Στην Αθήνα θα γίνει αύριο, 2 Ιανουαρίου, η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ένα πολυαναμενόμενο έργο που φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο των γεωπολιτικών εξελίξεων και αδιαμφισβήτητα οδηγεί στην κατακόρυφη αναβάθμιση της χώρας.
Οι υπογραφές θα τεθούν από τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο αγωγός αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις έχει εκφράσει ΕΕ και ΗΠΑ.«Σχέδιο ειρήνης» ο αγωγός
Σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης τον αγωγό. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, κάλεσε και τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, καθώς όπως είπε είναι «ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη,. Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη».
Πριν την υπογραφή της συμφωνίας, την Πέμπτη, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης».
Εκνευρισμός Ερντογάν
Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας εντείνουν τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκία εκτός του συγκεκριμένου σχεδίου, την ώρα που οι αραβικές χώρες ζητούν να σταματήσει η παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη, αντιδρώντας στη συμφωνία με την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ Σάραντζ και τη δέσμευσή του να στείλει στρατό στην Τρίπολη.
Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Κάιρο, ο Αραβικός σύνδεσμος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, μιλώντας ακόμη και για κίνδυνο άφιξης τρομοκρατών στην Τρίπολη.
Στην τουρκική εθνοσυνέλευση η παροχή βοήθειας στη Λιβύη
Παρά την απομόνωση, η Άγκυρα εμμένει στην αποστολή βοήθειας, με τις προετοιμασίες να συνεχίζονται. Στη Λιβύη αναμένεται ότι θα σταλούν μισθοφόροι από τη Συρία, που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας στην περιβόητη «επιχείρηση Ειρήνη».
Την Πέμπτη αναμένεται ότι θα συζητηθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που θα επικυρώσει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε χθες ότι η Άγκυρα δεν θα κλείσει τα μάτια για τους Λίβυους «αδερφούς της Τουρκίας». Παράλληλα, ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Ανησυχία από τον Αραβικό Σύνδεσμο
Αντιδράσεις για την τουρκική παρέμβαση υπήρξαν και από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, μετά από αίτημα της Αιγύπτου. Ο σύνδεσμος έκρινε αναγκαίο «να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη», όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.
Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, ο παναραβικός οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».
Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».
Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του παναραβικού οργανισμού, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ να επικοινωνήσει με όλα τα διεθνή μέρη στην κρίση για να την επιλύσουν και να αποτρέψουν κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση που μπορεί να απειλήσει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.