13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΕπίσκεψη Δένδια στο Μουσείο Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο...

Επίσκεψη Δένδια στο Μουσείο Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 τις Σέρρες, όπου συμμετείχε σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου από τη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Φρέντης Μπελέρης, οι Βουλευτές Σερρών Κώστας Αχ. ΚαραμανλήςΑναστάσιος ΧατζηβασιλείουΦωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, καθώς επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, Σύρου Δωρόθεος Β’, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιος, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε τα εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που είμαι σήμερα εδώ. Και είμαι εδώ για δύο διακριτούς μεν – αλλά σημαντικούς για μένα θα μου επιτρέψετε – λόγους.

Κατ΄ αρχάς για να τιμήσω την πόλη, μέρα που οι Προστάτες της εορτάζουν. Επίσης όμως για να διατυπώσω τον σεβασμό μου και την αγάπη μου στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, έναν Ιεράρχη ο οποίος πέραν του αρχιεπισκοπικού του ρόλου έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον Ελληνισμό. Δε γνωρίζω πολλά χρόνια τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, όμως το διάστημα που έχω τη χαρά να έχω δεχθεί την ευλογία του και να έχω συνομιλήσει μαζί του, μου επιτρέπει να έχω βέβαια και στερέα κρίση για το τι σημαίνει η παρουσία του για τον Ελληνισμό.

Θα μου επιτρέψετε να πω Σεβασμιώτατε  οικοδεσπότα μας, ότι είναι μείζον σφάλμα να ταυτίζεται ο Ελληνισμός με τα γεωγραφικά όρια του νέου ελληνικού κράτους. Είμεθα ευρύτεροι αυτού.

Η Κύπρος είναι τμήμα του Ελληνισμού. Και ο Αρχιεπίσκοπος το αισθάνεται και το εκφράζει και εκφράζει και την αγωνία που εκπηγάζει από ακριβώς αυτήν την «γωνία» με την οποία παρατηρεί τον Ελληνισμό. Από τη Λευκωσία. Η Λευκωσία, θυμίζω, το γνωρίζετε όλοι, είναι η τελευταία διχασμένη πρωτεύουσα σε αυτόν τον πλανήτη. Θα ήθελα λοιπόν να διατυπώσω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκεται εδώ σήμερα. Θα ήθελα δε να πω και κάτι, που ο ίδιος με τη σεμνότητα του δεν διατυπώνει.

Κάνουμε, ίσως το ξέρετε, οι αγαπητοί συνάδελφοι – επειδή το στηρίζουν και στη Βουλή και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το γνωρίζουν πολύ καλά – μια τεράστια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την έχουμε ονομάσει «Ατζέντα 2030».

Δεν θα επεκταθώ να σας πω τα πάρα πολλά που επιχειρούνται να γίνουν. Όμως, ένα τμήμα πολύ σημαντικό, είναι οι Στρατιωτικές μας Σχολές. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα διατηρήσουν και θα αυξήσουν την ισχύ τους υπό μία προϋπόθεση:

Όταν θα συνεχίσουν να έχουν τους καλύτερους ως επαγγελματικά στελέχη. Τους καλύτερους που μπορεί να παράξει η ελληνική κοινωνία.

Για να το έχουμε όμως αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση που τώρα βιώνουν οι Στρατιωτικές μας Σχολές. Και είδατε ίσως ότι πάρα πολύ λιγότεροι από όσους θα θέλαμε επέλεξαν τη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Σχολή Ικάρων, στις προτιμήσεις τους για την ανώτατη εκπαίδευση. Εάν αυτό ως τάση συνεχιστεί και δεν αναστραφεί ο Ελληνισμός έχει πρόβλημα.

Εκπονήσαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης βελτιώνοντας και τις αποδοχές των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, βελτιώνοντας και την καριέρα τους – αυτά θα τα ανακοινώσουμε στο μέλλον – αλλά βελτιώνοντας και τις εγκαταστάσεις τους και στις τρεις αυτές Σχολές.

Προσέτρεξα, λοιπόν, ειδικά για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και ο Αρχιεπίσκοπος από το υστέρημα της Εκκλησίας της Κύπρου κατέθεσε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όταν λοιπόν, οι νέες ελληνικές φρεγάτες, η πρώτη, ο «Κίμωνας» – ο οποίος έχει και λόγο να βρίσκεται Μακαριώτατε στα κυπριακά νερά – αράξει στην Κύπρο, πιθανότατα στο Μαρί, τότε νομίζω ότι και εσείς θα αισθανθείτε για τους Έλληνες αξιωματικούς που θα υπηρετούν σε αυτό το πλοίο, υπερήφανος γι’ αυτό που η Εκκλησία της Κύπρου έκανε για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τη δική μου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης και νομίζω του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, για τη χειρονομία σας και το συμβολισμό ο οποίος ενυπάρχει στη χειρονομία σας.

Και μου επιτρέπετε Σεβασμιώτατε οικοδεσπότα μας, να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά και καλά».

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μακαριώτατο.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε με την παρουσία του στο Μουσείου Εφέδρων Αξιωματικών του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑΝ) Σερρών, το οποίοι εγκαινιάσθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο.

Πρόκειται για το μοναδικό πολεμικό μουσείο της Ελλάδος το οποίο επιχειρεί να αναδείξει τη συμμετοχή των Εφέδρων Αξιωματικών στους αγώνες του Έθνους. Τα εκθέματα αφορούν τη διαχρονική εξέλιξη του θεσμού, καθώς και σημαντικές πτυχές της στρατιωτικής Ιστορίας.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Είχα σήμερα το απόγευμα εδώ στις Σέρρες, τη μεγάλη χαρά και τιμή να επισκεφθώ το Νέο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Έφεδρο Αξιωματικό.

Μια προσπάθεια που προέρχεται και που εκτελέστηκε με ιδιωτικές δωρεές, με πρωτοβουλία των Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Σερρών.

Όπως και χθες στο Λιτόχωρο, κατά την άσκηση των Εφέδρων, έτσι και σήμερα θέλω να επαναφέρω στον δημόσιο λόγο τον σημαντικό ρόλο της εφεδρείας. Τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Έλληνας Έφεδρος Αξιωματικός στη μακραίωνη ελληνική ιστορία. Καταρχήν, ο ρόλος επιβεβαιώνεται από τους εκατοντάδες νεκρούς Έφεδρους Αξιωματικούς.

Αλλά πέραν του παρελθόντος θα ήθελα να κοιτάξουμε και το μέλλον. Έχω εξηγήσει ότι μια χώρα με την δική μας πληθυσμιακή σύνθεση, αν λάβει κανείς υπόψη τις δυνητικές απειλές που είναι υπερδεκαπλάσιες πληθυσμιακά, δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν χρησιμοποιήσει τον θεσμό της εφεδρείας.

Αυτό λοιπόν που πρόκειται να γίνει το 2025, με την «Ατζέντα 2030» και με τη συνεργασία όλων των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών, είναι να μεταρρυθμίσουμε την εφεδρεία.

Να δώσουμε ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στον Έλληνα Έφεδρο, στην επανεκπαίδευσή του, στην δυνατότητα προσφοράς του στην Πατρίδα.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών και γενικά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και τα Διοικητικά Συμβούλια και των δυο Συνδέσμων, για το ότι με τη δική τους επιμέλεια δημιουργήθηκε ένας χώρος προβολής ενός προτύπου. Του προτύπου του Εφέδρου Αξιωματικού που συνιστά προσφορά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία και τελικά στην Πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».