Κι άλλες ψηφίδες θα χρειαστεί να μπουν στο μωσαϊκό του σχεδίου αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τέθηκαν επι τάπητός όλες οι αλλαγές που αφορούν και στους τρεις κλάδους των ΕΔ, μεταξύ αυτών και οι εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως η λειτουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Ένα project, το οποίο θεωρείται ώριμο, και έως πρότινος θεωρείτο ότι τύγχανε της καθολικής έγκρισης και αποδοχής. Άλλωστε όπως είχε γράψει το OnAlert, ήδη από τον περασμένη άνοιξη το σχετικό σχέδιο είχε δοθεί προς υπογραφή στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο. Μάλιστα To Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προχώρησαν μετά από πολύμηνες, συστηματικές διεργασίες, στην ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Η θεμελίωση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όπως είχε τονίσει πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, θεωρείται ότι οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης.
Τον Μάιο του 2018 μάλιστα ο σχετικός φάκελος βρισκόταν προς υπογραφή από τον Πάνο Καμμένο. Ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και των Μονάδων. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του στρατιωτικού συντάκτη Γιώργου Σιδέρη, στόχος της ίδρυσης της ΔΕΠ, θεωρείτο ότι θα συνέβαλε στην εναρμόνιση με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα και την ανάπτυξη δυνατοτήτων προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων – υβριδικών απειλών.
Όλα αυτά κατά πληροφορίες αναλύθηκαν εκ νέου στην συνεδρίαση του Ανώτατου Θεσμικού Οργάνου των ΕΔ. Όπως τόνιζαν όμως στο OnAlert, καλά ενημερωμένες πηγές δεν ήταν το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης. Ωστόσο, υποβολιμιαίες διαρροές των τελευταίων 24ωρων ήθελαν να παρουσιάσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα και μάλιστα συγκρουσιακή. Είτε εκφράζοντας ευσεβείς επιδιώξεις είτε να δημιουργήσουν κλίμα. Εκείνο πάντως που θεωρείται σαφές είναι το γεγονός ότι το προσεχές διάστημα θα επιταθούν οι ενεργειες και οι διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο προκειμένου να ολοκληρωθεί το πάζλ της αναδιοργάνωσης. Και όπως επισήμαιναν στο OnAlert οι ίδιες πηγές οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ.
Τι προβλέπει το σχέδιο για τη ΔΕΠ.
Όπως είχε μεταδώσει αποκλειστικά ο στρατιωτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης, η μεγάλη τομή στο σχέδιο για την ίδρυση της ΔΕΠ, αφορά στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς πληροφορίες θέλουν τον φάκελο με το τελικό σχέδιο να βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για την τελική υπογραφή, η οποία μόλις μπει, τίθενται άμεσα σε εφαρμογή αυτές οι αλλαγές.
Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα είναι υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία θα χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος. Αμέσως μετά ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων:
- Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών
- Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών
- Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
- Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών
- Τις ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας
Όλοι αυτοί οι «σπεσιαλίστες» θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με «ειδικά αεροπορικά μέσα» και ιπταμένους με ξεχωριστή εκπαίδευση. Στρατιωτικές πηγές έλεγαν με νόημα πως εφόσον αυτό το εγχείρημα πετύχει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την Αμερική η οποία παρακολουθεί στενά αυτή την εξέλιξη στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις κι έχει εκδηλώσει την πρόθεση για να βοηθήσει σε τεχνογνωσία αλλά κυρίως με νέα υλικά μέσα, κατάλληλα για τις πιο ρεαλιστικές ειδικές επιχειρήσεις που απαιτούν κορυφαίο συντονισμό.
Οι σύγχρονοι «Rangers»
Το δεύτερο κομμάτι ειδικού πολέμου προβλέπει «δραστικές αλλαγές» και στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης θ’ αναβαθμιστεί κατακόρυφα συγκεντρώνοντας το σύνολο των σχολείων των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους.
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει για την εκπαίδευσή τους ακόμη και προσωπικό από ξένους στρατούς που σήμερα συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και σ’ αυτό θα συμβάλει καθοριστικά ακόμη και το ανάγλυφο της περιοχής.
Αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και οι λεγόμενες «βόρειες» μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και όχι με ετεροχρονισμένες αποβατικές ενέργειες.
Στον σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η αναβάθμιση στον τομέα των σκαφών στις αμφίβιες μοίρες κυρίως των νησιών, αλλά και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον «επικοινωνιακό» τομέα στον οποίο αναμένεται ραγδαία αναβάθμιση.
Οι στρατιωτικές πηγές τονίζουν μεταξύ άλλων πως αυτή η αναβάθμιση θα φέρει τα πάνω κάτω στις ειδικές επιχειρήσεις, ενώ όσες συνεκπαιδεύσεις γίνονται στο εξωτερικό, οι προηγμένοι στρατοί και οι επιτελείς τους, βλέπουν την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία στον σιωπηρό τομέα των ειδικών επιχειρήσεων από την ελληνική πλευρά.
ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr