάγματα με οργανικά, ακριβή και αποτελεσματικά πυρομαχικά.

Οι δοκιμές του όπλου πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δύο δικτυωμένων συστημάτων όλμου τύπου “cardom” που έχουν αναπτυχθεί από την Elbit Systems: ένα σύστημα «cardom», ενσωματωμένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου M113 APC και ένα σύστημα «cardom spear», τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου Hummer 4X4 SUV.

Elbit-Systems_Iron-Sting_1.jpg
Απόλυτη ακρίβεια ακόμα και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Το Iron Sting μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη λύση για τον Έβρο και τα νησιά.

Έρχονται οι «πλωτοί κατάσκοποι»

Η Αθήνα φέρεται να έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση οπλικών συστημάτων που δεν απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι στην κορυφή της λίστας, με τη χώρα μας να έχει ήδη βάλει στο οπλοστάσιό της δύο πανίσχυρα UAV’S HERON από το Ισραήλ.

Πέρα όμως από τους «ιπτάμενους κατασκόπους», οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν την απόκτηση και… πλωτών. Τι εννοούμε; Μην επανδρωμένα σκάφη για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος,επισημαίνοντας πως, οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε επιχειρησιακές και οικονομικές συνθήκες.

Το Ισραήλ είναι μία χώρα με προηγμένη αμυντική βιομηχανία που παράγει τελευταίας τεχνολογίας αμυντικά συστήματα. Η εταιρεία ELBIT, η οποία ήδη συνεργάζεται στενά με την Αθήνα έχοντας παρουσιάσει μια σειρά από οπλικά συστήματα, διαθέτει δυναμική για κατασκευή και μη επανδρωμένων σκαφών.

Ο κ. Γιαρόν Λεβί, Vise President της Elbit, μίλησε στο Newsbomb.gr για το μη επανδρωμένο σκάφος της εταιρείας, το Seagull. Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών ρόλων, που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο όπλο για οποιοδήποτε Πολεμικό Ναυτικό το βάλει στη φαρέτρα του, με την Ελλάδα μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, να έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο απόκτησής του για τις ανάγκες του Στόλου.

«Οι δυνατότητες του Seagull είναι πάρα πολλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση, την αναγνώριση και φυσικά την εξουδετέρωση ναρκών που βρίσκονται στο βυθό, είτε δεμένων είτε πλωτών», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Λεβί.

Επίσης, όπως τόνισε, οι δυνατότητες του Seagull στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο είναι εξαιρετικές, έχοντας την ικανότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης απειλών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, χάρη στο εξελιγμένο σόναρ του.

«Είναι δεδομένο πως το Seagull της Elbit ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και μειώνει σημαντικά το κόστος προμηθειών και λειτουργίας», τόνισε ο κ. Λεβί, προσθέτοντας πως η μέγιστη ταχύτητά του είναι 35 κόμβοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr